İsrail'in Gazze için B planı

  • GİRİŞ21.12.2023 16:00
  • GÜNCELLEME23.12.2023 10:26

İsrail ordusu Gazze'yi yaşanmaz hale getirmeye çalışıyor.7 Ekim’den bu yana gerçekleşen yoğun saldırılarda 52 bin 600 konut yerle bir edildi. 126 kamu binası ve 112 cami yıkıldı. Üniversiteler, okullar, kiliseler zarar gördü.

İsrail'in aralıksız bombardımanı ve kara saldırıları yerleşim yerlerini dümdüz etti ve üçte birinden fazlası çocuk olmak üzere 20 bini aşkın Filistinliyi öldürdü.

İsrail saldırısının beyan edilen hedefi, Hamas'ın bölgeden "ortadan kaldırılması"ydı, ancak bunun gerçekleştirilebilirliği, yabancı yetkililer ve analistler tarafından giderek daha fazla sorgulanıyor. Bunun yerine, Gazze'de yaşanan büyük çaplı yıkım ve iç iletişim, İsrailli yetkililerin peşinde olabileceği başka bir hedefe işaret ediyor.

İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından Ekim ayı sonlarında İsrail basınına sızdırılan bir belgede, Gazze'deki 2,3 milyon Filistinlinin Mısır'ın Sina Yarımadası'na zorla ve kalıcı olarak nakledilmesinin ana hatları çizildi.

Bugün, 75 yıl önce Filistinli nüfusun büyük bir kısmının İsrail milisleri tarafından topraklarından sürüldüğü gibi şehirleri ve köyleri yok etmek çok daha zor. Medyanın erişim alanı şimdikinden çok daha azdı. İsrailli yetkililer bu nedenle “B planı” diyebileceğimiz şeye, yani onbinlerce ton bomba atarak Gazze Şeridi'ni yaşanmaz hale getirmeye yöneldi.

Yeni strateji, okullar, üniversiteler, hastaneler, fırınlar, mağazalar, tarım arazileri ve seralar, su istasyonları, kanalizasyon sistemleri, elektrik santralleri, güneş panelleri ve jeneratörler dahil olmak üzere şeritteki yaşamı destekleyen sivil altyapıyı hedef alarak uygulanıyor.

Gazze Şeridi yaşanmaz hale geldiğinde ve halkın gönüllü olarak bölgeyi terk etmekten başka seçeneği kalmadığında, bir sonraki adım Gazze’nin paylaştırılması olacak. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı savaş sonrası plana göre İsrail Gazze'de yönetimi BAE, Suudi Arabistan ve Mısır arasında paylaştıracak. Basında çıkan haberlere göre, İsrail dışişleri bakanı Eli Cohen'in talimatıyla hazırlanan plan İsrail kabinesi tarafından tartışmaya sunulacak.

Planda, Biden yönetiminin temel talebi olan kuşatma altındaki bölgeyi yöneten Filistin Yönetimi'ne herhangi bir atıfta bulunulmuyor ve Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'nin savaşın harap ettiği bölgedeki sivil işleri yönetmesi için bir yol haritası çiziliyor.

İsrail’in aynı zamanda Gazze’de yeniden inşa edilmiş bir yerleşim hayali de var. Öyle ki İsrailli şirketler, işgalin başarılı olması halinde Gazze’de Yahudiler için yerleşim yerleri planları hazırlıyor.

İsrailli emlak şirketi Harei Zahav, enkaza dönen Gazze'de konut projesi hazırladı. “Savaşın, kurtarın, yerleşin” yazılı reklamlar yayımlandı.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat