Artık hiçbir baro sadece 'İstanbul Barosu' adını kullanamaz

  • GİRİŞ11.12.2020 12:21
  • GÜNCELLEME11.12.2020 12:25

Avukatlık Kanunu’nun 77. Maddesine göre her il merkezinde bir baro kurulur ve baro kurulduğu ilin adını taşır. Aynı kanun maddesine göre kayıtlı avukat sayısı 5.000’i geçtiği takdirde, en az 2.000 avukatın katılımı ile başka bir baro da kurulabilir.  

 

 

Vesayetin son halkası baroların tekelinin kaldırılması sonrasında İstanbul’da yeni bir baro kuruldu. İlk genel kurulunu yaparak tüzel kişilik kazandı. 

Avukatlık Kanununun 77/3. Maddesi son derece açık. “Barolar, kuruluşlarını Türkiye Barolar Birliğine bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar. (Ek cümle:11/7/2020-7249/15 md.) Aynı ilde yeni bir baronun kurulması hâlinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır.”

 

 

İstanbul’da kurulan ve tüzel kişilik kazanan yeni baro, kurulduğu tarihten bu yana İstanbul 2 Nolu Barosu adını kullanıyor.

Kanunun açık kuralına göre, herhangi bir il merkezinde ikinci baro kurulduğunda, mevcut baronun adı 1 Nolu Baro olarak değişmesi gerekiyor değil mi?

İstanbul’da yeni baro kuruldu mu? Kuruldu. Tüzel kişilik kazandı mı? Kazandı. Artık olması gereken İstanbul’da bulunan baroların tüzel kişilik kazanma tarihlerine göre numaralandırılması değil mi? 

Madem tüzel kişilik kazanma tarihine göre sıralandığında 2. sırada olan baronun adı İstanbul 2 Nolu Barosu. Buna göre İstanbul’da bulunan diğer baronun resmî adının  ne olması gerekiyor? İstanbul 1 Nolu Barosu değil mi? 

Ancak İstanbul 1 Nolu Barosu ısrarla İstanbul Barosu adını ve İstanbul Barosu internet adresini kullanmaya devam ediyor.

Peki, İstanbul 1 Nolu Barosu’nun, sanki İstanbul’da tek baro varmış gibi İstanbul Barosu adını kullanması yasal mı?

İstanbul’da tek baro yok ve hiçbir baron tüzel kişilik kazanma tarihine göre yapılacak sıralamadaki numara sırasını adına eklemeden İstanbul Barosu adını kullanması yasal değil.

En basit haliyle yanıltıcı bir ad kullanma hakları yok. Avukatların mesleki örgütlenme detaylarını bilmeyen vatandaşları yanıltarak sanki İstanbul’da tek baro varmış gibi davranmaya da hakları yok.

Hazmetmekte zorlansalar da artık İstanbul’un 2 Nolu Barosu var. Çatlasalar da patlasalar da bunu kabul etmek zorundalar. İstanbul 1 Nolu Barosu’nda bulunan hiç kimseyi ötekileştirme düşüncesinde değilim. İstanbul 1 Nolu Barosu’nda üye olan son derece saygın arkadaşlarımız var. Bu bir tercih meselesidir ve biz bugün görevde olan baro yönetiminin temsil ettiği vesayet düzeni altında yaşama zorunluluğundan kurtulma fırsatı bulduğunuzda yolumuzu belirledik. Bizim tercihlerimize saldıran terbiyesizlik, ahlaksızlık, namussuzluk, cibilliyetsizlik kelimelerinin bile yetersiz kaldığı müptezel tipler de çıktı ama ben şahsen hiçbir zaman bu müptezeller üzerinden bir genelleme yapmak istemem. 

Yolumuzu ayırdık. Onların aşırı sol siyasetin yedek kulübesi gibi davranmasını onaylamadığımızı deklere ettik. Her şeye rağmen aynı ilde aynı mesleğin meslek örgütleri olarak ortak konular olacaktır. Eğer meslek temelinde birlikte yapılacak işlerin zemini korunacak ise herkesin hukuka uygun davranması gerekir. 

Onlar isteseler de istemeseler de yasal çerçeve değişti. Onlara İstanbul Barosu adını veren yasa, şimdi onlara İstanbul 1 Nolu Barosu adını veriyor. Bu yasaya uygun davranmak dışında bir seçenekleri yok. 

Kendilerini bir an önce buna alıştırmaları ve hukuka uygun davranmaları gerekiyor. Davranmıyorlarsa da denetim mekanizmalarının harekete geçip, gereğini yapmaları gerekiyor. 

Yaşar Baş / Yeni Akit Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat