Yavaş’tan “çağdışı” Ankara’ya 5 bin yıllık motif!

  • GİRİŞ02.05.2024 08:07
  • GÜNCELLEME02.05.2024 08:07

O dönem sadece 20 bin nüfusu olan Ankara, İsmet İnönü ile dört arkadaşının verdiği yasa önerisiyle 13 Ekim 1923’te “başkent” ilan edildi. 

CHP tek parti diktası, “Mustafa Kemal ideolojisi”nin hem sembolü hem de merkezi haline gelen Ankara o günlerde “bozkırı andırdığı” için, acilen bir imar planına göre yeniden inşa etme kararı aldı. 

Başkenti sıfırdan imal etme görevi ise Alman Mimar Hermann Jansen’e verildi. 

Jansen de bugün yaklaşık 6 milyon nüfusu olan Ankara’nın en fazla 300 bin kişiye ulaşacağını varsayarak, Atatürk Bulvarı kentin ana omurgasını oluşturacak şekilde bir plan hazırladı.

Plana göre kale içindeki eski kent korunacak, yeni kentsel gelişme ise kale çevresinde uygulanacaktı. Böylece bozkırın ortasında geniş bulvarları, üç katlı ve bahçeli evleri olan ziyadesiyle yeşil bir Ankara inşa edilecekti. 

Fakat Frenk usulü “Bir Şehir Yapmak” planı, CHP’nin aç gözlü rantçılarına takıldı.

“Bir Ortaçağ saltanatını yıkarak, yerine çağdaş bir devlet kurduklarını” sanan CHP’liler, Atatürk’ün ölümünün ardından Jansen’in planını çöpe atarak kaçak katlar çıkmaya başladı.

Evsiz fakirlere verilmek üzere belirlenen “ucuz arsalar” için ufak bir kulübe de olsa “yapı” şartı konulunca da Ankara’nın etrafı gecekondularla doldu. 

Böylece, “asri bir cennet” hayali ile kurulan Ankara, gecekondu çöplüğü oldu.

CHP’nin pisliğini temizlemek ise AK Parti Belediyeciliğine düştü. 

Melih Gökçek döneminde, Ankara’nın hikâyesi yeniden yazıldı. 

Hikayenin mimarı Melih Başkan, Mayıs 2000’de, Hitit’lerin 5 bin yıl önce kullandığı “güneş totemi”ni rafa kaldırıp yerine;

son dönemin mimari şaheseri Kocatepe Camii’nin minareleri arasına ay-yıldızlı motifler eşliğinde Atakule’nin kubbesini yerleştirerek, Ankara’nın modern görünümünü yansıtan yeni bir “logo” hazırladı. 

28 Şubat sürecinde, darbenin medya ayağını yürüten “kartel gazeteleri” anında devreye girerek yeni ambleme yönelik bir karalama kampanyası başlattı.

Şimdilerde “akil adam” muamelesi gören Doğan Hızlan, 5 Temmuz 2000 tarihli, “Ankara’nın amblemi mutlaka değişmeli” başlıklı yazısında; 

 “İstanbul›un camili bir logosu var. Onu beğeniyorum ve İstanbul›a yakışıyor. Camiler şehri İstanbul›a. Hiç anlayamadığım, anlam çıkaramadığım Ankara logosu. Kuleli ve camili” diyerek,

“Ankara camiyi çağrıştırmaz” ifadelerini kullandı.

Sağlık sorunları nedeniyle yazılarına ara vermek zorunda kalan Emin Çölaşan ise o dönem “hilkat garibesi bir amblem” nitelemesi yaparak, yeni logoya karşı çıktı. 

“Gerici” dediği cami figüründen rahatsız olan ve kartel medyasının “Ankara’ya Çağdaş Amblem İstiyoruz” başlıklı kampanyasına destek veren dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, “çağdaş”  bulduğu Hitit’lerin 5 bin yıllık “güneş totemi” için “bizimdir” ifadesini kullandı.

Buna rağmen Melih Gökçek geri adım atmayınca…

İnanmayacaksınız ama düne kadar Ankara’nın amblemine “hilkat garibesi” diyen “kartelozlar” bu defa, spor müsabakalarında zemine basılan logoyu bahane ederek…

“Üzerinde iki minare arasında bir de kubbe bulunan ve tümüyle cami olan Ankara Büyükşehir Belediyesi amblemi yerlerde, Hıristiyan sporcuların ayakları altında eziliyor, çiğneniyor. Yetişin a dostlar!..” kabilinde yazılar yazdı.

“İslâmcı kesim bu olayı görmezden geliyor” diyerek, bizim gibi samimi Müslümanları çifte standartla suçlandı.

Tüm itirazlara ve iftiralara rağmen AK Parti ile çehresi değişen “Modern Ankara”nın yeni logosu bugüne kadar geldi.

Fakat şimdi işler değişti.

MHP’de siyaset yaptığı dönemde Devlet Bahçeli’yi, “Partiyi CHP’ye benzetmekle” suçlayacak kadar fanatik Ülkücü pozları veren Mansur Yavaş, 

İkinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince, ilk icraat olarak değme CHP’lilere taş çıkaracak bir atraksiyona girdi.

5 yıl boyunca başkentin sorunları ile ilgilenmek yerine heykellerle, konserlerle Ankara’nın bütçesini çarçur eden ve adeta bir “emlakçı” gibi belediyeye ait taşınmazları bir bir satan Mansur Yavaş…

Yeni dönemde ilk iş olarak gözünü 24 yıllık ABB logosuna dikti.

İşin trajik yanı ise…

 AK Parti döneminde en ufak yağmurda “Sorun afet değil kafa” paylaşımları yapan ve kentin yönetilemediğini öne süren Mansur Yavaş’ın, başkentin logosunu değiştirmek üzere harekete geçtiği dönemde, Ankara göle döndü.

Hizmetsizlik nedeniyle çeyrek asır geriye giden Ankara’da hayat, yağan yağmur yüzünden adeta felç olurken, evler ve araçlar sular altında kaldı.

İçerisinde ay-yıldızın, minarelerin ve kubbelerin olduğu bir amblemin kaldırılmasına elbette şiddetle karşı çıkıyorum.

Fakat CHP zihniyeti yüzünden başkentin düşürüldüğü çağdışı manzarayı, çamuru, çukuru görünce…

Acaba “Paganist Hititlerin 5 bin yıllık motifi Yavaş’lı Ankara’nın acınası halini daha iyi özetler” diye de düşünmeden edemiyorum!..

Yeni Akit

Yorumlar1

  • Kaan 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok doğru tespitler ellerinize sağlık iyi ki varsınız Zekeriya Bey
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat