Orta Doğu çatışmaları ve çifte standart

  • GİRİŞ14.04.2024 10:53
  • GÜNCELLEME29.04.2024 10:57

Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar bizi Ortadoğu'da bölge çapında bir savaşa bir adım daha yaklaştırdı.

19 Nisan Cuma günü erken saatlerde İsrail , İran'a karşı askeri operasyon düzenledi . İsrail'in insansız hava araçları gökyüzünden fırlatılırken, İsfahan ve Tebriz şehirlerinin üzerinde de patlamalar görüldü ve duyuldu. İsrail medyası Irak ve Suriye'deki hedeflerin de vurulduğunu bildirdi . Bu, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği insansız hava aracı ve füze saldırısına İsrail'in tepkisiydi . Her iki saldırıda da can kaybı ve ciddi hasar meydana gelmedi.

Ancak bu, hızla kontrolden çıkan bir durumun ciddi şekilde tırmanmasıydı. Buna neyin sebep olduğunu nasıl anladığımız ve gerilimi azaltmak için hangi politikalara ihtiyaç duyulduğu çok önemli.

1 Nisan'da İsrail, Şam'daki büyükelçilik binasına insansız hava aracı saldırısı düzenleyerek İran'ın birçok üst düzey askeri yetkilisine suikast düzenledi .Diplomatik misyona yönelik herhangi bir saldırı uluslararası hukukun ihlalidir ve o ülkenin egemenliğinin ihlali olarak kabul edilir. Yine de BM Güvenlik Konseyi İsrail'in eylemlerini kınamadı .

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Sky News'e verdiği röportajda İngiltere'nin, konsolosluklarına saldıran herhangi bir ülkeye karşı "güçlü önlem " alacağını itiraf etti.

İngiltere daha sonra İran'ın Hamas ve Hizbullah'la olan bağlantılarına atıfta bulunarak İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmesini haklı gösteren bir bildiri yayınladı.

İngiltere'nin Orta Doğu'daki iki yüzlü tavrı bir kez daha kendini göstermiş oldu.

İsrail'in, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu ve bunun önlenmesinin tüm Ortadoğu'yu istikrarsızlaştıracağını kabul etmeye zorlanması için daha ne kadar şiddet olması gerekiyor?

İsrail, 7 Ekim'den bu yana 33.000'den fazla Filistinliyi öldürdü, 76.000'den fazla kişiyi yaraladı, Gazze nüfusunun yüzde 75'ini yerinden etti.

Pek çok insan hakları uzmanı ve Güney Afrika gibi devletler, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere soykırım yaptığı sonucuna vardı.

Peki ABD ve İngiltere'nin tepkisi ne oldu?

Zeynep Gül / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat