İmam Hüseyin kurban değil kahramandır

"Ya Rab bu fitne nedir, harab etti alemi, İncitti böyle ruh-i Resul-i mükerremi" mısralarıyla Hadîkatü's-süedâ'sında Fuzûli, Kerbela'da yaşananların sadece İslam Alemi değil tüm insanlık için ne büyük fitne olduğunu dile getirir.

  • GİRİŞ24.11.2012 09:38
  • GÜNCELLEME24.11.2012 09:38

Eğip bükmeye gerek yok, Kerbela Faciası'nın mesajı açıktır: İnsan Müslüman dahi olsa, gözünü siyasi hırs kararttığında, Peygamberinin torununa vahşeti reva görebiliyorsa sıradan insanlara neler yapmaz!

Öte yandan Kerbela Faciası derken "facia" kelimesini kimin için kullandığımıza çok dikkat etmeliyiz. İmam Hüseyin ve yoldaşları, her ne kadar şeklen binlerce yıl yasla anılmayı gerektirecek şekilde şehit edilseler de tarihi vakanın kurbanları değil kahramanlarıdırlar.

Kerbela'da faciaya uğrayanlar; insanlıklarını o mübarek insanların kanlarında boğanlardır. Öylesine korkunç vahşete imza attılar ki bedduanın hoş görülmediği İslamiyet'e mensup müminler onlara  lanet okumayı meşru görecek hale geldi.

Kerbela Vakası, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Ehl-i Beyt'i zalimce katledildiği için değil, Ehli Beyt evlatlarının o şekilde ölmeyi tercih ettikleri için önemlidir. Olay  bu yönüyle facia değil destandır.

Kerbela'da ölmek tercihtir.

Kerbela Destanının kahramanları tercihlerini, imanlarını lekeyerek yaşamaktansa zedelemeden ölmek şekilde kullanmışlardır.

Bu sebepten “Eğer ben gitmezsem, bu ümmette bir daha hiç kimse, haksızlığa karşı çıkmayacaktır” diyerek Kerbela'da ölmeyi seçen Hüseyin'i ve arkadaşlarını kurban göstermek onlara yapılacak en büyük haksızlıktır.

"Haksızlık karşısında susmayın, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz" diyen "Güneşin Doğduğu Yerden Battığı Yere Kadar Kahraman" Müminin oğlunun tercihini bu şekilde kullanmış olmasına kimse şaşmamalı.

Dile dile dolaşan Kerbela Menkibeleri'nin şu kısmı, halkın  Kerbela'daki tavrı nasıl yüzyıllarca nasıl doğru algıladığının somut göstergesidir:  İmam Hüseyin ayağını yere vurdu ve sahradan su fışkırdı. Hüseyin, düşmanlarına, "Ey Yezitler, istesek kana kana içecek su ayağımızın altındadır ama içmemize ruhsat yok!"

Yaşar İliksiz - Haber 7
@yasariliksiz
www.yasariliksiz.com
yasar@yasariliksiz.com

Yorumlar3

  • EYLÜL SONBAHAR 11 yıl önce Şikayet Et
    evet o en büyük kahramanlardandır.. keşke herkes birer hüseyin olabilse...keşke...
    Cevapla
  • hürmuz 11 yıl önce Şikayet Et
    duvar katil duvar. o diriltici mucizeler camidleri uçuran üflemeler...isadan sonra ki bir peygamber.onbinlercesi yoldan çıktıysa.kerbeladan sonra milyonlarcası sapıtmıştır.şu yazılıp çizilenlere bakınca neredeyse islamın semtine muhitine uğramayan yetmiş çeşit destan.yezit fazla değil uzatmadan kısa yoldan bağı çözüvermiştir.halk ayak takımı inancıyla elit inanışı arasını açıvermiştir.sınıflayı vermiştir.zamanın hakikatı hicretin altmışıncı yılında ayan beyan ortaya çıkvermiştir.o günden sonra göğe uzanan urvetul vuska yerlere serilmiştir.dünyaya ray döşeyivermiştir.dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz da.ne de güzel ağlayıp zırlıyorsun.dövünüyorsun.kutsuyorum seni evladım.baba.oğul.+.her yahudileşen adinin karşısında duvar olma zamanı.ağlama.duvar.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • kamil hisarlı 11 yıl önce Şikayet Et
    evet katılıyorum. ayrıca ahiret dikkate alınmadan yapılan bütün değerlendirmeler hatalıdır. hz.hüseyin ahirette dönük olarak büyük bir makam olan şehadeti kazanmıştır. acınacak değil tebrik edilecek durumdadır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat