‘Sandık Kardeşliği’ MHP’yi baraj altında bırakır

  • GİRİŞ27.09.2010 08:19
  • GÜNCELLEME27.09.2010 08:19

Bu sürecin en belirgin özelliği, seçmenin, marjinal siyaset anlayışını tasfiye ettiğidir. MHP’nin yaşadığı hazin sonun başka okunma biçimi de olamaz zaten. Muhtemelen de yapılacak ilk genel seçimde yüzde 7-8 bandında bir oyla baraj altında kalacaktır.

Halk, sandıkta tercihini kullanırken, “çözüm üretmek yerine, hamaset dolu söylemlerle korku zerk eden anlayışlara itibar göstermiyorum ben arkadaş!” demiştir.

Yine, sahillerde toplanan “hayır” bloğu, AK Parti’nin merkez siyasetteki eksiklerini, bu bölgelerdeki vatandaşlara empoze edilen “tedirginliği” gidermekteki başarısızlığını, net bir şekilde ortaya koymuştur.

CHP’nin, “Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte bir rüzgar yakaladığı ve oylarını yüzde 30’ların üzerine çıkardığı” iddialarının bir masaldan öteye geçmediği de görülmüştür aynı zamanda.

Bunlar gözle görülen kriterler.

Referandumun düz mantıkla okunmasından çıkarılacak birkaç sıradan sonuç bu.

Ama bu tür süreçleri düz mantıkla okumak yerine, sandıktan çıkan tercihin, hangi söylemler sonrasında tezahür ettiğine bakmak da gerekir.

CHP ve MHP, “sandıktan evet çıkması durumunda ülkenin bölüneceği ve karanlık bir döneme girileceği” tehdidini kullandı hemen her fırsatta.

Hal böyle olunca, sonucu okurken, bu ülkenin yüzde 58’lik bir diliminin “bölünme ve karanlık bir dönem” tercih ettiğini söylemek mümkün.

Oysa kendim dahil etrafımda “evet” tercihini kullanan hiç kimse, böyle bir tehdidin ihtimaline bile tahammül edemeyecek derecede Türkiye sevdalısı.

Bunu “hayır” oyu kullanan seçmenler için de söylemek mümkün.

Referandumda “hayır” tercihinde bulunmanın, “darbecilere fırsat vereceği” yönünde söylemlere rağmen, yüzde 42 ‘hayır’ çıkması, elbette bu kadarlık bir kitlenin, “darbeleri meşru gördüğü” anlamına geliyor. Hatta “hayır” tercihi verenler içerisinde olası darbe durumunda bizimle beraber tankların üstüne çıkacak çok dostum var.

Ama ne var ki bu kitleleri yönlendiren siyaset kurumu ve sivil örgütlerle kanaat önderleri için o kadar iyimser olamayacağım.

Onlar, seçmene bu fikri, vesayet düzeninin devamından nemalandıkları için empoze etmeye çalıştılar.

Bütün bunlar gerek yazılı gerekse görsel medyada yapılan tartışmalarda ucundan kıyısından dile getirilen hususlar.

Ama gözden kaçan asıl şey, Türk siyasal yaşamı için tarihi bir dönemece girildiği...

YAZININ DEVAMINA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

Zihni ÇAKIR / Cafesiyaset
zihni.cakir@hotmail.com

Yorumlar9

  • ahmet ata 13 yıl önce Şikayet Et
    şansızsın be yazar efendi2. ayrıca tank a çıkacak çok arkadaşı varmışda,evetçiler böyle istiyormuş,%42darbeyi meşru görüyormuş... kendisne her şeyi meşru gören bir hükümetten bahzetmzken size ne olaki %42yi darbeci ilan edersinz.gerçi sizin gibi düşünenlerin hepsi bunu solediler ama üstelik gözümzn içine bakıp demokrasi diye bağıra bağıra... ayrıca şu tahlilleri bize de gönderin,mhp den evet diyenlerin %80 aynı çizgide devam edcekmiş.başbakn diyorduya referndum ayrı seçim ayrı(!).özledğnz 50lern 2partli meclis,ama olmayck yzr efendi
    Cevapla
  • ahmet ata 13 yıl önce Şikayet Et
    şansızsın be yazar efendi. yazık be yazar efendi,sen şansızsın diğerlerine verilen misyon seninkinden güzel.onların işi akp nin oylarının kaça çıktığı ve kaça çıkacağı bence bu daha iyi müşteri toplar ve daha rağbet görür daha tanınırsın gerçi geçmiş yazılarnı okumadm ama.seninki zor tepki alırsın sonra yaranamzsında.... neyse bence sen misyonunu değiştir ve bu işlerle uğraşma,sen git akp nin oyu kaça çıkar onu hesapla
    Cevapla
  • Timur 13 yıl önce Şikayet Et
    bundan sonraki gelişmeler. Referandumu tereyağından kıl çeker gibi halleden RTE önümüzdeki seçimden de iktidar olarak çıkmak için benzer taktiği uygulayacağı görülüyor. Nedir bu politika 1-seçime kadar gececek sürede Bdp ile üzerinde anlaşılan metin geniş kitleleri rahatsız etmemek için Seçim sonrasına bırakılacak. 2- Üzerinde anlaşılan metinde anayasanın ilk üç maddesinin de içinde olduğu ve çok geniş kapsamlı olması sebebiyle Bdp ikna olacak. 3-Buna karşı Bdp PKKnın silahlı saldırılarını durduracak.
    Cevapla
  • isa 13 yıl önce Şikayet Et
    kim bu mhp. bdp nin, chp nin ne olduğu belli, peki mhp ne? bahçeli de başta olduğu sürece belli de olmayacak, oraya buraya sataşarak prim yapmaya çalışıyor. birde suratına bak yüzünden düşen bin parça, adama bakınca geriliyor irkiliyor. negatif adam etrafına da negatif eneji yayıyor. ben hiç gülerken görmedim onu. içi neyse dışına da o yansırmış
    Cevapla
  • aklıselim 13 yıl önce Şikayet Et
    kafanı takma. hiçte dediğin gibi olmaz sayın yazar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat