Alev Kent Eindhoven

  • GİRİŞ09.05.2011 02:08
  • GÜNCELLEME09.05.2011 02:08

Son birkaç yıldır Hollanda'nın büyük endüstri kenti Eindhoven'a Kasım ayı içinde binlece insan akın ediyor. Bu, sadece yakın çevredeki şehirlerden değil farklı ülkelerden gelen insanların oluşturduğu meraklı ve heyecanlı bir kalabalık. İnsanların büyük bir şevk ile o soğuk kış günlerine aldırmadan bu kente gelmelerinin sebebi ise bir ışık enstalasyonundan (yerleştirme) kaynaklanmakta. Bir hafta kadar süren ve tam anlamıyla görsel bir şölen olan GLOW Festivali'nde, tüm açık alanlar, ama özellikle de kent merkezinde, pazar yeri, kiliseler, belediye binası ve bunlara benzer birçok yapının dış ve iç yüzeyi farklı ışıklandırmalarla nefes alan yerler halini alıyor. Bu, sanatta ve mimaride ışık forumu adıyla anılan bir festival. GLOW, kelime anlamı ile kor, alev demek. İnsaların her gün, genellikle de, gün ışığında önünden geçip belki alışkanlıktan belki de fark edemedikleri için bir şekilde sıradan hale gelmiş yapılar buradaki ışık tasarımları ile yeniden hayat buluyor, ilgi merkezi haline geliyor.

kullan

2006'dan beri düzenlenmekte olan bu festivalde her yıl yeni bir tema belirleniyor ve yapılar bu tema çerçevesinde iki haftalık bir süre için yeniden şehrin yıldızı haline geliyor. Sanatçıların tasarladıkları ışık oyunları sayesinde bu yapılar sanki birer canlı organizma gibi hareket ediyor, kıpırdıyor, dans ediyor. Örneğin, belediye binasındaki ışık hareketleri sayesinde binanın tuğlaları sanki birer birer yer değiştiriyor, ardından da bina kocaman bir tünele dönüşüyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır bir bombardımana maruz kalan kentte, Hollanda'daki birçok başka kentin aksine, fazla eski ve gösterişli bina yok. Genellikle son derece modern yapılar kentin silüetini belirliyor. Bu modern yapılardan biri de büyük elektronik şirketi Philips'e ait olandır. 1891'de baba-oğul Philips'ler tarafından kurulan şirket, ampul üretimi ile hayata geçmiş ve bugün de elektronik konusunda dünyanın en büyüklerinden bir olarak yerini almıştır. Bugün, bu üretimin gerçekleştiği ilk fabrika ise bir ışık müzesi haline gelmiş ve burada çeşitli ışık tasarımları sergilenmektedir. Hal böyle olunca da şehirde bu denli büyük bir ışık festivalinin gerçekleşmesi çok şaşırtıcı olmasa gerek. Eindhoven'daki tasarım okulu sayesinde ve burada her yıl Ekim ayında gerçekleştirilen Hollanda Tasarım haftası nedeniyle de binlerce kişi buraya gelmektedir. Işık ve ışık tasarımları da bu ziyaretlerin en önemli sebeplerinden.

Kısacası, Hollanda'nın güneyinde yer alan, mimari açıdan çok da güzel sayılamayacak bu endüstri kenti, ışık sayesinde Ekim ve Kasım aylarında Einhoven'ın yerlilerinden olduğu kadar, diğer Hollanda kentlerinden ve başka başka ülkelerden meraklı ve ilgili insanları birer birer kendine çekmektedir.

kullan

İstanbul'a dönüp baktığımızda görsel açıdan çok daha güzel bir kenttir Eindhoven'la karşılaştırırsak. Yüzlerce yıllık sarayları, camileri kiliseleri ve sosyal yapılarıyla; modern, post-modern binalarıyla, Boğaz'ın sunduğu muhteşem doğasıyla, hemen üstündeki iki zarif köprüsüyle ve fotoğraflara da yansıyan eşsiz güzellikteki silüetiyle dünyada eşine az rastlanan bir şehirdir. Ancak insan Eindhoven'daki festivalde yapılara hayat veren ışık ve renk şöleninin İstanbul'un değişik yapılarında bırakacağı izi merak etmeden duramıyor. Acaba Süleymaniye Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da İstanbul Üniversitesi ana kapısı bu renk cümbüşünde nasıl görünürdü?

kullan

 

 

Kısaca;

Bu aralar, Hasköy'deki Rahmi M. Koç Müzesi'nde 29 Mayıs'a kadar sürecek olan Görünmez Müzisyenler başlığındaki sergi görülebilir. Mekanik enstrümanlar, 18.yüzyıldan günümüze müzik tarihini, müziğin mühendislik tarafını da unutmayarak, izleyicisine sunuyor. Ayrıntılı bilgi için: www.rmk-museum.org.tr

4-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan 1. Uluslararası İzmir Sanat Bienali, 46 ülkeden 531 sanatçıyı yapıtlarıyla biraraya getirerek, sanatın evrensel dilini ortaya koyması açısından önemli bir etkinlik. İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, AKM Sanat Galerisi, İzmir Fuar alanı Bienal'in izlenebileceği merkezlerinden birkaç tanesi.

 

Tülay Kazancı- Haber 7

info@tulaykazanci.com

www.tulaykazanci.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat