Faşizm koronavirüsten daha tehlikeli

  • GİRİŞ16.03.2020 11:57
  • GÜNCELLEME16.03.2020 11:57

Türkiye de dâhil olmak üzere 120’den fazla ülkeye yayılan koronavirüs durdurulamıyor. Ülkeler panik halinde ve sıkı önlemler almaya çalışıyorlar.

ABD, Avrupa’nın birçok ülkesine seyahat kısıtlaması getirdi. Düşünün, 60 milyon İtalyalı karantina altında hayata tutunmaya çalışıyor.

Dünya çapında ölü sayısı 5 bini geçti. Vaka sayısı 137 bin 674'e çıktı. Hastalığa yakalanan ve iyileşenlerin sayısı ise 70 bin 737.

Polonya, Hindistan ve Çekya ülkeye dışarıdan girişleri tamamen kapattı. İran, sokak ve caddeleri boşaltacaklarını açıkladı. Malum Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani, salgın nedeniyle yaşamını yitirmişti.

İspanya ise ülke genelinde 15 günlük OHAL ilan etti. Romanya Başbakanı Ludovic Orban karantina altında.  Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, koronavirüse yakalandığını açıkladı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti de virüs kaptı. İngiltere'de Sağlık Bakanlığı Bünyesindeki Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries de aynı durumda.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşi Sophie Gregoire Trudeau da karantina altında. Ve bazı ülkelerin bakanlık düzeyindeki üst düzey siyasetçileri ve bürokratları virüs kapmış vaziyette.

Hepimiz bir bilim kurgu filminin tam ortasında gibiyiz. Ve korku tek bir merkezden medya ve sosyal medya aracılığıyla yayılıyor.

Kılıçdaroğlu aksini iddia etse de Türkiye, koronavirüs tehdidine karşı profesyonel bir sağlık politikası izliyor.

Bakan Fahrettin Koca’nın izlediği strateji ile virüs ülkemize hem geç girdi hem de daha ilk günden alınan tedbirlerle çok şükür şu ana kadar vahim bir tablo ile karşılaşmadık.

Keza Milli Eğitim’in de virüs tehdidine karşı son derece hazırlıklı olduğu görüldü. Öyle ki 60 binden fazla okulda öğrenim gören yaklaşık 17 milyon öğrenci ve görevli 1 milyon öğretmen kadrosunun yer aldığı dev bir sektörden bahsediyoruz.

Bir hafta aradan sonra çocuklar eğitim sürecine kaldıkları yerden ama bu sefer de evden devam edecekler.

Benim yıllar önce savunduğum ve altyapısının hazırlanmasını önerdiğim “homeschool” modelinin geliştirilmiş hali bu. O vakitler başta Taha Akyol olmak üzere bazı yazarlar köşelerinden beni eleştiriyordu.

Oysa teknoloji çağında bunlar hep alternatif bir model olarak düşünülmeliydi. Bu bakımdan Ziya Selçuk kendinden bekleneni yaptı ve böylesi bir kriz anında milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini rahatlattı.

Her iki bakanımıza da teşekkür ederiz.

Türkiye temiz, titiz ve kaliteli bir ülke. Avrupa’da verem salgını hat safhada iken Türkiye’de çok düşük miktarda seyir etmesinin en önemli nedeni; insanımızın ayakkabılarıyla evlerine girmemeleri ve azami derecede temizliklerine riayet etmesiydi.

Bugün de tüm dünya salgınla boğuşurken ülkemizin aldığı hijyen ve sağlık tedbirlerine yabancı olmayan milletimiz bu vahim süreci de en az hasarla atlatmayı becerecektir.

Bu konuda hiçbir eksiğimiz yok. Lakin iki husus var ki üzerinde düşünmeye değer.

Bunlardan ilki; son yıllarda bağımsızlığımıza, varlığımıza ve dirliğimize operasyon çekilirken yanımızda olmayanlar, bugün ağız birliği etmişçesine “tebrik etme” yarışına girdiler.

Kimi saf arkadaşlarımız bunun bir birliktelik örneği olduğunu ifade ederek takdir ettiler. Kimi art niyetli sinsi herifler de kutuplaşma üzerinden giderek güya Erdoğan’a laf sokmaya yeltendiler. Bunlar David-19 virüsüne maruz kalmış tipler.

Tebrik etmelerinin ardında yatan bir neden de; ileriki zamanlarda işi hapishanedeki FETÖ ve PKK terör örgütü mensuplarına kadar vardıracak olmalarıdır. Ve hükümeti birçok yerden sıkıştırma imkânını ellerinde bulundurmalarından ötürüdür.

Güya “biz tarafsız insanlarız” diyerek daha fazla algı üretme ve yerme yoluna gideceklerdir. Bu sinsilere fırsat verilmemelidir.

Diğer bir sorun da; dünyanın herhangi bir bölgesinde virüs belasına dûçâr olmuş masum insanları aşağılama hastalığı.

Öyle paylaşımlar görüyorum ki insanlığımdan utanıyorum. Bilhassa Avrupa’daki hastaların pislik insanlar olduğuna varana kadar yapılan yorumları faşistçe buluyorum.

Oysa saldırı tüm dünya insanlarına yapılıyor. Böyle bir kriz zamanında insanları uyandırmak yerine neden faşizmi hortlatmaya çalışıyorlar?

Milat

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat