Nasıl bir yanıt vermeliyiz ki, ABD'nin canını yakalım?

  • GİRİŞ27.04.2021 09:00
  • GÜNCELLEME27.04.2021 09:16

Biden soykırım iftirasıyla Türkiye’yi cezalandırmaya kalkıyorsa, belli ki 2016 sonrası ABD’nin canını çok yakmışız. Şimdi yine aynı yöntemle devam edip, ABD’ye en etkili yanıtı verebiliriz.

İncirlik başta olmak üzere ABD üslerinin kapatılması.
Evet Türkiye bunu yapabilir. Ama ne kadar etkili olur, bunu düşünmeliyiz.
Kıbrıs harekatı sonrası uygulanan ambargoya karşı 1975’te İncirlik’te benzer bir hamle Milli Cephe Hükümeti tarafından yapılmıştı.
2017’de Almanya ile yaşadığımız gerginlikte de İncirlik konusu masadaydı ve nihayetinde Almanya, İncirlik’teki askerlerini geri çekmişti. Almanlar, İncirlik’ten ayrılıp Ürdün’e gittiler hala da oradalar.
Yani İncirlik, Almanya’ya kapatıldı fakat onlar Ürdün’de devam ediyorlar.
ABD için de aynısı geçerli olabilir. İncirlik’in güneyinde, Suriye’de 20 civarında ABD üssü var, bu nedenle İncirlik ABD için ne kadar vazgeçilmezdir bu sorunun yanıtı önemli.

İncirlik’teki nükleer silahlar gündeme getirilmeli.
Elbette İncirlik kadar üsteki nükleer silahlar da önemli. Yaklaşık 50 nükleer silah bulunduruluyor İncirlik’te. Türkiye belki İncirlik’i kapatmakla değil de İncirlik’te tutulan ve ABD’ye ait olan bu nükleer silahlar üzerinden Washington’a daha etkili bir yanıt verme şansına sahip olabilir.

Kürecik Radarının kaldırılması.
Malatya Kürecik’te bir radar üssü var. Bu üs NATO’ya bağlı. NATO’nun 2010’daki Lizbon zirvesinde alınan karar neticesinde radar, Kürecik’e kuruldu. Hatta o dönem Kürecik radarı yüzünden İran Türkiye’ye tepki vermişti. Kürecik, stratejik olarak Batı dünyasının doğudan gelecek tehditler karşısında korunması açısından belki de eşi benzeri olmayan bir nokta. Bu nedenle değerli. Türkiye, burayı kapattırabilir mi evet yapabilir. Ama bu durum ABD’den ziyade NATO meselesi haline getirilecektir ve burada da Türkiye, bir müttefik olarak NATO’nun dışına ittirilme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Türkiye ne yaparsa yapsın NATO’dan ayrılmamalı. NATO’nun Türkiye açısından faydalı olduğundan değil ama yine de Türkiye NATO’da kalmalı. Türkiye’nin NATO’dan ayrılması demek Rumların NATO’ya girmesi demektir.

ABD büyükelçisinin sınır dışı edilmesi.
Türkiye, ABD büyükelçisini sınır dışı edebilir ama bunu yaptığında eline ne geçecek? Bu da çok önemli.
Sonuçta biz, onların büyükelçisini gönderirsek, onlar da bizim büyükelçimizi sınır dışı edeceklerdir. O zaman da gelinen nokta 2010’dan bu yana süren Türkiye-İsrail krizi gibi bir duruma dönüşecektir.

Türkiye öyle bir yanıt vermeli ki, ABD aldığı tepkiyle neye uğradığını şaşırmalı.
Türkiye, ABD’ye karşılık verirken, ilişkilerin tamamen kopmasına müsaade etmemeli.
Büyükelçileri sınır dışı etmek ya da NATO üzerinden yapılacak restler, Türkiye’nin diplomatik olarak izolasyonuna kadar varacak süreçleri beraberinde getirebilir. Belki de ABD yönetimi zaten bunu istemektedir, o nedenle bu tarz eylemler, Türkiye’ye ne getirir, ne götürür, bunu da iyi hesap etmek lazım.

Libya ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerimizi attırabiliriz.
Türkiye’nin Libya mutabakatı, Doğu Akdeniz denklemini alt üst etti. Bu nedenle Türkiye, ABD’ye reaksiyon verecekse, burada açılan yolu genişleterek, tepki vermeyi sürdürebilir. Çünkü Libya olsun, Doğu Akdeniz olsun, Kafkasya ve Suriye olsun, Türkiye’nin attığı adımlar ABD’nin hep canını sıkıyor. Zaten bugün Biden soykırım iftirasıyla Türkiye’yi cezalandırmaya kalkışıyorsa, demek ki 2016 sonrası Türkiye’nin bölgede attığı adımlar, ABD’nin canını bir hayli sıkmış bunu net şekilde anlayabiliyoruz.

Belki de en acıtıcı yanıt Kıbrıs olacaktır.
Ayasofya ile Maraş’ın açılması, ABD’yi rahatsız eden gelişmelerdi. ABD’ye reaksiyon verirken işin içine Yunanistan ve Rumları da katabiliriz. Kıbrıs bu konuda en önemli silahtır belki de. Türkiye’nin kırmızı çizgisi Kıbrıs’ta iki devlet, ABD ve AB ise federasyonu dayatmaya kalkıyor. Türkiye, soykırım iftirasının üzerine KKTC’nin tanınmasına yönelik adımlar atmalıdır. İngiltere bu konuda bazı işaretler veriyor ama Kıbrıs meselesinde İngilizlere pek güvenmemek gerek. Alternatif olacak başka ülkeler de mevcut. BM güvenlik konseyinin daimi üyelerinden birinin desteğini almak suretiyle de KKTC’nin tanınması yönünde hamleler yapılabilir.

KKTC’ye üs kurabiliriz.
KKTC’ye hava ya da deniz üssü kurmak da ABD’nin canını yakar. KKTC’nin uluslararası tanınmasını sağlamak ve bununla birlikte KKTC’ye askeri üs kurmak, Biden’ın soykırım iftirasıyla yaptığı saldırıya iyi bir yanıt olabilir.

Suriye’deki PYD operasyonlarına tam gaz devam edebiliriz.
Vereceğimiz karşılık, ABD’nin bölge hesaplarını bozması açısından da değerlendirilmelidir. Örneğin Suriye. 2016 Fırat Kalkanı, ABD’nin PYD’yi Akdeniz’e çıkarma planını bozmuştu. 2019’daki barış pınarı harekatıyla soykırım meselesi ABD kongresinin her iki kanadında da kabul edilmişti. Soykırımla PKK’nın karşılıklı hamleler olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle Suriye’de PKK-PYD terör örgütünü tamamen ortadan kaldıracak askeri operasyonlarla, Biden’in soykırım iftirasına, yanıt verilebilir.

Yorumlar5

  • pelin 2 yıl önce Şikayet Et
    Biden a diyeceksin Taha abi kırk katır mı kırk satır mı?
    Cevapla
  • Yerli ve Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekleri görmemiz lazımdır, bugün yunanistan artık abd ve iran da çin olmuştur. Yani abd yunanistanı üzerimize saldırtmak istiyor daha önce abd mezheb savaşı bahanesiyle iranı şimdi de çin üzerine fazla gidersek iranı üzerimize saldırtacağını görmemiz lazımdır çünkü yunanstan haydut devlettir daha önce ingilizler üzerimize saldırttı, iran da fanatik şii mezhebini kullanıp pers imparatorluğunu canlandırmak istiyor aklı başında yöneticileri yoktur. Burada önemli olan yunanistanı veya iranı yeneriz de abd'nin ve çin'in istediği bizim maddi manevi hırpalanmamız zarar görmemizdir.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • MUHSİN BAŞKAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim durumumuz sanki iki cami arasında beynamaz (binamaz) gibiyiz, sert tepki versek acaba ekonomimize bir saldırı yaparlar mı diye endişe ediyoruz yalnız lafla geçiştiriyoruz, dolaylı tümleç gibi kuzey ırak'a giriyoruz, sinan ogan da abd'nin izniyle girdik deyip canımı sıkıyor, o zaman biz yol ayrımındayız ya yardan vazgeçeceğiz ya serden, gerçi bekara kar boşamak kolaydır ama görünen bunu yapamadığımız sürece edilgen olmak zorundayız maalesef !..
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • ilginç bilgiler. 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk milletine soykırım yalanını atmak ,küfür etmek ,onur kırmak gibi bir durum birde istanbula konstantinapolis diyor ,Direk Amerikanın etkili isimlerinin Türkiyeye giriş çıkışlarını yasaklardım diplomatlarını sınır dışı ederdim iran kadar olamadık buna üzülüyorum bunu yapacak yürek varmı demek istiyorum ,
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Kabul edersek bize yeni biçilen ROL gömleğini giyersek (ama NATO adı altında ama başka isimle) ne olur? NANCY peluşi yurt içi siyasi ortakları ile ve terör uzantıları ile birlikte harekt eder. Göndermediğiniz büyükelçi eşgüdümü sağlar ve siz göndermediğinize pişman olursunuz. İncirliği kapatmazsanız bir zamanlar yaptığı gibi PKK ya yardım taşımaya devam eder; onalar, incirliği ERMENİ ve PKK (asıl adı HOYBUN; sahte bayrak oprasyonudur aslında pkk ermenidir) toprağı gördüğünden zımmen sizde bunu onaylamış olursunuz. Ve kıyınızda sınırlarınız ve coğrafyanızın olduğu bölgeden geçen fayın tetiklediği savaş ve yıkımı ekonominiz kaldıramaz ve bir süre sonra sizde parçalanırsınız... Çok
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat