UAD kararı ve ahlaki ikilem

  • GİRİŞ03.02.2024 13:25
  • GÜNCELLEME12.02.2024 13:25

UAD haftalardır beklenen kararını açıkladı ve İsrail hakkındaki ihtiyati tedbir kararı çıktı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Cuma günü verdiği karar yargıçların İsrail'in Gazze'deki katliamını derhal durdurma emri vermemesi nedeniyle Filistinlileri hayal kırıklığına uğrattı.

UAD yargıçları, ezici bir çoğunlukla, Güney Afrika'nın , İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım yaptığına dair makul bir delil sunduğuna  karar verdi .

Bunu yaparken, 17 kişilik heyetin pek çok üyesi, özellikle mahkemenin başkanı ABD'den Joan Donoghue olmak üzere, kendi ülkelerinin hükümetlerine açıkça meydan okudu.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Güney Afrika'nın davasını "değersiz, amacına aykırı ve hiçbir şekilde aslına dayanmayan" olarak  nitelendirmişti .

İsrail'in ve ABD'nin yasal gerçekler konusunda ne kadar yalnız olduğunun bir göstergesi olarak , iddiaları yalnızca kendi atadığı kişi Aharon Barak ve Uganda'nın yargıcı tarafından kabul gördü.

Mahkeme, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, İsrail'in son üç buçuk ayda tam tersini yaptığı yönündeki açıklamalarına atıfta bulundu . Açıklamalarında amacın sivilleri cezalandırmak ve Gazze'yi yaşanmaz hale getirmek olduğu ileri sürüldü.

Yargıçlar, İsrail'in bugüne kadar sözleşme kapsamındaki yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve rotasını değiştirdiğini bir ay içinde mahkemeye kanıtlaması gerektiğini belirtti.

İsrail'in mahkemeye karşı çıkıp eskisi gibi yoluna devam edeceği neredeyse kesin. Geçici kararın ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "mutlak zafere" kadar devam etme  sözü verdi .

İsrail UAD kararından sonra Gazze’de 373 Filistinliyi öldürdü. Saldırılar hala devam ediyor….

Tahmin edilebileceği üzere Netanyahu soykırım suçlamasını "çirkin" ve mahkeme açısından "rezalet işareti" olarak nitelendirdi . Ertesi günün Holokost Anma Günü olduğu gerçeğini silah olarak kullanmaya çalıştı ve yalnızca Yahudi karşıtı bir gündemin soykırımı gerçekleştirenin Hamas değil İsrail olduğu sonucuna varabileceğini ima etti.

UAD kararları İsrail saldırılarını durdurmasa da, Batılı güçlerin uzun süredir gizlemeye çalıştığı ahlaki bir açmazı sert bir şekilde gün ışığına çıkardı

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat