''Kırmızı'' aslında kimin çizgisi?
- GİRİŞ14.09.2013 11:34
- GÜNCELLEME14.09.2013 13:05
Kimyasal silah aslında Amerika'nın değil İsrail'in kırmızı çizgisiydi. Hatırlayın İsrail Başbakanı Netanyahu, 28 Eylül 2012'de BM Genel Kurulunda eline kağıdı kalemi alıp, İran'ı işaret ederek, kırmızı çizgiyi kendi elleriyle çizmişti.
Suriye'deki kırmızı çizgiyi ilk belirleyen İsrail Başbakanı Netanyahu'ydu. Nisan 2013'te Suriye'de kimyasal gaz kullanıldı. İsrail kısık sesle konuştu, Amerika Başkanı Obama ise yüksek sesle "kırmızı çizgi" uyarısını yaptı.
ESED KİMYASAL KATLİAMI NEDEN YAPTI?
21 Ağustos'ta 1500 sivil gazla katledildi. Saldırının hacmi büyük olunca çıkan ses de gürültülü oldu. Obama "müdahale" dedi. Rusya çok sert şekilde karşı çıkınca müdahale yerini diplomatik çözüme bıraktı.
Esed bu kadar gazı kullanırken başına bela olacağını bilmiyor muydu? Elbette biliyordu ama Guta'daki muhalif çoğunluğu bastırıp, Şam'ın güvenliğini sağlaması için bu gaz katliamı kaçınılmazdı. Kozunu kullandı, Şam'ı kurtardı. Sonrası için ise Rusya'ya güvendi.
ABD, RUSYA'NIN VERECEĞİ TEPKİYİ BİLİYORDU
Amerika, Rusya'nın müdahaleye karşı çıkacağını bilmiyor muydu? Kesinlikle biliyordu ama yüksek sesle bağırması da gerekliydi. Çünkü kırmızı çizgi aşılmış, alarm çalmıştı.
İsrail bu denklem kenarda durarak izledi. İsrail'in amacı hem Suriye'deki hem de İran'daki kimyasal ve nükleer tehdidi bastırmaktı.
MÜDAHALE ZATEN HİÇ YAPILMAYACAKTI
Bu noktadan sonra asıl söz sahibi Suriyeli muhaliflerdir. Çünkü kimyasal silahın muhatabı onlar, cephede olan onlar, Esed'i tanıyan onlar, Rusya'yı bilen onlar, Amerika'nın kendileri için ne yapıp ne yapmayacağını bilen de onlar.
Suriyeli muhaliflere göre kırmızı çizgi büyük bir yalan. Operasyon zaten hiçbir zaman yapılmayacaktı. Obama önce "müdahale" deyip ardından da karizmayı korumak adına Rusya ile pazarlık masasına oturdu.
Hatırlayın Obama "vuracağız" diye bas bas bağırırken her zaman cümlesinin sonuna "limit" koydu, "rejim değişmeyecek, sadece kimyasal rampaları vuracağız" dedi.
Şimdi oturduğu masada da kimyasal silahlar var. Mesajı şu, "mesele kimyasallardı, vurmadan da kimyasal silahları ortadan kaldırabiliriz".
Suriyeli muhalifler işin başından bu yana müdahale olsa bile "bizim için değil" diyorlardı, asıl hedefin İsrail'in can güvenliğini korumak olduğunu söylüyorlardı.
ESED YER DEĞİŞTİRSE BİLE İSRAİL TAKİP EDECEK
Şimdi plana göre Esed kimyasalları teslim edecek. Müdahale olmayacak. İsrail için tehdit ortadan kalkacak.
İsrail ilk başta bu plana temkinli yaklaştı. Çünkü Esed'in kimyasal silahlarının yerlerini değiştireceğinden şüphe ediyordu. Bu konuda bir rapor hazırlandı. Rejimin kimyasalları 50 ayrı noktaya dağıttığını duyurdu.
İsrail şu an uyarılarını yapıyor, denetim başlayınca, müfettiş gibi başlarında durup, "orada da silah var, orayı da açın" diyerek Esed'in gizlediklerini de ortaya çıkaracak.
KİMLER KAZANDI?
- İsrail kazandı, hem Esed'e hem İran'a mesajını verdi.
- Amerika kazandı, karizmayı çizdirmeden işi kurtardı.
- Rusya kazandı, İran kazandı, Esed kazandı, Batı'nın üzerinden büyük bir yük kalktı.
Özetle kırmızı çizgi bir dertti. Bu planla o dert ortadan kalkacak. Suriye'deki katliamlar ise devam edecek.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol