İsrail'i korumak

  • GİRİŞ13.04.2024 10:31
  • GÜNCELLEME29.04.2024 10:31

İran hafta sonu İsrail'e büyük ölçüde sembolik bir güç gösterisi niteliğinde bir insansız hava aracı ve füze fırlattı. Bu , Irak'ın 1991 Körfez Savaşı sırasında Scud füzelerini ateşlemesinden  bu yana bir devletin İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısıydı .

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Washington ve müttefiklerinin Orta Doğu ve ötesinde kolaylıkla savaşın patlak vermesine yol açabilecek gerilimlerin düşürülmesi çağrısında bulunmasıyla birlikte Pazar günü aceleyle toplantıya çağrıldı.

BM genel sekreteri Antonio Guterres toplantıda "Ne bölge ne de dünya daha fazla savaşı kaldıramaz" dedi.

Batılı liderler, İsrail'in tehlikeli saldırganlığını (ABD'nin çok saygı duyduğu sözde "kurallara dayalı düzene" yönelik apaçık bir saldırı) kınamak yerine, Washington'un gözde yandaş devletinin arkasında sıraya girdiler.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, saldırılar sonrasında "İsrail'in hissettiği hayal kırıklığını tamamen anlayabildiğini" söyledi.

Batılı güçler, İsrail'i İran'a karşı giriştiği savaş eyleminin herhangi bir diplomatik sonucuna karşı koruyarak, Tahran'ın bunun yerine askeri bir karşılık vermek zorunda kalmasını sağladılar.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, "Batılı ikiyüzlülük ve çifte standartların geçit töreni" olarak nitelendirdiği olayla alay etti : "Diplomatik bir misyona yapılan saldırının uluslararası hukuka göre bir savaş nedeni olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Ve eğer Batılı misyonlara saldırılırsa misilleme yapmaktan ve bu odada davanızı kanıtlamaktan çekinmezsiniz."

Batı, İran'ın saldırısını engellemek için İsrail'le yaptığı gizli anlaşmayı alenen kutlarken ve böylece kendisini bu tehlikeli çatışmanın doğrudan tarafı haline getirirken de görünürde hiçbir kısıtlama yoktu.     

Muhalefetteki olduğu iddia edilen İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, yaptığı açıklamada, İran'ı "barış ve güvenlik" yerine "korku ve istikrarsızlık" yaratmakla ve "daha geniş bir bölgesel savaşı" alevlendirme riskiyle karşı karşıya olmakla kınadı partisinin “İsrail'in güvenliğini savunacağını” söyledi. 

Batı'nın talep ettiği "kısıtlama" yalnızca ve yalnızca elbette k, İran'ın kendisini savunma çabalarıyla ilgiliydi…

Zeynep Gül / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat