Modern dünyada aileyi anlamak -1

  • GİRİŞ12.10.2013 09:50
  • GÜNCELLEME12.10.2013 09:55

Meşhur Byron, "Şaşırtıcı olan şu ki, ne kadınlarla ne de onlarsız yaşanamaz" demekle, erkek olan erkeği bütünlemek üzere hiçbir şeyin erkeğin nezdinde eş veya yâr olarak kelimenin tam anlamıyla kadın gibi bir kadının bulunması kadar zorunlu olmadığını dile getirir.

Eh, madem erkek kadınsız yaşayamıyor, öyleyse şu soruyu sormak kaçınılmaz hale geliyor: Öyleyse kadınlarla yaşamayı mümkün kılacak en iyi ilişki modeli, en uygun kurumsal yapı nedir?

Bu soruya adamakıllı bir cevap verebilmek için ilişki modeli alternatiflerini ve kurumsal yapı tiplerini şöyle bir gözden geçirmek gerekmez mi? Elbette gerekir.

Öncelikle, günümüz insanının genel anlamda yaratıcıyla (insan-gayb ilişkisi) evrenle (insan-varlık ilişkisi), toplumla (insan-insan ilişkisi) ve kendisiyle (insan-nefs ilişkisi) ilişki kurma biçiminin geçen zamanlara göre çok büyük değişimler geçirdiğini hatırlatmakta fayda var…

Bu değişimler çerçevesinde özellikle kadın erkek ilişkisinde ortaya son derece farklı modellerin çıktığı bir gerçek.

Özellikle Batı toplumlarında ve büyük bir hızla da memleketimizde, klasik aile kavramı ile hiç ilgisi olmayan, tek ebeveynli aile (çocuğun anne veya baba ile yaşadığı), tek kişilik aile, iki kişilik arkadaş ailesi (hemcins veya karşıcins ile birlikte), homoseksüel partner ailesi, lezbiyen partner ailesi, dini veya resmi hiçbir sözleşmeye dayanmayan aile vs. gibi çok değişik ‘aile' modelleri yaygınlaşmaktadır. (Yaygınlaşmak ne kelime özellikle Batı'da neredeyse bilindik anlamda aile kurulmuyor gibi.)

 

Tam da bu nedenle, çağımız insan ruhu ve sosyal hayatı için son derece kaotik, buhranlı, sancılı, şizofrenik bir görünüm arzediyor.

İlişkilerde bir anarşi ve terörün hakim olduğu gözleniyor. Öyle sanıyorum ki (bu tesbitim asla yeni bir tesbit değildir) çağın bu ‘ilişkiler faciası'nın temel nedenlerinden biri, modern toplumların kendi yapılarının asıl dokusunu oluşturan birim hücreleri (tarihi aile kurumunu) parçalamış olmalarıdır.

Zaten tarihte pek çok devrimci düşünür, yazar ve toplumsal kanaat önderi, aile sıcaklığı yerine başkaca duyguların egemen olacağı toplumsal modeller kurmak istediler: Milliyetçi-şoven fanatizm, devrimci-isyankar romantizm, askeri kışla veya proleter fabrika ruhu gibi.

Andre Maurois'ın da dediği üzere, filozof Platon'dan, Andre Gide'e kadar pek çok yazar aileye lanetler yağdırabildiler, fakat yok edemediler.

Aile, bütün engellemelere ve lanetlenmelere rağmen küllerinden yeniden doğan kaknüs gibi dirildi. "Kısa süren devrelerde, doktriner hücumlarla aile duygularını zayıflatabildiler, hemen akabinde ekonomik krizlerden daha az önemli olmayan ahlak krizi meydana geldi, ve insan topraktan talep ettiği rızkı gibi fıtratının bağlarına saygı gösterilmesini istedi."

Aile krizinin hemen dibinde yeşeren Ahlak krizi, toplumda tamamen ilkel dürtüleriyle hareket eden, vicdani gelişimini tamamlayamamış, irade hakimiyeti olmayan, freni boşalmış kamyon gibi yokuş aşağı akan ham kalabalıkların oluşmasını doğurur.

Çünkü, ilkel dürtüleri yoğurup terbiye eden, şahsiyete istikamet kazandıran, karşılıksız sevgi ve fedakarlık paylaşımı ile vicdanı geliştiren, bireysel bencilliği kırarak ve sorumluluk bilinci aşılayarak irade hakimiyetini inşa eden bir yer varsa, işte orası ailedir…

İyisiyle kötüsüyle binlerce yıldan beri insanlığı delirmekten ve her yönüyle karmaşadan korumuş bir bünye varsa, bu bünye ailedir.

(Yeniden hatırlanmasını elzem gördüğüm bu yazının devamını Çarşamba günü getirmek taahhüdüyle yaklaşan Kurban bayramınızı can-u gönülden tebrik ederim… Muhabbet daima…)

Yusuf  Özkan Özburun- Haber 7
ozkanozburun@hotmail.com

Yorumlar4

  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    Evet maalesef hocam!!!. Ailede bir çok şey dejenere oldu . ilk gün verilen sözler duyulan heyecan yitti gitti neden???Sanırım biz özde şunu kaybettik önce ' kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.' Evet hocam tebessüm olsun diye yazılan ama aslında düşündürücü bir alıntıydı. tekrar size ailenize hayırlı huzurlu bayramlar...
    Cevapla
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocam!22. DAMAT:Tabiiki hayır GELİN:peki bana bir öpücük verirmisin DAMAT: evet hem yüzüne hem gözüne GELİN:peki bana bir gün vuracakmısın DAMAT: Asla! ben o tür erkeklerden değilim GELİN:sana güvenebilirmiyim DAMAT: evet GELİN:AŞKIMMMMMM (ve aradan yıllar geçer....)
    Cevapla
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocam!333. EVLİLİĞİN 10. YILI: Lütfen yukarıda yazılan dialoğu bu sefer aşağıdan yukarıya okuyunuz
    Cevapla
  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocam!. Son zamanlardaki faydalı yazılarınızı ilgiyle okuyoruz .Allah razı olsun. bizde size ve ailenize hayırlı bayramlar ve her iki cihanda mutluluklar diliyoruz.Ve bizde size ve aileniz tebessüm adına bir katılımda bulunmak istiyoruz. EVLİLİĞİN İLK HAFTASI. DAMAT:Ah! nihayet rüyam gerçek oldu GELİN:Senden ayrılmamı istermisin DAMAT:Hayır bu lafı bir daha asla söyleme GELİN:Bana aşıkmısın DAMAT:Tabii ki GELİN:Beni terk etmeyi düşünürmüsün
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat