Ekonomideki gelişmeler

  • GİRİŞ20.02.2010 09:41
  • GÜNCELLEME20.02.2010 09:41

Biz de aynı gidişata uyduk ve nicedir ekonomik gelişmeleri ele almaz olduk. Oysaki "küresel" ekonomik kriz kapımızın etrafında dolaşıyor ve "kriz geçti" gibisinden düşüncelere karşın her an yükselen bir dalgayla geri gelebilir. Zaten bunun işaretlerini önce Yunanistan'da sonra AB'nin iki Akdenizli ortağı İtalya ve İspanya'da gördük. Ardından diğer AB üyeleri de; "neler oluyor" endişesine kapıldılar ve kendilerine çeki düzen verme çabasına giriştiler.

Aslında kapitalist bir ekonomide kriz talep yetersizliğinden gelir. Gerçekten; talep olduğu sürece; sistem "üretir" ve işler. Ancak talep olmadığı zaman üretilenler elde kalır ve bir noktadan sonra işten çıkarmalar başlar. Bu durumda da talep daha azalır. Zira tüketicilerin satın alma gücü yoktur. Ve böylece bir "kısır döngü" içinde; kriz bir orman yangını gibi tüm sistemi sarar.

Talep olduğu sürece sistem işler dedik; ama buradaki talep gerçek bir talep olmalı; yani mal ya da hizmet üretiminin getirisinden kaynaklanan bir talep olmalıdır. Eğer karşılığı olmayan borçlarla ortaya çıkan bir talep söz konusuysa; bir süre sonra sistem çökmeye başlar.

Geçtiğimiz hafta; TRT 2'deki "Açılar" programımızda da Yunanistan'da başlayan ve diğer AB ülkelerini tehdit eden ekonomik kriz üzerinde durduk. Buradaki krizin nedeni; Yunanistan halkının bir anlamda "tembelliğe alışması" olmuştu. Aslında bu konuda en uzman ve bilgili arkadaşlarımız; Yunanistan'daki krizin "küresel krizden" bağımsız olduğunu söylese bile ben farklı düşünüyorum.

YAZININ DEVAMINA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

Toktamış ATEŞ / Bugün

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat