Türkiye, Fırat’ın doğusuna operasyonu daha fazla geciktiremez!

  • GİRİŞ20.09.2019 10:29
  • GÜNCELLEME20.09.2019 10:35

Türkiye, İran ve Rusya’nın liderleri, Astana Süreci çerçevesinde bir kez daha bir araya geldiler. 

 

 

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın evsahipliği yaptığı bu üçlü zirvenin zamanlaması çok önemli, çok kritikti.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapmayı planladığı askerî operasyonun -Amerikalıların zaman kazanmak amacıyla “güvenli bölge” tartışmaları nedeniyle- ertelendiği bir süreçte bu zirvenin gerçekleştirilmesi çok önemliydi. 

 

 

RUSLARA NEREYE KADAR GÜVENEBİLİRİZ?

Bu zirvenin tam da Amerikalıların Türkiye’yi hem Suriye’de hem de Kıbrıs’taki doğal gaz aramaları nedeniyle Doğu Akdeniz’in tuzlu, sıcak sularında boğmaya çalıştıkları bir zaman diliminde gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin çokça ihtiyacını hissettiği psikoloji açısından önemsenmeli.

Bu psikoloji, Amerikalıların, iki noktada da, Türkiye’yi boğmak için çok da kolay hareket edemeyeceği bir atmosferin oluşmasına imkân tanıyan stratejik değeri yüksek bir psikoloji.

Ama daha ötesi değil. Daha ötesi değil, diyorum, çünkü Rusya’nın İdlib’te Türkiye’yi felâkete, iç siyasî kaosa sürükleyecek bir strateji benimsemiş olması, bu psikolojinin buharlaşmasına yetiyor!

Ruslar, Türkiye’yi köşeye sıkıştıracak büyük bir koz yakaladılar! Hem S-400’leri satarak hem de ekonomik ilişkileri derinleştirerek Türkiye’yi fazlasıyla Rusya’ya bağımlı hâle getirdiler!

O yüzden Idlib’te Türkiye’nin iç kaosa sürükleyecek son derece tehlikeli bir strateji benimsemekten çekinmiyorlar!

Elbette ki, NATO tarafından FETÖ eliyle gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminden sonra Ruslarla ittifak yapmamız kaçınılmazdı, pek çok bakımdan.

Ama Ruslarla yaptığımız her anlaşmada teyakkuzu elden bırakmamamız gerekiyor: Türkiye, Suriye krizinin başında Batılı “müttefikleri” (!) tarafından tuzağa düşürüldü ve baştan bütün sözümona “müttefikimiz” Batılı ülkelerce de benimsenen Suriye politikasında yalnızlığa terkedildi.

Türkiye, Ruslarla Amerikalıların gizli bir anlaşma veya gizli bir ortak strateji çerçevesinde hareket ediyor olabileceği ihtimalini aslâ gözardı etmemeli ve strateji geliştirirken buna göre hareket etmeli.

Türkiye’nin Amerikan yönetimi tarafından “güvenli bölge” meselesinde köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığı bir zaman diliminde, güya Amerika’ya karşı bölgeye giren Ruslar’ın bu gerçeği göre göre Türkiye’yi İdlib’te köşeye sıkıştırmaya çalışması, böyle bir gizli anlaşmanın kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor bize!

ESED’LE İLİŞKİ KURMALI, İRAN’LA RUSYA’YI DEVRE DIŞI BIRAKMALIYIZ!

Peki, bu durumda ne yapacağız Türkiye olarak?

İki öneride bulunacağım burada.

Birincisi, Suriye yönetimiyle doğrudan ilişki kurmak, bu konuda İran’ı ve Rusya’yı devre dışı bırakmak.

Başlangıçta, bizimle aynı stratejiyi benimseyen bütün Batılı ülkeler, o stratejilerini terkettiler, Türkiye terketmedi sadece!

Artık bizim de Suriye rejimiyle ilişkilerimizi revize etmemiz, Türkiye’nin güvenliği açısından zorunlu gibi gözüküyor.

Esed rejimi, Türkiye’nin Suriye stratejisinin Suriye’nin toprak bütünlüğü olduğunu biliyor. Bu konuda Türkiye’nin bütün diğer aktörlerden daha ilkeli hareket edeceğini de biliyor.

Türkiye’nin Esed’le doğrudan temas kurması, Rusların İdlib’te ve başka alanlarda Türkiye’yi köşeye politikalarında geri adım atmalarını sağlayacaktır.

Hem Rusların hem de İranlıların.

FIRAT’IN DOĞUSUNA OPERASYONU GECİKTİRMEMELİYİZ!

İkinci olarak, Türkiye, Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu daha fazla geciktirmemeli!

Amerikalılar, “güvenli bölge” meselesinde sadece zaman kazanmak istediler; onlar zaman kazandıkça biz zaman kaybettik, kaybediyoruz...

Yarın, çok geç olabilir!

Fırat’ın doğusuna yapacağımız operasyon, emperyalistlerin oyunlarını bozacak, kartların yeniden karılmasına yol açacaktır!

Bu operasyon Türkiye’nin hem dışarıda hem de içeride rahat nefes almasına yol açacak aynı zamanda.

Özetle... Hem AK Parti’ye, -aslında Erdoğan’a- karşı içerden yapılan “operasyonların” püskürtülmesi hem de Türkiye’deki sosyal ve siyasî istikrarın bozulmaması için Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyon belirleyici olacak.

Unutmayalım: Birileri, içeriyi siyaseten karıştırarak dışarıda Fırat’ın doğusu başta olmak üzere teröristlere karşı operasyon yapmamızı zorlaştırmak için her tür şeytanlığı deniyorlar, deneyecekler de! 

Yeni Şafak

Yorumlar1

  • yıldırım 4 yıl önce Şikayet Et
    suriye yönetimi diye bir şey yok esat figüran rusya, iran ,ABD ve perde arkasında malüm devlet var siz neden bahsediyorsunuz
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat