İsrail’in psikolojik silahı

  • GİRİŞ10.01.2024 11:08
  • GÜNCELLEME11.01.2024 08:11

Geçtiğimiz günlerde Filistinli erkeklerin kıyafetleri soyulmuş bir şekilde İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı görüntüler ortaya çıktı. Bu aşağılayıcı gözaltı yöntemi elbette İsrail’in ilk kez yaptığı bir şey değil. 

İsrail'in 1948'de Filistin'i zulmünün başlangıcından bu yana , sayısız görsel kayıt, fotoğraf ve televizyonda yayınlanan görüntüler, İsrail ordusunun silahsız Filistinli sivillere karşı uyguladığı aşağılama ve insanlık dışı davranışların damgasını vurduğu geniş ölçekli, orantısız şiddeti belgeledi . 

Çoğu vakada kurbanlar savunmasız çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve engellilerdi. 

Yakın zamanda, İsrail ordusu tarafından kaydedildiği iddia edilen video görüntüleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde gözaltına alınan ve aşağılanan çok sayıda Filistinli erkeği gösteriyor. 

Erkekler ağırlıklı olarak İsrail bombardımanı sırasında konutlara ve UNRWA tarafından işletilen okullara sığınmak isteyen yerinden edilmiş kişilerdi. Gömleksiz ve iç çamaşırlarına kadar soyulmuş , elleri başlarının arkasında kaldırılmış halde gösterildiler . İsrail askerleri onları sokakta sıraya dizmiş, fotoğraf ve videolarını çekmişti. 

İsrail on binlerce Filistinliyi öldüren ve yüzbinlercesini de yerinden eden kanlı askeri kampanyasıyla, yalnızca "Hamas'ı ortadan kaldırmak" değil, aslında tüm Filistinlileri itaat altına alma isteğini kanıtlıyor. 

Amacı utanç ve aşağılanma duygularını aşılamak ve potansiyel olarak Filistinlilerin kararlılığını ve direnişini kırarak kalıcı psikolojik etkileri tetiklemek olan İsrail, son yetmiş yıldır uygulanan bu politikasına rağmen Filistin halkını caydırmayı başaramadı. 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat