Demokratik çözümü Öcalan'a endekslemek...

  • GİRİŞ11.07.2012 10:00
  • GÜNCELLEME11.07.2012 10:00

PKK elebaşısı Duran Kalkan'ın 'tek yol askeri çözüm' çıkışının ardından BDP'nin erdemli bir duruş sergilemesini, demokratik mücadeleyi boşa çıkaran bu meydan okumaya karşı zayıf da olsa bir ses çıkarmasını beklerdik. Ama çok da sürpriz olmadığı gibi BDP yönetimi, çıkıp da kendi varlığını, kendi alanını, kendi yöntemini savunamadı, terörü kutsayan ve BDP'yi anlamsızlaştıran bu çıkışa karşı tek bir cümle kuramadı. Devlete karşı mangalda kül bırakmayan Selahattin Demirtaş, Kandil'in silahı öne çıkaran yaklaşımına karşı demokratik siyaseti savunan bir söylem ortaya koyamadı.

Demokratik mücadele içinde yer alan siyasi bir partinin silahlı mücadeleyi kutsayan bir anlayışa karşı kendi yönteminin gerekliliğini savunamaması büyük bir acziyettir. Duran Kalkan, Fehman Hüseyin, Cemil Bayık gibileri racon kesecek, BDP ise suspus kesilecek...

Bu, BDP'den PKK'nın terör örgütü olduğuna dair açıklama yapmasını istemekten farklı bir durumdur. Siz PKK'yı terörist ilan edemeseniz de, kendi demokratik yönteminizi savunabilir, örgütün sizi anlamsızlaştırmasına karşı çıkabilirsiniz. BDP en asgari olanı bile yapamıyor... PKK'yı koruma ve önceleme refleksi, sonunda kendini inkara kapı açıyor...

Kürt sorununun çözümünün demokratik siyasetle mümkün olamayacağı, daha doğrusu kendi hayallerindeki çözümün demokrasiyle hayata geçemeyeceği inancı PKK gibi silahlı mücadeleye sarılan terörist bir örgütün öne çıkarılmasına sebep oluyor. Demokrasi içinde ulaşılacak bir çözüm, adeta bir çözüm olarak görülmüyor, silahın dayatmasıyla yol yürünmek isteniyor.

BDP'nin demokratik çözümden anladığı, Öcalan'la müzakere edilmesi... Nitekim Selahattin Demirtaş 'Kürt sorununa demokratik çözüm için, diyalog ve müzakerenin önünün açılması için biz Öcalan'a özgürlük istiyoruz' şeklindeki sözleriyle bunu ortaya koyuyor.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yasin Doğan - Yeni Şafak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat