Nice acılar tattım, fakirlik gibi görmedim

  • GİRİŞ26.09.2013 08:39
  • GÜNCELLEME26.09.2013 10:38

 Ne var ki bırakılan hiçbir miras da evladın uyguladığı hayırlı nasihatler gibi ahirete fayda vermez. İşte Allah'ın veli kulu Lokman Hâkim Hazretleri de oğluna böyle bir mirası bırakanlardan. Bu nasihatlerden bir bölümünü seslendirmiştim ve işte o kayıt, ayrıca metni bugün haber7.com da huzurlarınızda…

HZ. LOKMAN'DAN OĞLUNA KALAN MİRAS;

LOKMAN HEKİM HAZRETLERİNİN OĞLUNA NASİHATLERİNDEN BİR BÖLÜM;

Ey oğlum! Bilmediğin şeyi tam öğren! Bir kişiyle kardeşlik, dostluk kurmak istediğin zaman, önce onu gazaplandır. Eğer kızgınlığı ânında sana adâletle davranırsa, yaklaş; yoksa ondan sakın!

Ey oğlum! Dünya derin deniz gibidir. Çok insanlar onda boğulmuştur. Takvâ gemin, îmân yükün, tevekkül hâlin, sâlih amel azığın olsun. Kurtulursan Allahü Teâlânın rahmetiyle, boğulursan günâhın sebebiyledir.;

Ey oğlum! Ben nice ağır yükler taşıdım. Kötü komşudan ağırını görmedim. Nice acılar tattım, fakat fakîrlik gibi acı tatmadım.

Ey oğlum! Yalandan çok sakın! Çünkü dînini bozar ve insanlar yanında mürüvvetini azaltır. Bununla hayânı, değerini ve makâmını kaybedersin.

Ey oğlum! Hep üzüntülü olma, kalbini dertli kılma! İnsanların elinde olana temâh etmekten sakın! Kazaya râzı ol ve Allahü Teâlânın sana verdiği rızka kanâat et!

Ey oğlum! Ölümden şüphe ediyorsan uyku uyuma! Uyumak mecbûriyetinde olduğun gibi, ölüme de mahkûmsun. Dirilmekten de şüphe ediyorsan uykudan uyanma! Uykudan uyandığın gibi, öldükten sonra da dirileceksin.

Ey oğlum! Merhamet eden merhamet bulur. Sükût eden selâmete erer. Hayır söyleyen kâr eder. Kötü konuşan günâhkâr olur. Diline hâkim olmayan pişmân olur.

Ey oğlum! Seçilmiş kullara teslîm ol, kötülerle dost olma!

Ey oğlum! Dünya geçici ve kısadır. Senin dünya hayatın ise azın azıdır. Bunun da azının azı kalmış, çoğu geçmiştir.

Ey oğlum! Sükût etmekten pişman olmazsın. Söz gümüş ise sükût altındır.

Ey oğlum! Altın, ateşle tecrübe edildiği gibi; kul da, belâ ve musibetlerle tecrübe edilir. Kulun derecesi, bunlara olan sabrı nispetinde anlaşılır.

---------------------------------------------------------------------

Not: Bu cumartesi Kırşehir'de Büyük Usta Merhum Neşet Ertaş'ın anısına düzenlenecek törene beni de davet eden Kırşehir Belediye Başkanı Sn. Yaşar Bahçeci'ye, organizasyonda emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. İnşaAllah orada olacağım; büyük onur duyarak.

Sesli olan bu farklı köşemizde notlarımla beraber her Perşembe ve Pazar güncelleyerek Haber 7'de buluşmaya devam edeceğiz inşaAllah…

Sıra bana gelmediyse, yani hala bir gölgem varsa tekrar buluşalım

Ve o zamana kadar hatırlayalım; 

Dün gitti yarın gelmedi elde bir bugün var,

kıymetini bilip anı yaşayalım! 

Huzurlu anlar.

Muhabbetle Eyvallah.

Talha Bora Öge - Haber 7

baygolge.com

facebook.com/talhaboraoge

twitter.com/talhaboraoge

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat