Milli Eğitim şimdi milli oldu...

  • GİRİŞ30.04.2024 07:58
  • GÜNCELLEME30.04.2024 07:58

Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli iki alanda istediğimiz başarıyı yakalayamadık der. Birisi eğitim birisi de kültür alanında. Haklı eleştiriler. Ancak bu sorun alanlarından eğitim alanı çözüme kavuşmak üzere. Uzun yıllar akademisyenlik yapan, bakanlıklarda bürokratlık yapan ve en son MEB’de müsteşarlık yapan Yusuf Tekin bu sorunu çözmek üzere.

Elbette bugünden yarına eğitimin sorunları hemen çözülemez. Ancak bu işi bilmek çözmenin yarısıdır. Bu çerçevede bakan Tekin’in açıkladığı müfredat işte bu dedirtti. Muhteşem bir program açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığımızın adı milliydi ancak şu ana kadar bu alanda başarılı olamadık. 

Her batının, ABD yanlısı kurumların eğitimde etkisini gördük. Yusuf Tekin eğitimi millileştirdi. Ezbercilikten çıkardı. Bir hedefe yöneltti. Bu müfredat devrim gibidir. Yarınlar için umutlandım. Peki, ne var bu müfredatta?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe, fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe, coğrafya, tarih, fen bilimleri, sosyal bilgiler, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi derslerinde, mevcut alan becerilerinin yanı sıra Türkiye Yüzyılı kalkınma projelerine ilişkin farklı içeriklere de değinilecek.

Ortaokullardaki fen bilimleri derslerinde, öğrencilere ASELSAN’ın geliştirdiği ormanlık alanlardan gelebilecek tehditlere karşı güvenliği artırmaya yönelik olarak ağaç, dal ve yaprak gibi engellere nüfuz edebilecek frekans bandında çalışan, askeri koşullara uyumlu bir orman içi gözetleme radarı hakkında araştırma görevi verilebilecek.

Bu derslerde ayrıca, TÜBİTAK UZAY ile TUA tarafından yürütülen çalışmalara değinilebilecek. Öğrenciler, bu derste Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkış tarihini, görevini ve görev armasının anlamını ele alacak.

TÜBİTAK Uzay çatısı altında kurulan Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı’nda yerli uyduların mercek, prizma gibi optik bileşenlerinin Türkiye’de üretildiğinden bahsedilebilecek. Atık yönetimi uygulamaları ve “Sıfır Atık” hiyerarşisinin tanıtılacağı bu derslerde, ilk aşamanın, tüketimi azaltma olduğu vurgulanacak. Geri kazanım, ileri dönüşüm ve yeniden kullanım kavramı açıklanarak geri dönüşümle farkları belirtilecek.

Türkiye’nin konum özelliklerinin önemi vurgulanırken, Mavi Vatan ve Gök Vatan’la ilgili haritalar da ele alınacak. Bu süreçte Türkiye’nin denizlerdeki hukuksal ve coğrafi haklarını görmezden gelen talepler karşısındaki haklı mücadelesine yer verilerek, vatanseverlik olgusuna vurgu yapılacak.

Türk haritacılık tarihi ve Türk haritacılar Biruni, Takiyüddin, İbrahim Mürsel, Piri Reis, Matrakçı Nasuh, Seydi Ali Reis, Ali Macar Reis, Katip Çelebi gibi Türkiye’de haritacılık çalışmaları, siyasi ve askeri bir araç olarak haritalar, Milli Mücadele Dönemi’nde haritaların kullanımı gibi konulara yer verilecek.. 

Madenlerin kullanım alanları, bulunabilirliği ve ekonomiye katkılarından hareketle stratejik madenler tanımlanacak. Bu süreçte başta bor madeni olmak üzere Türkiye’nin stratejik madenlerinin dağılışı, haritalar üzerinden incelenecek.

Fizik derslerinde ise Türkiye ve dünyada bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren kurum veya kuruluşlardan biri seçilerek burada bulunan fizik bilimi ile ilişkili araştırma ve meslekler hakkında bir metin okunabilecek. 

Okunan metin üzerinden CERN, NASA, ESA, TUA, TÜBİTAK, ASELSAN, TENMAK ve MTA gibi kurum veya kuruluşlardaki fizik bilimi üzerine araştırmalar ele alınacak.

Bu program milli bir programdır. Devrimci bir programdır. İlk defa gençlere yeni hedefler çizen bir programdır. Hayırlı olsun.

Yeni Akit

Yorumlar6

  • tora bora 2 hafta önce Şikayet Et
    özel okullar kapatılsın,ayrıcalıklı lise vs olmasın herkesin eğiyim alma hakkı eşit olsun,parası olanın olmayana üstünlüğü olmasın
    Cevapla
  • poyrazi 2 hafta önce Şikayet Et
    özel okullar velileri soymaya devam edecek mi butik lise saçmalığı kurs adı altında velilerin soyulduğu kurumların durumu ne olacak gelişmiş bütün ülkelerde devlet dört sacayağı üzerine oturur eğitim - sağlık adalet -güvenlik 100 yıldır bunu başaramamış bir ülkede yaşadığımız gibi 22 yıldır tek başına iktidar olan hükümet eğitimi yaz boz tahtasına çevirdi buda bundan farklı olmayacak
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Çiftyürek 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu müfredatı uygulayacak olan öğretmen ve bu müfredatı görecek olan öğrenci ne kadar hazır? Cevap: Öğretmen % 7, öğrenci 9'dur. Başarıyı siz düşünün. Ortaokulda ve lisede okuma yazmayı doğru -dürüst bilmeyen öğrenciler bu müfredatla ne yapabilir? Cevap bol bol film izler.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ben de haklıyım 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu arada öğretmen yetiştirme süreci de yerlerde sürünüyor resmen. Her önüne gelene öğretmenlik sertifikası dağıtılıyor. Nitelikli öğretmenin olmadığı yerde hiçbir program işe yaramaz. Milli Eğitim Bakanı bu konuya da bir an önce el atmalı.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Kaan 2 hafta önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat