6 Ekim 1923

  • GİRİŞ06.10.2009 06:30
  • GÜNCELLEME06.10.2009 06:30
İstanbul'un kurtuluşunu gençlik yıllarımda; Refet (Bele) Paşa'nın Mondros Mütarekesi sonrasında İstanbul'a gelişi olarak düşünürdüm.

Gerçekten; Mudanya Mütarekesi 11 Ekim 1922'de imzalanmasından sonra 15 Ekim 1922'de yürürlüğe girmiş ve 19 Ekim 1922'de Refet Paşa ve Gülcemal vapuru ile gelen Türk Birliği, Kabataş'tan karaya çıkmıştı.

Konuya hakim değilken; Refet Paşa'nın ve askerlerinin İstanbul'a gelmesiyle İstanbul'un kurtuluşunun gerçekleştiğini düşünür ve "6 Ekim nereden çıktı?" derdim. Oysaki daha sonraları Mudanya Mütarekesi'nin imzalanmasına rağmen İstanbul'daki işgalin (çok etkisizleşmiş olsa bile) devam ettiğini; fakat "zaptiye işlerinin" bize verildiğini öğrenmiştim. Doğrusunu isterseniz müthiş bir anlamsızlık. Lozan'da barış antlaşması imzalanmasaydı işgal devam mı ediyor olacaktı?..

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yorumlar1

  • mehmet tokat 14 yıl önce Şikayet Et
    istanbul için atatürk ne diyor?. atatürkün vasiyetinde, 50 yıl sonra açılacak vasiyetinde istanbulun türk islam birliğinin, yeni osmanlının, mehdinin yöneteceği osmanlının baş şehri olacağı yazıyormuş. hocam biliyorsanız bu vasiyeti açıklayın lütfen. bu vasiyet Toktamış Ateş'siz açılamaz. bu görev size verilmeli. bunu hiç talep ediyor musunuz hocam?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat