Dünyada yıldız artarken evrende azalıyor!

  • GİRİŞ08.11.2012 09:10
  • GÜNCELLEME08.11.2012 09:10

Pek çok kültürde ortak ama kendisini farklı şekilde hissettiren "Yeryüzünde ne varsa gökyüzünde de var" inancının da etkisiyle, kaderlerinin ipuçlarını uzayda arayan insanlar, ellerindeki imkanlarla elde ettikleri gökyüzü haritaları yardımıyla; yaşamın, dünyanın ve kainatın sırlarını çözmeye çalışıyorlardı.

Hint, Çin, Mısır, Babil, Aztek, Maya, Acem, Türk, Yunan, Roma, Germen vs. hemen hemen akla gelecek tüm antik uygarlıklar küçük farklar arz etse de evrensel sırların çoğunu çözmüş ve astronomi bilgileriyle kendi astrolojilerini oluşturmuştu.

Uzayda bugün bilinen takım yıldızlarının hemen hemen tümünü erken çağlarda keşfeden insanlar, yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini gözlemleyerek aralarındaki kozmik düzeni büyük oranda kavramayı başarmışlardı.

Ellerindeki olanaklar bugünkü imkanlarla kıyaslanamayacak kadar azdı ama onlar rasathaneler vasıtasıyla günümüzün akıl almaz güç ve özelliklere sahip teleskoplarına gerek duymaksızın evrenin sırlarının çoğuna ermişti.

Hatta öyle ki uzaydan edindikleri bilgilerle ve ele geçirebildikleri ilhamlarla tapınaklarını daha küre şeklinde olduğunu dahi bilmedikleri Dünya'nın "kilit noktalarına" ustaca konumlandırmayı başarmışlardı.

Antik dönem efsanelerinde gökyüzünde cirit atan kahramanlarla birlikte başlayan insanın uzayda seyahat hayalleri Milattan sonra 2. yüzyılda Samsatlı Lukianos ile somutlaşmaya başlıyor ve 1865 yılında Jules Verne ile ölçülebilir hale geldikten sonra 1950'li yılların ardınan gerçeğe dönüşüyordu.

Daha 9. yüzyılda Ay ile Dünya arasındaki mesafeyi Harran'dan uzaya bakarak hesaplayabilen Battani ve 18. yüzyılda “Uzayın yollarını Tillo'nun sokaklarından daha iyi bilirim" diyen İbrahim Hakkı gibi ünlü astronomlar yetiştirmiş İslam Medeniyeti ise Uzay Çağının başlangıç yıllarında uzaydan elini ayağını çekmiş gibiydi!

NASA'nın sağladığı imkanlarla günümüz astronomları, oldukça şaşırtıcı ve birbirinden önemli bilgilere ulaşarak, dünyayla paylaşıyor.

Peki kaç kişinin umurunda?

Artık insanoğlu astrolojiye duyduğu ilginin onda biri kadar uzay ve evrenin sırlarına önem vermiyor.

Son olarak "Evrende oluşan yıldız sayısı azalıyor" haberinden kaç kişinin haberi oldu bilinmez ama şurası gerçek ki gökyüzündeki yıldızlar azalırken, yeryüzündeki "yıldız" sayısı inanılmaz hızla artıyor!

Şuna emin olabilirsiniz ki artış hızları ne kadar hızlı olursa olsun yeryüzünde "oluşan" her "yıldız"dan haberdar insan sayısı, gökyüzünde yıldızların hızla azaldığını bilen insan sayısından daha fazladır!

Yaşar İliksiz - Haber 7
@yasariliksiz
www.yasariliksiz.com
yasar@yasariliksiz.com

Yorumlar1

  • programlayan 11 yıl önce Şikayet Et
    yorum. buna da yazilacak 1000 karakter yorumum var, ama bir onceki yorumumu yayinlamayan editor nasil olsa bunu da yayinlamayacak. yasar agabeye duyuru, yayinlanmayan yorumlarinizin nedenini biliyorsaniz bizimle paylasir misiniz?
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat