Kara harekatı ne anlama geliyor?

  • GİRİŞ18.07.2014 09:57
  • GÜNCELLEME19.07.2014 10:52

Hava ve denizden yapılan katliamlarda Filistin’deki gruplara geri adım attıramayan İsrail, aslında hiç istemediği son şıkkı denemek zorunda kaldı.

İsrail kara harekatını son seçenek olarak görüyordu çünkü en son 27 Aralık 2008’de başlayan Gazze saldırıları sırasında karadan Gazze’ye girmişler ve Hamas tarafından püskürtülmüşlerdi. O katliamlar sırasında 10 İsrail askeri öldürülmüştü. Operasyon sonrası dönemin Başbakanı Ehud Olmert, İsrail kamuoyunun sert eleştirilerine hedef olmuştu.

Bugün İsrail Başbakanı Netanyahu, operasyonun ilk günlerinden itibaren Hamas’a geri adım attırabilmek adına kara harekatını çok sık şekilde dillendirmişti. Açıkçası buna çok da cesareti yoktu. Fakat aşırı sağcıların giderek artan baskıları ve havadan alınamayan sonuç Netanyahu’yu kara harekatına mecbur bıraktı.

Başta Dışişleri Bakanı Lieberman olmak üzere gerek koalisyon içindeki gerek kabine dışındaki siyasiler Netanyahu’yu Gazze’ye karşı yeterince sert olmamakla suçladı. Hatta bu suçlamaların sonrasında Netanyahu, Savunma Bakan Yardımcısı Danny Dannon’u görevden aldı.

Netanyahu kara operasyonundan önce Hamas’ı oldu bittiye getirerek ateşkese zorladı. Ancak Filistin tarafı İsrail’in bu kötü tezgahına gelmedi. Çünkü İsrail’in kast ettiği ateşkes ilanı Gazze’nin sonu olurdu. Zira İsrail’in planında ateşkes sadece Filistinliler için geçerliydi yani Filistin ateşi kesecek, İsrail ise Hamas’ı vurma adına bombardımana devam edecekti.

Gelinen noktada İsrail askerleri karadan Gazze’ye girdi. İlk kayıplarını da verdiler. Kayıplar arttıkça Netanyahu üzerindeki eleştiriler de artacaktır. Çünkü her ne kadar aşırı sağcılar Netanyahu’uy kara operasyonu için zorlasa da roket ve siren sesleriyle 11 gündür büyük panik ve korku yaşayan İsrailliler asker cenazesi görmek istemiyorlar.

Filistin tarafından bakacak olursak onlar için bu operasyonda İsrail’e en iyi karşılığı verebilmekten başka çare yok. Kudüs ve Batı Şeria’da çok ciddi kuşatma, baskı, işgal ve saldırılar var. Gazze zaten abluka ve ağır ekonomik kriz altında. Filistinliler uzlaşı hükümeti kurdu, başlarına bunlar geldi. Yani siyasi manevraları da artık sonlanmış durumda.

Böyle bir ortamdan tek çıkış yolu mücadele. Bunun için 3. İntifadaya bile hazırlardı. Şimdi Gazze saldırılarında Hamas ve İslami Cihat ile onlara bağlı diğer gruplar İsrail askerlerine karşı çok çetin bir direnişe geçecekler.

İsrail askerlerinin Gazze’de kendilerini nelerin beklediğini kestirememesi ve 2006 Lübnan’daki kara harekatı bozgunu ile İsrail askerlerinin 2009’daki Gazze kırsalındaki başarısızlığını birleştirince bugünkü kara saldırısının çok uzun soluklu olmayacağını düşünüyorum.

Kaldı ki İsrail askerleri ciddi kayıplar vermeye başlarsa o zaman kara harekatı daha da erken sona erebilir. Unutmamak gerekir burada İsrail’in önceliği Hamas’ı silahla bitirmek değil geri adım attırıp, bir an önce ateşkesi sağlamak.

Taha Dağlı - Haber 7

tahadagli@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat