Suikastta çok çarpıcı detaylar

.

  • GİRİŞ29.11.2020 13:27
  • GÜNCELLEME01.12.2020 08:55

İran’ın nükleer programının mimarı olan Muhsin Fahrizade’ye yönelik suikastta çok çarpıcı detaylar var.

 

 

NETANYAHU’NUN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ
İsrail Başbakanı Netanyahu Pazar günü Suudi Arabistan’ı ziyaret etmişti. Yanında Mossad başkanını da götürmüş, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelmişti.

İRAN’A YÖNELİK SALDIRI O ZİYARETTE MASAYA YATIRILDI
Netanyahu’nun o ziyaretinin ardından ortaya atılan iddia şuydu, İsrail İran’ın nükleer programına yönelik bir saldırı gerçekleştirecek, İran buna karşılık verecek, ABD de İsrail’i koruma refleksiyle İran’a savaşa açacak.

 

 

İDDİANIN İLK AYAĞI TAMAMLANDI
Suudi Arabistan’daki görüşme sonrası iddianın ilk ayağı doğru çıktı. İranlı nükleer uzman Tahran’da suikastla öldürüldü. Peki İran buna karşılık verecek mi, verirse nasıl bir yol izleyecek?

İRAN NASIL BİR MİSİLLEME YAPACAK?
İran’da intikam sloganları atılıyor. Ancak İsrail’i direkt hedef alması beklenmiyor. Bunun yerine alternatifler var. Hizbullah ya da Gazze’den İslami Cihat, İran adına İsrail’e füzelerle misilleme yapabilir. Yemen’de İran destekli Husi militanları, Suudi Arabistan’a saldırabilir ya da Irak’taki Haşdi Şabi güçleri Irak’taki ABD askerlerini hedef alabilir.

TRUMP İRAN’I VURMAKTAN SON ANDA VAZGEÇİRİLDİ
ABD Başkanı Trump’ın seçim sonrası İran’ı bombalamak niyetinde olduğu, bu kararından son anda vazgeçirildiği ortaya çıkmıştı. Şimdi eğer İran İsrail’e veya ABD’ye sert bir karşılık verirse, Trump’ın İran’a yönelik daha geniş çaplı bir saldırı başlatmak için önü açılır.
Trump Ocak’a kadar başkan. Biden Beyaz Saray’a çıkmadan İran konusunda sert hamle yapması bekleniyor. İran ise bu konuda bir an önce kendisine daha ılımlı bakan Biden yönetimini bekliyor.

SUİKAST ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN HAREKETLİLİK
İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerini vurması, ABD’nin B52 bombardıman uçaklarıyla, savaş gemilerini Basra körfezinde konuşlandırması da Fahrizade suikastı öncesindeki dikkat çekici gelişmelerdi.

KASIM SÜLEYMANİ SUİKASTI
Ocak ayının başında Devrim Muhafızlarının komutanı Kasım Süleymani Bağdat’ta ABD tarafından öldürülmüş, İran buna karşılık vereyim derken Ukrayna yolcu uçağını düşürmüş ardından Irak’taki boş olan ABD askeri üslerini vurmuştu. İran rejimi için Süleymani suikastı büyük bir travmaydı.

İRAN’DA SIKINTI BÜYÜK
İran’da zaten rejime yönelik sert sokak tepkileri vardı. Kasım Süleymani suikastı karşısında rejim, prestijini korumaya çalışsa da İran’daki rejim muhaliflerinin eline büyük koz geçmişti. Şimdi İran’da özellikle Obama yönetimiyle nükleer müzakerelere oturduğu için eleştirilen Cumhurbaşkanı Ruhani’ye yönelik baskı artıyor. Bir taraftan da Suriye, Irak, Lübnan ve Yemen’deki askeri politikalar yüzünden mollalara karşı devam eden şikayetlerde de yükseliş var. Bir yıl içinde hem Süleymani hem de Fahrizade’nin öldürülmesi, İran’daki istihbarat ve güvenlik zafiyetinin boyutlarını da gözler önüne sermiş oldu.

NETANYAHU DAHA ÖNCE BEYRUT PATLAMASINI İŞARET ETMİŞTİ
4 Ağustos’ta Beyrut limanı havaya uçurulduğunda gözler İsrail ile İran’a çevrilmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu 2018’deki BM Genel kurulunda İran’ı hedef alan konuşmasında, Beyrut’taki limanda İran ile Hizbullah’a ait kimyasal silahlar bulunduğunu lokasyon ve harita göstererek, iddia etmişti. 4 Ağustos 2020’de tam da Netanyahu’nun işaret ettiği limandaki depolar havaya uçmuştu.

NETANYAHU FAHRİZADE’Yİ DE ÖNCEDEN HEDEF GÖSTERMİŞTİ.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Tahran’da suikastla öldürülen İranlı Muhsin Fahrizade’yi de yakından takip ettiklerini daha önce vurgulamış, 30 Nisan 2018’de “İran nükleer projesinin başında Muhsin Fahrizade var, bu ismi unutmayın” demişti.

POMPEO NE ZAMAN NETANYAHU İLE GÖRÜŞSE İRAN HEDEF ALINIYOR
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile İsrail Başbakanı Netanyahu’nun son bir yıldaki 3 görüşmesinde de enteresan detaylar var.

İLK GÖRÜŞME SONRASI KASIM SÜLEYMANİ ÖLDÜRÜLDÜ
Pompeo ile Netanyahu, 4 Aralık’ta Portekiz’de bir araya geldi bir ay sonrasında Kasım Süleymani öldürüldü.

İKİNCİ GÖRÜŞME SONRASI TAHRAN’DA PATLAMALAR
14 Mayıs’ta Pompeo İsrail’i ziyaret etti, Netanyahu ile görüştü. Döndükten sonra Çin’in Tel Aviv büyükelçisi evinde ölü bulundu sonrasında ise İran’da bir dizi gizemli patlamalar meydana gelmeye başladı. Yaklaşık bir ay boyunca İran’da Natanz dahil 5-6 nükleer tesiste sebebi açıklanmayan patlamalar yaşandı.

SON GÖRÜŞME VE FAHRİZADE SUİKASTI
Fahrizade suikastından 4 gün önce de Netanyahu ile Pompeo, Suudi Arabistan’da bir görüşme gerçekleştirmişlerdi.

İRAN’DAKİ İNGİLİZ ESİR 2 GÜN ÖNCE SERBEST BIRAKILMIŞTI
Suikasttan iki gün önce ise çok dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. İngiliz asıllı Avustralyalı akademisyen Kylie Moore-Gilbert, 2018’de İran’da casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Kylie Moore, Fahrizade öldürülmeden iki gün önce İran tarafından serbest bırakılmıştı.

Yorumlar4

  • Meltem 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail in bu katliamları durdurlmalı, iyice azdılar... Gerçi şunu da unutmayalım, İran molları sırf mezhepçilik ihtirasları yüzünden kaç tane gariban Suriyeliyi öldürdü... İbret almışlardır inşaallah.
    Cevapla
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Irana yapanlar yarinda Türkiyeye yaparlar. Türkiye önemli Aselsan Mühendislerinin öldürüldügünü unutmamali. Türkiye olup bitenleri göz önünde bulundurarak her alanda önlemlerini almalidir. Ayrica Iranin düsmesine müsade etmemelidir. Iran düserse Türkiyede orta vadede sikinti ceker.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Pelin 3 yıl önce Şikayet Et
    netanyahu ve prens salman asena gibi kıvırıyorlar reddediyorlar
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Pelin 3 yıl önce Şikayet Et
    onlar netanyahu ve prens salman olayı biliyor ama kıvırtırıp asena gibi reddediyorlar
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat