Mescid-i Aksa’daki en kötü senaryo! Dünyada neler oluyor?

.

  • GİRİŞ30.07.2020 09:00
  • GÜNCELLEME03.08.2020 08:46

MESCİD-İ AKSA’DA BİR İLK!

 

 

Yahudilerin dini bayramı Tişa Beav başladı. Kurban bayramı arifesine denk gelen Yahudi bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa’da bugüne kadar görülmemiş en büyük baskınlar yaşandı. Yahudi gruplar son 10 yıldır sabah saatlerinde periyodik olarak Mescid-i Aksa’ya girebiliyorlardı. Mart ayında salgın nedeniyle İsrail, Mescid-i Aksa’nın kapılarını kapatmıştı. Aksa açıldığında içeri baskın yapan Yahudilerin sayısında gözle görülür bir artış olmuştu. Bu kez işgalciler, dini bayram bahanesiyle Mescid-i Aksa’ya sadece sabah saatlerinde değil 2 gün boyunca günün diğer saatlerinde de baskın yapmaya başladılar.

İSRAİLLİLER TEKME TOKAT BİRBİRLERİNE GİRDİLER
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun istifasını isteyen binlerce kişi 4 gecedir sokakta. Netanyahu, protesto gündemini Lübnan’a saldırıyla biraz örtmeye çalıştı. Ama olmadı. Önceki gece Tel Aviv’deki Netanyahu protestosunu Netanyahu yanlısı bir grup bastı. İsrail Başbakanını destekleyen grup, karşı taraftakileri tekme tokat dövdü. Çok sayıda kişi yaralandı. Savunma Bakanı Beny Gantz, son 3 seçimde Netanyahu’nun rakibiydi. Koalisyon bile kurulamayınca iki rakip, ortak olup hükümet kurmuşlardı. Salgın konusunda, Batı Şeria ilhak meselesinde ayrı düşen Netanyahu ile Gantz, bu protestolarda da görüş ayrılığı yaşıyor. Beny Ganz, Netanyahu taraftarlarını suçlayıp, “şiddete bulaşanların ceza alacağını” söyledi. 9 milyon nüfuslu İsrail’de günlük 2 bine yakın korona vakası tespit ediliyor, ağır ekonomik kriz var, bununla birlikte siyasi kriz de sürüyor. Rakiplerin kurduğu zoraki koalisyonun dağılma ihtimali mevcut.

 

 

ABD’NİN ASKERLERİNİ ÇEKMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Pentagon Almanya’da konuşlu yaklaşık 12 bin ABD askerini çekme kararını netleştirdi. Askerlerin bir kısmı evlerine bir kısmı ise diğer NATO ülkelerine gönderiliyor. Trump’ın seçim öncesi, ABD askerlerini eve götürmesi önemli. Bunun dışında ABD’nin Avrupa’nın güvenliği noktasında Almanya üzerinden çok ciddi bir mesaj vermekte. Fransa ile Almanya’nın NATO’ya alternatif Avrupa Ordusu kurma fikirleri, Fransa’nın Rusya ile anormal yakınlaşması gibi sebepler, Trump’ı böyle bir adım atmaya zorlayan etkenler olarak göze çarpıyor. Trump eğer Kasım’daki seçimi kazanır ikinci dönemini yaşarsa, belli ki Avrupa’yı daha da zorlayacaktır.

TÜRKİYE NAVTEX İLANLARIYLA NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?
Meis çevresinde tansiyonu düşüren Türkiye Doğu Akdeniz’de Kıbrıs ile Lübnan arasında ikinci bir NAVTEX ilanı yaptı. NAVTEX ilanlarıyla Türkiye Akdeniz’deki sınırlarına vurgu yapıyor. Şu an Barbaros ve Fatih gemilerimiz faaliyetlerini sürdürüyor, Oruç Reis’in araştırmaları ise zamana yayılmış durumda.

AZERBAYCAN-TÜRKİYE TATBİKATI ERMENİSTAN’I KORKUTTU
Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısının ardından Türk askeri ile Azerbaycan ordusu ortak tatbikat gerçekleştiriyor. Verilen mesaj açık, Azerbaycan’a yönelik saldırı olursa, Türkiye askeri anlamda da Bakü’nün yanında. Bu durum Ermenistan’ı panikletti. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, “Türkiye Güney Kafkaska’yı kontrol altına almaya çalışıyor” dedi. Ermenilerin işgali ve saldırıları sürerse Türkiye yapacaklarının teminatını Ermenilere göstermiş, demek ki.

SURİYE’DE RUSYA-İRAN GERİLİMİ
Suriye’nin Dera kentinde Rusların eğittiği milislerin mezuniyet töreni vardı. Tören bir anda Beşar Esed ve İran karşıtı gösteriye dönüştü. Rejim kontrolündeki bir bölgede Esed’in protesto edilmesi zaten az görülen bir durum ama üstüne bir de Rusların gözetimindeki bir caddede hem Esed’in hem de İran’ın hedef alınıyor olması, Suriye’deki Rus-İran gerginliğinin gözle görülür bir ispatı olarak kayıtlara geçmiş oldu.

 

Yorumlar3

  • Erkal 3 yıl önce Şikayet Et
    İşinizde harikasiniz Taha bey
    Cevapla
  • pelin 3 yıl önce Şikayet Et
    3 gün önce arkadaşıma şunu söyledim: kıyamet günü için Trump ülkeleri iç savaş için sürüklemeye çalışıyor Bu nedenle, kendi ülkesinde herhangi bir önlem almıyor. Şimdi israil gibi .. her ne kadar barışçı da olduğunu söylesede o şiddet görmeyi seven biri o Bu Kıyamet meselesi için mesela israildeki savaş gibi geçen senelerde..
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel özet geçilmiş, sağolun.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat