PKK'nın ABD'ye hediyesi

  • GİRİŞ05.06.2020 11:24
  • GÜNCELLEME05.06.2020 11:24

COVID-19 bağlamında normalleşmenin konuşulduğu bir dönemde ABD’de patlak veren gösteriler dünya gündeminin merkezine oturdu. Kısa bir süre önce eyaletlerin virüsle mücadele performansı tartışılırken, bu günlerde eyaletlerin göstericilere muamelesi ve şiddet olayları tartışılır duruma geldi.

ABD’de polisin özellikle siyahi Amerikalılara karşı birtakım ayrımcı uygulamaları yeni bir tartışma konusu değil. Hatta sadece siyahi Amerikalılar değil “olağan şüpheli” sınıfına koyulan (Müslümanlar dahil) birçok azınlık grubu polis tarafından ayrımcı muameleye tabi tutuluyor. Müstakil bir olaydan bahsetmiyoruz; aksine ABD’deki polis yetiştirme sisteminden ve yasalardan kaynaklı bir takım yapısal sorunlar var. Bu da zaman zaman ABD’de büyük çaplı gösterilere sebep oluyor.

Bununla birlikte son günlerde yaşanılan olayların bir de vandalizm boyutu var ki bunun üzerinde de ayrıca konuşmakta fayda var. Trump’ın ve etrafındaki güvenlik bürokrasisinin de teyit ettiği gibi Antifa tarzı aşırıcı sol ve anarşist gruplar, mevcut öfkeyi şiddete kanalize etmekte, provokasyonla kendi çizgisinden olmayan insan kitlelerini bile sürükleyebilmekte.

Antifa şiddeti ABD için yeni değil. Grup uzun süredir ABD’de değişen çaplarda faaliyet gösteriyor. Söz konusu Antifa olduğu zaman dikkat çekici olan ise grubun radikalleşme eğrisi. Suriye ve Irak, Antifa tarzı gruplara yeni radikalleşme imkanları sundu. Sayıları yüzlerle ifade edilen Amerikalı, çoğu Antifa’dan mülhem ya da grupla iltisaklı olmak üzere Suriye ve Irak’ın yolunu tuttu ve burada terör grubu PKK/YPG’nin saflarında çatışmalara girdi. Amerika’nın eski asker, bir baltaya sap olamamış “loser”ları DEAŞ’la mücadele adı altında Suriye’de ve Irak’ta YPG International gibi, Antifa Birliği gibi gruplarda yer aldı, PKK’nın Suriye kolu tarafından komuta edildi. Silahlı eğitim gördü, patlayıcı eğitimi aldı, insan öldürdü, çatışmalara girdi. Hatta Barış Pınarı’nda olduğu gibi NATO üyesi Türk Ordusu’na karşı çatışmaya girmeyi bile denedi. Denedi diyorum çünkü PKK propagandistlerinin de yazdığı gibi Türk Ordusu karşısında perişan olan PKK’lılarla aynı şekilde Antifacılar da zeytin ağaçlarının altında saklanmak zorunda kaldı.

ABD elbette ki Suriye-Irak’taki Antifacıların profilini çıkarmıştır. Şimdiye kadar DEAŞ’la mücadele bahanesiyle göz ardı etseler de ve sorunsallaştırmasalar da bu radikallerin bir kısmı artık ABD’ye geri döndü. Hem de radikalleşmiş, insan öldürmüş, silahlı eğitim almış şekilde. Yani sorun artık Ortadoğu’nun, Suriye’nin vs. sorunu değil; sorun aynı zamanda ABD’nin bir iç sorunu. Mevcut gösterilerde Antifacılar radikalleşme serüvenlerinden enstantaneler sundu, sunuyor. İlerde de insanların meşru öfkelerini kullanıp daha sofistike metotlarla ABD’yi terörize edecekler. Ve bu da PKK/YPG’nin ABD’ye bir hediyesidir. 

Akşam

Yorumlar1

  • Meltem 3 yıl önce Şikayet Et
    beslediğiniz bu terör örgütleri dönüp size vuracak, demişti Cumhurbaşkanımız.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat