Hükümet, koalisyon ve erken seçim

  • GİRİŞ11.07.2015 11:31
  • GÜNCELLEME11.07.2015 11:31

 AK Parti'nin 2002 yılından bu yana girdiği seçimlerde sandalyelerin mutlak çoğunluğunu kazanıyor olması, bu seçimlerin de benzer bir şekilde sonuçlanacağını düşündürmüştü. Seçim bölgelerindeki sonuçlara bakıldığında, oyların büyük ölçüde "çözüm sürecine" odaklandığı, bu sürecin özerkliğe kadar gitmesini isteyen kesimle derhal durdurulmasını isteyen kesimin oylarını arttırdıkları görülüyor. Bir yanda HDP, diğer yanda MHP geçmiş seçimlerdeki oy oranlarını çok ciddi biçimde arttırdılar. HDP, Güneydoğu illerinde önemli baskı uygulayarak, kimi iddiaların beslediği şaibeli sandık sonuçlarıyla oy sayısını arttırdı, oy oranına nazaran çok yüksek sayıda da sandalye kazandı. Çok büyük oy kaymaları yaşanmasa da, seçimleri her iki yönden esen milliyetçilik rüzgârı etkiledi. MHP ve HDP, genelde aldıkları toplam yüzde yirmiler düzeyindeki oylarını yüzde otuzlar mertebesine taşıdılar. 10 puanlık bir sapma oluştu. Bu sapma da seçimin kaderini değiştirdi. 
Sandalye dağılımı sonucu, seçimlerde açık farkla önde gelen AK Parti, yüzde kırk bir oy oranına rağmen salt çoğunluğa ulaşamadı. Bu andan itibaren de koalisyon hesapları yapılmaya başlandı. Muhalefet partileri, yıllardır iktidar olmamanın rahatlığı ile seçim sonuçlarına her zamanki gibi hazırlıksız yakalandılar. Seçimden bu yana bir aydan fazla geçmiş olmasına rağmen nasıl bir hükümet ve nasıl bir işbirliği içinde olmak istediklerine karar verebilmiş değiller. Ana muhalefet partisi lideri, yüzde altmış oy alan toplam muhalefet cephesinin hükümet olması gerektiğini söyledi. İkinci büyük muhalefet partisi lideri, HDP ile hiçbir biçimde işbirliği yapmayacağını söyleyerek bu ihtimalin hayal bile olamayacağını açıkladı. HDP ise, ciddiyet ile ciddiyetsizlik arasında gidip gelen demeçlerle, aldığı oyların yaşattığı sevinç sarhoşluğundan henüz gerçek dünyaya geçiş yapamamış gibi görünüyor. 
İş dünyası ve belirli bir grubun medyasının istediği ise Federal Almanya benzeri bir "grande coalition", yani AK Parti ile CHP'nin bir araya gelerek hükümet kurması. Federal Almanya Cumhuriyeti, kurulduğu günden beri koalisyonlarla yaşayan, federal yapıda olduğu için eyalet düzeyinde de merkez hükümetten farklı koalisyonlar oluşturan, son derece karmaşık bir seçim sistemine sahip bir ülke.

Yazının tamamı için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat