ABD Suriye’de ne yapmaya çalışıyor?

.....

  • GİRİŞ07.01.2019 10:11
  • GÜNCELLEME07.01.2019 10:11

Trump’ın çekilme kararı sonrasında Washington’daki tartışmalar bitmiyor. Başkanın kararına muhalefet eden kesimler, kararın uygulanmaması veya sulandırılması için özel çaba göstermekte. Amerikan basınına yapılan sızdırma haberler, karara muhalif yetkililerin gündem değiştirmeye matuf açıklamaları ve oluşturulmaya çalışılan menfi algılarla Suriye’den çekilmeyi mümkünse engellemeye yoksa anlamsızlaştırmaya çalışıyorlar.

Üç kesim fikir ve operasyon birliği yapmış durumda. Birinci kesim, Trump’ın çekilme kararının İran’a ve Rusya’ya alan açacağını düşünenler. Bu kesimin Suriye’ye baktığı başka bir prizma yok. Suriye’ye dair önemsedikleri başka bir konu da yok. Bir kısmı PKK’nın İran’ı dengeleyebileceğini düşünecek kadar Suriye’den ve realiteden kopuklar. ABD’nin çekilmesiyle İran ve Rusya’nın güç boşluğunu dolduracağını düşünüyorlar. İkinci kesim, Washington’ın PKK severleri. PKK’ya dair Obama döneminden kalma Trump döneminde de devam eden el yapımı, PR malzemesi efsanelere inanmışlar. Diğer bir deyişle kendi yalanlarına kendileri de inanmaya başlamışlar. Suriye’de hiçbir aktör için sahip olmadıkları romantizmi PKK için devreye sokmuş ve “müttefiklik ruhu” gibi bir ucu PKK olduğunda uluslararası hukuk açısından suç teşkil edecek bir birlikteliğe sahip çıkıyorlar. Üçüncü kesim ise tedavi edilemez Türkiye düşmanları. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri senelerdir zehirliyorlardı. Türkiye konusundaki cehaletleri açık bir düşmanlığa dönüşmüş durumda. Obama PKK’yı destekleyerek bu kesimin iştahını fazlasıyla kabartmıştı. Eski Türkiye’ye özlem duyuyorlar; Washington’un kararlarına sorgusuz sualsiz itaat bekliyorlar. Bir kısmı da bölgesel ihtiraslarını ABD’nin eliyle gerçekleştirmeye ve bu doğrultuda Türkiye’yi sınırlandırmaya çalışıyor.

Doğal olarak bu üç kesimin sesi çok çıkıyor Washington’da. ABD PKK eliyle İran’ı dengeleyebilir mi? PKK ile Suriye’de orta ve uzun vadede planlama yapılabilir mi? Ortadoğu’da aynı anda hem İran hem de Türkiye’yi dengelemek mümkün mü? Türkiye olmadan Suriye’de özellikle de ülkenin kuzeyinde istikrar ve güvenlik sağlanabilir mi? Türkiye’ye karşı bir terör örgütüyle birlikte çalışmanın bölgesel maliyeti ne olur? Bu gibi sorular aklı selimi uzun süre önce yitiren Washington’da yeterince sorulmuyor. PKK, Suriye ve bölge ezberleri Washington’daki Türkiye tartışmalarını domine ediyor.

Trump yönetiminin Suriye konusunda aklı karışık. Her kafadan bir ses çıkıyor. Trump’ın öne çıkıp bu kakafoniye bir son vermesi elzem.

AKŞAM GAZETESİ

Yorumlar1

  • yalnız 5 yıl önce Şikayet Et
    kafir kafirliğini yapıyor. Rabbin devletimizi ve milletimizi güçlü kılsın. Amin...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat