Kurtuluş Savaşı paraları nereden geldi?

  • GİRİŞ31.07.2018 07:06
  • GÜNCELLEME01.08.2018 07:21

Osman Kocaoğlu her Türk evladının bilmesi, tanıması ve adı gibi ezberlemesi gereken büyük bir kahramandır. Ne yazık ki, ismi tarih kitaplarından silindiğinden kendisini çok az bir kitlenin tanımıştır.

Osman Kocaoğlu, Buhara Cumhuriyeti’nin ( şimdiki Özbekistan) ilk ve son Cumhurbaşkanıdır. Peki iyi de kim bu Osman Kocaoğlu? Evet, bu tarihi şahsiyet Kurtuluş Savaşı’nı finanse edip, bir milletin bağımsızlığında büyük rol oynayan büyük devlet adamı.

 

 

Bugün yalan yanlış bir şekilde ortalıkta dolaşan ‘Ruslar bize Kurtuluş Savaşı’nda yardım etti’ palavrası da işte bu yardımdır. İlginç olan, bu altınlar, 1402 yılında, Ankara Savaşı’nda Beyazıt Han’ı yenerek Osmanlı’yı Fetret Devri’ne sokan Timur Han’ın altınlarıdır.

Kurtuluş Savaşı sürerken Atatürk bir heyeti Lenin’e yardım istemek amacıyla gönderir. Lenin ile Osman Hoca arasındaki diyalogu kendi ağzından dinleyelim:

- Ankara’dan bir Türk heyeti geldi. Vaziyetlerini anlatarak acele yardım istedi. Bu hususta sizin fikriniz nedir? “ dedi.

Hiç tereddüt etmeden kendisine:

“- Elbette yardım etmek gerek… ve vakit geçirmeden yapılmalıdır.” deyişim üzerine bu işte zaten kararlı olduklarını, fakat bazı zorluklarla karşılaştıklarını belirten bir ifade ile,

“-Yardım meselesi için bizi düşündüren iki zorluk var.” dedi ve devam etti.

”- Birincisi Türklerin istedikleri altın para bizde pek azdır.” deyince sözünü kestim.

“- Bizde altın para vardır! dedim. Verebiliriz de…”

Ayrıca paranın miktarını tespit etmek icap ediyordu. Bunu mütehassıslar tespit etsinler dedik ve bizim -aynı zamanda Hariciye Nazırı olan- Başvekil Feyzullah Hoca ile Rus mütehassıslardan mürekkep bir heyete havale ettik. Bu heyet uzun müzakereler sonunda yardım miktarını en az yüz milyon altın ruble olarak tesbit etti. Tekrar Lenin’le buluştuk. Lenin bu sefer yaptığımız konuşmada sözü tekrar para konusuna getirerek ne kadar verebileceğimizi sordu.

“- Yüz milyon ruble…” dedim.

Lenin tekrar etti:

“-Yüz milyon mu?”

“-Evet… Derhal verebiliriz!”

100 MİLYON ALTININ 90 MİLYONUNU RUSLAR ÇALDI

Buhara Hükümeti’nin Ruslar aracılığıyla Türk Hükümeti’ne yaptığı 100 milyon altın rublelik yardımdan, Ankara Hükümeti’ne ancak 10 milyon altın ruble ulaşabilmiştir. Ruslar, geri kalan 90 milyon altını, herhalde aracılık ücreti olarak almış olacaktır!

Sonrasında Rusların baskıları sonucu Osman Hoca ülkesine değil, Eylül 1923'te İstanbul'a geldi. Yeni Türkistan dergisinde yazdığı yazılarda ve verdiği konferanslarda Sovyet Rusya'nın Türkistan'da uyguladığı sömürgeci politikaları eleştirdi. Rusların ağır tehditlerine rağmen, Mustafa Kemal’in koruması altında olan Osman Kocaoğlu, yazılarına ve konferanslarına devam etti. Fakat Atatürk'ün ölümünün ardından Osman Kocaoğlu'nun arkasında duran kimse kalmadı. 1939'da önce Polonya'ya, oradan da İran'a gitmek zorunda kaldı. Acıdır, ama gerçektir; kurtuluşuna Timur’un altınlarıyla destek veren bu saygıdeğer insana Türkiye Cumhuriyeti, Rusların baskısı nedeniyle, sahip çıkamamıştır. 1945 yılında yeniden İstanbul'a dönen Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu, 28 Temmuz 1968'de Hakk'ın rahmetine kavuşmuş ve Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi'nin haziresinde toprağa verilmiştir. Allah rahmet eylesin, mekânı Cennet olsun. Bu abide şahsı niye mi anlattım? Hem birileri tarafından bilinsin diye hem de geçtiğimiz Cumartesi Hakk’a yürüyüşünün yıldönümü olduğu için.

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

Yorumlar6

  • KEMAL 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun bize bu büyük ismi tanıttığınız için.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Fırat23 5 yıl önce Şikayet Et
    tarih kitaplarımız kağıttan kaplanlar ve sahte kahramanlarla dolu.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • 31570607290 5 yıl önce Şikayet Et
    olayı bu boyutta ilk kez duydum. kim bilir ismini henüz bilmediğimiz ne vatan severler vardır. teşekkür ederim.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Hasan Yaşar 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Bunun gibi nice kahramanlar sümen altı edilmiştir. Ata yurdum Batum bu olaylar esnasında Ruslara satılmıştır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Abdullah Çıdık 5 yıl önce Şikayet Et
    Hiç duymadık bir devrin İslâmı devletin son kalesinin inşası için yapılanlar . her ne oluyorsa bu devlette hayr olarak ona da yazılır. Allah ebediyyen razı olsun ondan . . .
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat