Kampüs protestoları

  • GİRİŞ04.05.2024 10:25
  • GÜNCELLEME06.05.2024 08:12

Dünya ABD’de başlayıp başta Kanada ve Fransa olmak üzere dalga dalga yayılan üniversite protestolarını konuşuyor. Yüksek profile sahip Harvard, Columbia ve Sorbonne üniversitelerinde yükselen sesin dünya medyasında bıraktığı yankı da büyük oldu.

Peki kampüs protestoları nasıl başladı? Nisan ayı ortalarında Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, okulun, İsrail’in işgalini ve Gazze'deki soykırımını destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlük, eylemlerin ikinci gününde New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 civarında öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesindeki olay, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını tekrar gündeme getirmiş, gözaltılara tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı.

Öğrenciler kalkıştıkları bü büyük ve anlamlı harekete karşı polis tarafından adeta zorbalığa uğradı….

Columbia Başkanı Nemat Minouche Shafik,  polise South Lawn'daki 50 çadırdan oluşan kampı dağıtma emrini verdi. Bu , aralarında ABD Kongre Üyesi İlhan Omar'ın kızının da bulunduğu 100 Columbia ve Barnard College öğrencisinin tutuklanmasına yol açtı .

Öğrencilere ayrıca okuldan uzaklaştırma cezası verildi ve akademik dönemi bitiremeyecekleri söylendi. Yale'de 50 protestocu "ağırlaştırılmış izinsiz girme" suçlamasıyla tutuklandı . Ohio'da göstericiler dövüldü.18 Nisan'da Columbia'daki ilk çatışmadan bu yana ülke çapında yaklaşık 900 protestocu tutuklandı.

ABD genelinde 15 üniversiteye polis çağrıldı ve diğer 22 üniversite ve kolejde de protestolar düzenlendi.

ABD'deki protestolar İngiliz üniversitelerine de sıçradı.

Devletlerinin İsrail’e yönelik sessizliğine karşı öğrencilerin bu başkaldırı eylemi unutulmayacak.

Zeynep Gül / Haber7

Yorumlar1

  • samimiyet 1 hafta önce Şikayet Et
    Filistin konusunda ABD li ögrencler kadar samımı olamadık. gercek bu.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat