Mesele sadece para değil Filistin davası komple imha ediliyor

  • GİRİŞ03.09.2018 07:56
  • GÜNCELLEME04.09.2018 08:07


Amerika Filistin’e BM üzerinden yapılan yardımı kesti.
Bu yılda yaklaşık 400 milyon dolar demek ama Filistin’e çıkarılan fatura dolarla ödenmeyecek kadar büyük boyutta.

Kesilen yardım nedeniyle Filistin ağır bir darbe aldı.
Fakat asıl darbe Filistin davasına atıldı.

 

 

Çünkü Amerika’nın para ödemeyi kestiği kurum BM’ye bağlı UNRWA.
Bu kurum 1949’da kuruldu.
Yani İsrail’in Filistin topraklarında devlet ilan etmesinden bir yıl sonra.

1948’de Filistinliler topraklarının ellerinden alınmasıyla sürgün edildi.
Hayfa, Akka, Yafa, Berşeba gibi şehirlerden çıkarılan yüz binlerce Filistinli ortada bırakıldı.
Sürgün edilenler Batı Şeria’ya, Ürdün’e, Suriye’ye, Lübnan’a gitti.

1949’da BM’e bağlı UNRWA kuruldu.
Kuruluş amacı İsrail’in devlet kurması yüzünden evlerinden olup, sürgün edilen Filistinlilere yardım etmekti.
Bu kurum o Filistinlileri “mülteci” ilan etti.

Yani Filistinliler doğup büyüdükleri topraklarda, kendi vatanlarında, kendi ülkelerinde mülteci olmuşlardı.
Bu durum aslında uluslararası hukuka aykırıydı.
Çünkü dünyada bunun hiçbir örneği yok.
Hiç kimse kendi ülkesinde mülteci değildir.
Ama Filistinlilere böyle bir sıfat verildi.

BM Filistinlileri “mülteci” ilan edince onlara her mülteciye verilen doğal bir hak olan “eve dönüş hakkını” da vermek zorundaydı.
UNRWA o hakkı Filistinli mültecilere tanıdı.

69 yıldır UNRWA’nın bakmakla yükümlü olduğu Filistinlilerin sayısı 6 milyonu geçti.
Bunların bir kısmı Batı Şeria ve Gazze’deki mülteci kamplarıyla büyük bölümü de Lübnan, Ürdün ve Suriye’deki kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Filistin’deki kamplarda mülteci olan Filistinliler, BM’nin çöplüğü andıran gecekondularında yaşamaya çalışıyor. Hizmet sözde var ama ortada yok. Ne kültür merkezi ne okul adam gibi çalışmıyor.

Öyle ki 2009’da İsrail Gazze’ye saldırdığında Filistinliler “burası güvenlidir” diye BM’nin Gazze’deki okuluna sığınmışlardı. İsrail savaş uçakları ise o okul binasına fosfor bombalarıyla saldırıp, katliam yapmıştı.
BM ise kendi okuluna yapılan İsrail saldırısına tek ses edememişti.

Yani BM, Filistin’deki Filistinli mültecilere bakamıyordu.
Peki ya Lübnan, Ürdün ve Suriye’dekilere.
80’lerde Beyrut’ta Sabra Şatila katliamı yapıldığında adres yine BM kampıydı. Tarihe geçen bu katliamda da BM sessizdi.
Ya da 2011’den beri Suriye’de Esed rejiminin saldırdığı Şam’daki Yermük Filistin mülteci kampı. BM yine kılını kıpırdatamadı.

Kısacası BM Filistinli mülteciler için bugüne kadar zaten bir şey yapmıyordu. ABD parayı kesince bundan sonra da yapmayacak.
Ama orada bir detay var.
UNRWA para yardımının yanı sıra Filistinli mültecilerin eve dönüş haklarını korumakla da sorumluydu.
Bu kurumun çökmesiyle en az 6 milyon Filistinlinin eve dönüş hakları da resmen ellerinden alınmış olacak.

1948’de sürgün edilen Filistinliler bugün hala yanlarında taşıdıkları evlerinin anahtarlarıyla geri dönecekleri günü bekliyor.
Gazze’de her Cuma İsrail mermilerine kafa tutan Filistinlilerin en büyük hayali o meşru hakkı elde edip, gasp edilen topraklarına dönebilmek.
Madem onlar mülteci ilan edilmişler o zaman her mültecinin evine dönme hakkı var.
Ama artık UNRWA’nın tasfiyesiyle o meşru hak da ortadan kalkacak görünüyor.

Amerika’nın UNRWA yardımını kesmesinin böyle acı bir manası daha bulunuyor.
Üstelik bunu Trump’ın Siyonist damadı Jared Kushner bunu bizzat dile de getirdi, BM kurumları vasıtasıyla Filistinlilerin geri dönüş haklarının iptal edileceğini söyledi.

Yani adına yüzyılın anlaşması dedikleri hain plan adım adım işliyor.
Önce Kudüs’ü Yahudi başkenti ilan ettiler. Sonra Yahudi devleti yasasını çıkardılar.
Bu kararlarla Kudüs ve Batı Şeria’da Müslüman bırakmayacaklar.
Suriye, Lübnan ve Ürdün’deki mültecilerin geri dönüş haklarını ellerinden tamamen alarak da Filistin toprağı diye bir şey bırakmayacaklar.

 

Yorumlar2

  • Nazife SEYFELİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah tüm müslüman alemine yardım etsin.Rabbim yar ve yardımcımız olsun.Dua ile kalın...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Taşkesen 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu onların hesabı ! Bakalım Mevla' nın hesabı nasıl olur zaman gösterecek. 'Zalim yine bir zulme giriftar olur,elbette olur ev yıkanın hanesi viran. BU ZULÜM böyle devam etmeyecektir .
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat