İnsansan Othello, bitkiysen sarmaşık olma

  • GİRİŞ19.12.2010 06:04
  • GÜNCELLEME19.12.2010 06:04

Bir sarmaşık, bir ağaç bir de güneş varmış. Ağaç ile güneşin birbirlerini sevmesi sarmaşığı kıskandırırmış. Sarmaşık ağacın hep ona bakmasını istermiş ve bu yüzden her gün ağaca sarıldığını zannederek biraz daha sıkarmış.

Ama ağaç güneşi gerçekten sevdiği için sarmaşığa bakmazmış...
Sarmaşık, bir gün uyandığında ağacın onu seyrettiğini görmüş...
Önce sevinmiş... Ama sonra üzülmüş.

Neden biliyor musunuz?
Hani sarmaşık, ağacı her gün sıkıyordu ya… En sonunda boğulmuş ağaç.
Sarmaşık daha sonra ağacın acısına dayanamamış ölmüş.
Kıskançlık onu da kendisini de öldürmüş.
Bir güneş kalmış acılı yüreğiyle sadece.
Ama nefret duymamış hiç sarmaşığa.

Sarmaşığın kıskançlık yüzünden verdiği zararı günümüzde birçok insan veriyor.

Kimileri hemcinslerinin başarısını, güzelliğini, emeğini, aklını kullanma yeteneğini, mutluluğunu… vs kıskanır. Hatta uzaktan kıskandığı kişinin etrafına negatif enerjiyle sarmalamakla kalmayıp gizli bir öfke ve kin duygusuna kapılır. Bu duygular karşıdaki kişiye zarar verme boyutuna kadar bile uzanır. Bazen kendinde olmayan bu özellikleri yok edebilmek adına sinsice planlar kurulmaya başlanır ya da şiddete başvurulur. Ortada kazanılması zorunlu bir yarış varmış gibi… Kıskanılan kişi biraz güçsüzse vay haline…

Kıskanan kişi kendindeki özgüven eksikliğini, çaresizlik hissini kıskançlık ve bunun sonucu ortaya çıkabilen öfke ve kin duygularıyla bastırmaya çalışır. İşin ilginç tarafı güvensizliğini asla kabul etmez…

Bir de ikili ilişkilerde ‘’seven insan kıskanır’’ sözüne anlam veremiyorum.

 Aşırı kıskançlığın boy gösterdiği ilişkilerde hayat kıskanan için de kıskanılan için de zorlaşır. Kıskanan taraf kısıtlamalar getirir, takipleri sıklaştırır, kendi kendine senaryo yaratmaya başlar. Bu durumda sebepsiz yere kıskanılan kişi kendisini kafese kilitlenmiş gibi hisseder. Ya susup boyun eğerek kendine olan güvenini yok etmeye başlar ya da tepki göstererek çoğu zaman ciddi boyutlara ulaşan tartışmalar yaşanmasına neden olur. Bu da her iki taraf için zarar verici bir pozisyon yaratır.

Evliliklerde kıskançlıktan söz edildiği zaman aklıma hemen Shakespeare’in sevilen karakterlerinden Othello geliyor. Othello karısına büyük bir aşkla bağlıdır ve aşırı kıskançlığı yüzünden eşinin kendisini aldattığından şüphelenir. Kıskançlığın ateşiyle yanıp tutuşan Othello, önce karısının sevgilisi sandığı kişiyi sonra da karısını öldürür. İş işten geçtikten sonra karısının aslında kendisini aldatmadığını öğrenir ve ardından kendini öldürür…

Sarmaşık mantıklı olsaydı ağacı boğmazdı. Othello’da karısını öldürmezdi…

Mantıklı bir insan kendine güvenir, başkalarda kendince üstün gördüğü nitelikleri kıskanmaz. İlişkilerin kıskançlıkla değil güvenle yürüyebileceğini, kıskançlığın sevgiyle alakası olmadığını bilir.

Kıskançlık yüzünden yapılan kavgalar, yıkılan yuvalar, işlenen cinayetler bu duygunun kontrolsüz ve marazi bir hale gelebildiğinin ve zarar verdiğinin göstergesidir. Verdiği zararı bile bile bu duyguyu hayatımıza buyur etmek ne kadar mantıklı acaba…

Sarmaşığın mantığının sizin cephelere uğramaması dileği ile…

 Tülin Elçi - Haber 7
tulinelci1@hotmail.com

Yorumlar3

  • idris polat 13 yıl önce Şikayet Et
    ya hiç kıskanmayanlara ne demeli!. elbette ki her şeyin aşırısı zarardır. yazınız çok güzel olmuşancak diğer yazınızı da batının eşini, kızını hiç kıskanmayıp namus duygusundan mahrum rezil hayat yaşayanlara ayırırsan tam yerinde olur..
    Cevapla
  • Hasan Seyre 13 yıl önce Şikayet Et
    Pozitif kıskançlık2. İki şeyi birbiriyle kıyas ederken azıcık insaflı ol.belki senin dediğin gibi başarılıda olamayabilirim.hiç olmayan karınca gibi varacağım hedefe doğru gideyim diye damarına dokundum.bak ben muvaffak olursam benim gönlüm tarif edilmez bir huzura kavuşacak.ya sen noolcaksın.sen kendini hep boşlukta bulacaksın.üzülüp duracaksın..gel sende benimle yarış.senin beni geçerek harika bir şey yaratmana yardımcı olmak isterim dedim.ama o girmekten ve dalmaktan korkuyor.sağolsun sayesinde ekstradan kitap sahibi oldum.
    Cevapla
  • Hasan Seyre 13 yıl önce Şikayet Et
    Pozitif kıskançlık..?. Bir gün dedimki.bak diyorsunki beş senedir çabalıyorsun hiç bir şey ortada yok..enerjini boşuna tüketiyorsun diyerek var olan inancımı kırıyor ve ümitlerimi tüketiyorsun.ideallerimden yarı yolda vazgeç diyorsun.bak sana başka bir şey göstereceğim.hani sen yazarlara hayransınya ve onları dahi olarak görürsünya.ben sana 3 ayda 300 sayfalık kitabı yazarım.ve dediğim gibide yaptım..şaşırdı kaldı.sustuda.o kadar kolaymı dedi.evet öbür uğraş bunun bin katı kadar bana ufuk sağlıyor..kozmosu hissediyorum dedim..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat