Polislerimiz çok dertli!

  • GİRİŞ22.07.2025 09:05
  • GÜNCELLEME22.07.2025 09:50

Emniyet mensuplarının talepleri gündemimizde.

Öyle umut ediyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanı, bu Çarşamba günü Gölbaşı’ndaki Polis Mezuniyet Töreni” vesilesiyle güzel mesajlar verir, biz de polislerimizin mutluluğuna iştirak ederiz.

Güvenliğimizi sağlamak için çoluk çocuklarını ihmal eden fedakâr cefakâr polislerimiz bazı konularda mağduriyetlere uğradıklarını belirtiyor ve seslerinin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olmak üzere bütün yetkililere duyurulması için biz medya mensuplarından destek talep ediyorlar

Bizler de katıldığımız televizyon programlarında, sosyal medya adreslerimizde polislerimizin şikâyet ve taleplerine yer vermeye çalışıyoruz.

Bugün de kapsamlı bir “sorunlar ve çözümler” yazısını dikkatlere arz ediyoruz.

Polislerimiz Haber7.Com için yazdı.

Buyurunuz efendim:

1- Sendika Sorunu: Polislerin sendikalarının olmayışı… Toplu sözleşme görüşmelerinde diğer kurumlar sendikaları aracılığı ile birçok ek haklar elde ederken, polisler sadece yapılan zamla yetinmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum da diğer kurumlar karşısında polis maaşlarının erimesine sebep olmaktadır.

Çözüm: Polislere sınırlı (grev, iş bırakma yolu açık olmayan) tek bir sendika hakkı tanınmalıdır.

2- Fazla mesai ücretinin ödenmemesi:

 Milli, dini tatillerin tamamında çalışan polislere, bu çalışmaların karşılığında herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi telâfi izni de verilmemektedir. Ayda 160 saat çalışan polis ile 300 saat çalışan polis aynı maaşı almaktadır. Mevcut durum çalışma barışını bozmaktadır. Polisler ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar, aynı maaşı elde etmektedirler. Kamuda memur-işçi fark etmeksizin her çalışan, fazladan çalıştığı süre için saat başı fazla mesai ücreti almaktadır. “Fazla mesai ücreti”nin olmayışı polislerin ucu açık sınırsız şekilde tükenene kadar çalışmalarına sebep olmaktadır. Fazla mesai ücretinin olmayışı 10 memurun yapacağı işe yüzlerce memurun yazılmasına yol açabilmektedir. Ayrıca polisler, 13-14 saati geçen çalışmalarında, en az iki öğün yemek ihtiyaçlarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar.

 Çözüm: Polislere aylık 160 saat çalışmanın dışında yapılan çalışmalarda saat başı fazla çalışma ücreti verilmelidir. Resmi tatillerde çalışan memurlara diğer kurumlarda olduğu gibi “fazla mesai ücreti” ödenmelidir. Gece çalışanlara diğer kurumlarda olduğu gibi gece çalışma tazminatı verilmelidir.

3- Düşük maaş sorunu: Ağır çalışma koşulları ve süresiz sınırsız mesailere rağmen polis maaşları çalışılan süreye göre saat başı olarak en düşük ücret olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son günlerde belediye çalışanlarının ortalama 90-100 bin TL gibi ücretlerle anlaşmaları polis maaşlarının ne kadar düşük kaldığını göstermektedir. Polisler sürekli atamaya tabidirler. Bu da taşınma maliyeti demektir, yüksek kira demektir. Polislerin  oturabilecekleri güvenli evler 25-30 bin TL bandındadır.

 Polis maaşlarının diğer kurumlar karşısında düşük kalmasının en önemli sebebi sendikalı memurların sendikaları aracılığı ile enflasyon oranında verilen zam dışında kazanımlar elde etmeleridir. Örnek olarak 7. Toplu Sözleşme görüşmelerinde tüm kurumlar 347 ek hak kazanımı elde ederlerken polislerin sendikalarının olmamasından dolayı tek bir maddelik dahi kazanımları olmamıştır.

Temmuz zammı öncesi mesleğe yeni başlayan polis maaşı 57.528 TL’dir. Bunun 2.728 TL’si zorunlu Polsan üyeliği dolayısı ile kesilmektedir. Ele geçen net miktar 54.800 TL’dir. 10 yıllık polis memurları ortalama 60.000 TL, 22 yıllık polis memurları ortalama 62.000 TL, 30 yıllık polis memurları ise ortalama 65.000 TL maaş almaktadırlar.

Çözüm: Polis maaşlarına ailelerinin geçimlerini sağlamalarına yetecek tatminkâr zamlar yapılmalıdır.

Maaşlara seyyanen yapılacak iyileştirme biraz olsun nefes almalarını sağlayacaktır. Ayrıca Anayasa'nın 55. maddesinde yer alan "Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır." hükmü Emniyet Hizmetleri Teşkilâtı çalışanları için de uygulanmalıdır.

4- İntiharlar:

Polislerimiz mesleğe başlamadan, bedensel ve psikolojik testlerden geçmekte, sağlıklı olduklarını belgelemektedirler. Bu durumdaki polislerin bir kısmının, göreve başlamalarından bir süre sonra intihar ettiklerine dair haberler kamuoyunun gündemine gelmektedir. 2024 yılında 73 polisimiz hayatlarına son vermiştir. İntihar eden polislerimizin sayısı, 18 Temmuz 2025’te 44’ü bulmuştur.  İntiharlarla ilgili resmi açıklamalarda, genellikle borç, kumar, bitcoin gibi sebepler öne çıkmaktadır. Ancak intihar öncesi bırakılan mektuplardan, aşırı mobbing ve baskılar dolayısı ile de intiharların meydana geldiği de anlaşılmaktadır. Personel üzerinde sürekli olarak sistematik bir şekilde mobbing ve baskıların olması, ağır çalışma şartları, yetersiz izin ve istirahat, sosyal hayata ve aileye zaman ayıramamak, yoğun mesailerden dolayı sosyalleşmeden uzaklaşmak gibi unsurlar, polislerin psikolojilerini olumsuz etkilemektedir. Polisler için belirli bir çalışma saati bulunmamaktadır. İş ile ilgili olsun veya olmasın bazı sıralı amirler mesai bitimi ‘çıkış yok’ diyerek personeli istedikleri kadar çalıştırabilmektedirler. Ucu açık, sınırsız mesai, polislerin psikolojilerini aşırı şekilde olumsuz etkilemektedir. Harcama kalemlerinde meydana gelen artışlar ve maaşların bunları karşılamakta yetersiz kalması da polislerin psikolojilerini bozmaktadır.

Çözüm: Polislerimizin psikolojilerini olumsuz yönde etkileyen sebeplerin mümkün olduğunca azaltılması için sonuç getirici adımlar atılmalıdır.

                                       1990 YILINDAN GÜNÜMÜZE POLİS İNTİHARLARI

 

1990

6

 

2009

39

1991

8

2010

41

 

1992

13

 

2011

29

1993

8

2012

38

1994

16

2013

37

1995

15

2014

43

1996

17

2015

53

1997

21

2016

60

1998

22

2017

52

1999

16

2018

49

2000

27

2019

51

2002

36

2020

85

2003

37

2021

108

2004

32

2022

45

2005

35

2023

67

2006

30

2024

73

2007

37

2025Temmuz

44

2008

33

TOPLAM:    1314

5- İkinci Şark

Mesleklerinin sonuna yaklaşmış, emekliliği gelmiş ve geçen personelin zorunlu olarak “ikinci şark”a gönderilmesi, bu durumda olan polislerimizin aile ve sosyal hayatlarını olumsuz etkilemekte, sorunlar eş ve çocuklara da yansımaktadır.

Çözüm: Evlerin dağılmasına, yuvaların yıkılmasına sebebiyet veren “ikinci şark” meselesi tekrar gözden geçirilmeli,  polislerimizin lehine bir düzenleme yapılmalıdır. Polislerimizin mesleklerinin son zamanlarında emekliliklerine kısa bir süre kala yaşamlarını, sosyal hayatlarını ve çocuklarının eğitim durumlarını alt üst eden bu uygulamaya son verilmelidir.

6- Emekli Polis Maaşları

Polislerin ağır çalışma şartları şartları altında yapmış oldukları yoğun mesailer yaşam sürelerini etkilemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından  2004 yılında başlatılan ve 2010 yılında tamamlanan akademik araştırma, polislerin ortalama yaşam süresinin genel duruma nispetle oldukça az olduğunu göstermektedir.

Ortalama 22.000 TL olan ortaöğretim ve lise mezunu, 31.000 TL olan yüksek okul mezunu emekli polis maaşları temel ihtiyaçları karşılamakta büyük sıkıntıya sebep olmaktadır. Yıllarca devletimizin güvenliği ve milletimizin huzuru için çalışan emekli polislerimizin maaşları günün şartlarında yetersiz kalmaktadır.

Çözüm: 25 yılını dolduran personelin istek halinde emekliye ayrılabilmesi yönünde düzenlemeler ivedi olarak yapılmalıdır. Emekli polis maaşları yeniden düzenlenmeli, 3600 ek gösterge bir defaya mahsus olmak üzere eğitim farkı gözetilmeden tüm polislerimize verilerek maaşları günün şartlarına göre yeniden belirlenmelidir.

7-  Puan sistemi ile yapılan atamaların getirdiği sorunlar

Puan sistemi ile yapılan atamalar büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Örnek olarak 1. tercihine İstanbul yazan personel gidememiş, buna mukabil ancak 54-55. tercihlerde bulunanların atamaları yapılmıştır. Ayrıca personel bir ilde durmak istemediği zaman amirin verdiği İPKA (yerinde bırakma kararı)  ile kalmaya mecbur edilebilmekte, ilde kalmak istediğinde ise zorla ilişiği kesilebilmektedir. Puan sisteminde ise başka sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Şark ilinden batı illerine atamanız yapılacağı zaman size 55 tercih hakkı verilmektedir. (İllerin toplam sayısı zaten 55 olduğundan, siz (sözde) kendi isteğinizle atanmış oluyorsunuz.)

Çözüm: Bu uygulamanın mantığı yoktur. Puan sistemi ile atamalarda büyük bir kargaşa meydana gelmiştir. Atama sistemi gözden geçirilerek haksızlıkları giderecek düzenlemeler yapılmalıdır.

8- Çalışma Sistemi Sorunu

Personel düzensiz ve aşırı çalıştırılmaktadır. Mesai saatleri belirsizdir ve amirler istediği kadar çalıştırabilmektedir. Ucu açık sınırsız mesailer polislerin psikolojisini bozmaktadır. Yoğun çalışma sistemi polislerde aile huzuruna olumsuz yansımaktadır. Gece 13 saat görev yapan personel, yeterince dinlenemeden tekrar göreve çağrılabilmektedir.  Gece göreve gidecek personel gündüz ek göreve çağrılmaktadır. Ucu açık uzun mesai saatleri polislerin psikolojilerini, aile ve sosyal yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir.

Çözüm: 4 grup esasına dayalı 12/36 saatlik çalışma sistemi standart hale getirilmeli, dinlenme hakkı güvence altına alınarak, polislerin aile eve sosyal yaşamlarına zaman ayırmaları sağlanmalıdır. Polislerin çalışma ve dinlenme hakları kanunla belirlenmelidir.

9 -Mobbing

Bazı yerlerde “Hastalanmaya hakkın yok, dinlenmeye hakkın yok, polis yorulmaz, hafta sonu plan yapmayın, gece telefonunuz açık olsun, aradığımda dakikasında açacaksın vesaire” tavırları söz konusu olabilmektedir.

Çalışma ortamları tamamen hukuka uygun olmalıdır. İl, ilçe dışına sürekli aynı kişilerin ek göreve yazılması, göreve erken çağırmak ve görev bitimi geç göndermek, ikametinizin tam aksi tarafına ek görev yazılması, senelik izin kullanılacağında kota uygulanması, atama yönetmeliğinin 34. Maddesi’nin (personelin atama zamanı dışında atanması) personele baskı unsuru olarak kullanılması. doktora giderken sakın rapor alma tehdidi, icraat almadan çıkış verilmemesi de mobbinglere örnek verilebilir.

Çözüm: Mobbing ile ilgili olarak kurum içerisinde hiyerarşik bir şikâyet kanalı oluşturulmalıdır.

10 -Askerlik Borçlanması Mağduriyeti;

İşçi ve esnafların “Askerlik Hizmet Borçlanmaları” hizmet süresine eklenerek işe başlama tarihini borçlanılan süre kadar öne çekerken; aksine hiçbir  mevzuat hükmü olmadığı halde polisler bu haktan mahrum kalmaktadır.

Çözüm:

Polislerin askerlik borçlanması mağduriyeti giderilmelidir.

11 -Çalışma Kanunu Sorunu

Çözüm:

Haftalık 40 saat çalışma saatinin güvence altına alındığı, yapılan fazla çalışmaya fazla mesai ücretinin belirlendiği, resmi tatil günlerinin senelik izinlere eklendiği, çalışma sisteminin çerçevesini kesin olarak belirleyen Polis Meslek Kanunu çıkarılmalıdır.

Serdar Arseven / Haber7

Yorumlar272

  • İlyas 7 dakika önce Şikayet Et
    Elinize ve emeğinize sağlık
    Cevapla
  • Yıpranan polis 8 dakika önce Şikayet Et
    Yıpranma konusu geri gelecek mi? Dünya standartlarında polisler yıpranmadan ötürü 20 yıl hizmetleri ile istekleri halinde emekliliğe ayrılabiliyorlar. Polisin temel sorunlarından biri yıpranma konusunun değerlendirilmemesi. Yazınızda bununla ilgili konuya rastlamadım. Ülkemizde polislerin yaşam ortalaması 55 diye biliyorum. Hali Hali hazırda polislerin emeklilik yaşıda 55 ??Selamlar
    Cevapla
  • Atalay 9 dakika önce Şikayet Et
    Tsk ederiz
    Cevapla
  • Mehmet 10 dakika önce Şikayet Et
    Şu ana kadar polis sorunlarını anlatan en güzel yazı olmuş. Çok kıymetli yazarımız Serdar Arseven beye bir polis olarak saygılar sunarım
    Cevapla
  • Polis 43 dakika önce Şikayet Et
    Serdar bey eline sağlık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat