CHP niçin bütün yolsuzluklardan sorumludur?

  • GİRİŞ26.12.2013 09:41
  • GÜNCELLEME26.12.2013 09:41

Çünkü yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) kayıt dışını önleyen maddelerini değiştirmeye CHP önderlik etti. Değişiklik için ilk yasa teklifini CHP verdi. Ve böylece yeni TTK yürürlüğe girmeden kayıt dışını önleyen, denetim ve şeffaflık getiren tüm maddeler değiştirildi. Hatta bu değişiklikleri bir marifetmiş gibi CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesinde övünerek anlattı.
Peki niçin bu konuya önem veriyoruz? Hemen cevaplayalım: CHP'nin kayıt dışı ekonomiye yeni yollar açma çabasını duyurmak için bu konuyu ele almakta fayda var. Peki nedir o halde bu yeni yollar? Yeni yollar şunlar: CHP 6455 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 397. maddesine eklenen 5 numaralı fıkranın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Gelelim CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurup iptalini istediği maddenin önemine... Tabii bu konuda sözü konunun uzmanı yeni TTK'yı hazırlayan Prof. Dr. Ünal Tekinalp'e bırakalım. İptali istenen maddenin önemini Tekinalp şöyle anlatıyor: "Yeni TTK'nın, yürürlüğe girmesinden dört gün önce, bilgi kirliliğine dayanan bir kampanya sonucu 6335 sayılı kanunla değiştirilmiştir. Bu değişiklik yeni kanunun özellikle anonim ve limited şirketlerin modern esaslara dayanan bir anlayışla etkili bir denetime tabi tutulması ve finansal raporlamadaki yeni yaklaşımını tahrip etmiştir. Yeni gelen sistem Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun da yanlış politikası sonucu 112.000 anonim ve 800.000 limited şirketten sadece 2.500 adedinin denetlemesinin yapılmasına imkân vermektedir, Bu denetimi de sadece YMM'lere bırakmakta, 100.000 adet SMMY'yi tabir caizse muhasebeciliğe mahkûm etmektedir. İki partinin grup başkan vekillerinin eseri olan ve denetimde sadece YMM'leri yetkilendiren bu büyük hata bizzat Başbakanlıkça fark edilmiş ve değiştirilmiştir.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Süleyman Yaşar - Sabah

suleyman.yasar@sabah.com.tr

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat