Bu yaz SİHA’larımız sayesinde çok sıcak olacak

  • GİRİŞ22.07.2022 08:17
  • GÜNCELLEME22.07.2022 08:17

Batı Avrupa’da sıcaklıklar görülmemiş derecede arttı. Öyle ki; İngiltere’de 44 dereceye varan sıcaklıklar ölçüldü. Doğu Avrupa’da ise sıcaklıklar Ağustos ve sonrasında meydana gelecek. Zira Ukrayna topraklarına girmiş Rus askerlerini kavurucu bir ateş bekliyor. 

Zira Baykar firmasının ürettiği TB 2 Bayraktar isimli İnsansız Silahlı Hava Aracı (SİHA) işgalci Rus askerlerini yakacak gibi görünüyor.

Litvanya, bir kampanya düzenleyerek Türkiye’den bir adet TB 2 Bayraktar almış ve bunu Ruslara karşı kullanmak üzere Ukrayna’ya vermişti. Bu sayede Bayraktar’ın fiyatını da öğrenmiş olduk. Çünkü kampanya ilanlarında 1 milyon Euro toplandığı ve daha 5 milyon Euro’ya ihtiyaç duyulduğu söylenmişti. Gerçi Baykar firması bu parayı almadan Bayraktar’ı hediye etmiş, toplanan paraların Ukrayna’da savaştan zarar görmüş sivillere verilmesini istemişti. 

Netice olarak TB 2 Bayraktar uçağının 6 milyon Euro olduğu anlaşılmış oldu. Elbette bu paraya üzerinde taşıdığı mühimmat ve uydu-yer istasyonları dahil değildir. Çıplak olarak maliyeti bilinmekte satış fiyatı konusu pazarlığa tabi tutulmaktadır.

Bu kampanya sonrasında Norveç, Litvanya’ya benzer şekilde bir Bayraktar alıp Ukrayna’ya vermek istedi. Hemen arkasından Kanada, benzer bir kampanya yaparak bağış toplamak suretiyle Bayraktar’ı zor durumda kalmış olan Ukrayna’ya vermek istiyor. 

Bu kampanyalar içinde Kanada’nın durumu biraz özeldir. Çünkü Bayraktar’da kullanılan kamera sisteminin üreticisi bir Kanada firmasıydı. TB 2 Bayraktarlar Ermenistan harekatında başarılı bir şekilde kullanıldığı görülünce Kanada, Türkiye’ye ambargo uygulayıp bu kamera sistemlerini vermemişti.

Türkiye, Batılı ülkelerin müttefik görüntüsü altında kahpece ambargo uygulamasına alışık olduğu için tersine mühendislik ile bu kamera sistemlerini Aselsan firmasında üretmeyi başarmıştı. Bu sayede Bayraktar’ın üretimi hız kesmeden devam etmiştir. Şimdi ise bize ambargo uygulayan bu ülkelere Bayraktar satıyoruz. İşte bu durum Türkiye’nin savunma sanayi konusunda nasıl çetrefilli süreçlerden geçtiğini gözler önüne seriyor. 

Elbette sadece Bayraktar üzerindeki cihazların üretimi değil SİHA’larda kullanılan mühimmatın üretiminde de Türkiye çok önemli mesafeler kat etmiştir. Savaş uçaklarında kullanılan roket ve güdümlü mermileri tersine mühendislik ile geliştirmeyi başaran Türk firmaları ve Roketsan, daha önemli gelişmelere de imzasını atmıştır.

SİHA’larda kullanılan güdümlü mermilerin daha hafif olması gerekmektedir. Zira SİHA’ların taşıma kapasiteleri daha küçüktür. Bu nedenle önemli mühendislik başarıları gösteren firmalarımız MAM L isimli mühimmatları üreterek çok sayıda güdümlü mermiyi Bayraktar üzerinde uçurmayı başarmışlardır.

Baykar firmasının ürettiği Bayraktar isimli SİHA’nın kendi sınıfındaki insansız uçaklara karşı üstünlüğü dost düşman herkes tarafından kabul edilmektedir. Bunun en önemli sebepleri arasında Türk mühendislerinin teknolojiyi kullanma becerisi ve sahada aktif olarak kullanma tecrübesinde yatmaktadır. Birçok ülke Bayraktar’ı kopyalayıp üretmeye kalkmıştır. Fakat bu uçaklar kısa zamanda çeşitli nedenlerle düşerek üslerine dönmeyi başaramamışlardır. 

Burada yazamadığımız birçok üstün özelliği ve otonom seyir kabiliyeti sayesinde başta Ukrayna olmak üzere her devlet bu SİHA’lara sahip olmak istemektedirler. 

Elbette “parayı veren düdüğü çalar”. Kim 6 milyon civarında maliyeti olan bu uçakları almak isterse Türkiye ile iyi geçinmek zorundadır. 

Uluslararası ilişkilerde ve ikili politikalarda Türkiye’nin elini güçlendiren başka SİHA’larımız da vardır. Yine Baykar’ın geliştirdiği Akıncı SİHA, hem menzili hem de yük taşıma kapasitesi ile Türkiye’nin yıldızı olmaya hazırdır. Yerli motor üretimi sayesinde menzilini ve silah kapasitesini iki katına çıkarak Akıncı şimdi Suriye semalarında PKK avına çıkmış durumdadır. 

Teröristleri ülke sınırları içine girmeden ininde vurma hedefini başarı ile gerçekleştiren Türkiye, insansız hava araçlarının yanı sıra ürettiği silahlar ile dostlara güven düşmanlara ise panik yaşatmaktadır. Milyonlarca dolar verdiğimiz halde satın alamadığımız güdümlü mermileri başta Roketsan olmak üzere birçok firmamız üreterek savunma gücümüze güç katmaktadır. 

Donanma’da güdümlü mermi subayı olduğum için Harpoon ve Sea Sparrow gibi mermilerin ne derece pahalı olduğunu biliyordum. Normalde bir platformda 8 tane mermi taşıyabildiğimiz halde yeterli sayıda mermimiz olmadığı için 4 tane taşımak zorunda kalırdık. Mermi sayısı en önemli istihbarat hususu olduğundan bunu belli etmemek için mermiler olmadan boş kovanlar ile seyir yaptığımızı da bilirim. 

Fakat şimdi Harpoon’dan çok daha kabiliyetli “Atmaca” isimli gemilere karşı kullanılan güdümlü mermimiz var. Üstelik tamamen yerli imkanlarla üretebiliyoruz.

İran’da yapılan Türkiye-Rusya-İran toplantılarından Türkiye’nin istediği doğrultuda kararlar yayınlandı. Her şeyden önce Suriye’de PKK’ya karşı yapacağımız operasyonlara karşı konulmayacağı resmen belli oldu. O halde SİHA’larımız sadece Ukrayna semalarında değil Suriye üzerinde de çok önemli görevler icra edecektir. 

İsveç ve Finlandiya ile yapılan anlaşmalar sonucunda teröristlerin iade işlemleri pek yakında başlayacaktır. Şimdi PKK’lıları ve FETÖ mensuplarını sıcak basmış durumdadır. ABD dahi içlerini soğutacak en küçük bir açıklamada bulunamamaktadır. Tam tersine Tel Rıfat ve Münbiç’ten pılısını pırtısını toplayıp kaçmalarını tavsiye etmektedir. Zira PKK ve bu kanlı örgüte destek olan teröristleri çok sıcak bir yaz beklemektedir, vesselam… 

YENİ AKİT

Yorumlar4

  • Baybars 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu güce kimin sayesinde sahip olduğumuzu bilmeyenler veya bilmek istemeyenler; şunu iyi bilsinler ki,Peygamberimiz a.s.ın ''Peygamberlerin kılıçları kınından çıktımı savaşmadan tekrar kınına konulmaz''hadisi şerifiyle eş manada bunda zafere ulaşmadan inşallah durmak yok yola devam.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • mustafa çevik 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbimiz bu prejede çalışan bütün işçi, mühendis, yazılımcı, idareci ve destek veren herkesin "ilim kablarını" genişletsin inşallah daha nice buluşlara koşmak umuduyla başarılar Allah razı olsun
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • İbrahim Alkılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin, amin, amin...
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyvallah.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat