Enflasyon oranında faiz caiz midir?
Enflasyon oranında faiz caiz midir?
Günümüz küresel dünyasında faizin ekonomilerin temelini oluşturduğu bir hayatta İslam’ın faizli işlemlerin kapısını sımsıkı kapayacak tedbirleri getirmemesi düşünülemez.

Yorumlar32

  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Hüküm vermeden önce lutfen parayı tanimlamaliyiz. Para itibari bir degerdir. Parayı maddesel olarak bire bir değil itibari taşıdığı değere göre bire bir vermek gerekir..Din akıl dinidir. Rivayete lafzı anlamda bağlılıktan ziyade mana olarak bağlanmak gerekir. Paranın madde olarak değil itibarı değer olarak misli misline verilmesi hem borçlu hem de borç vereni korur niteliktedir.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Islah 3 yıl önce Şikayet Et
    Finans kurumlarını ayrı tutup enflasyonun üzeeinde kar almamak haram drğildir açıklaması akla ziyan. Dini ne hale getirdiniz yahu. Bu sınıfta olan yandaş finans kurumlarının ismini de verin tam oldun. Münafıklık diz boyu. ALLAH ıslah etsin...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sezai 3 yıl önce Şikayet Et
    Pekala hiç şüphesiz faiz her türlüsü haramdır.Sistem fakir fukaraya korumak gelir dağılımını dengelemek için düşünülmüş. Mesela bugün ben evimi ve arabamı satsam bir ay sonra ayni fiyatdan ayni değerden evimi ve araba mı alamıyorum çüngü üstüne nakit eklemem gerekecek değilmi? üstelik fiyatlar devamlı artacak alamayacak duruma geleceğiz hatta şartları zorlayıp borca gireceğiz hurda en son çalacağımız kapı bankalar olacak
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sabri 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya da 100 tl verip enflasyon %30 ilen %10 a düşse arada ki %20 lik dusus kadar kismi borc verdiginiz kisiye hibe edermiydiniz? Bence etmezdiniz o yüzden haram yemek için bahaneler arayip kendimizi kandirmaktan vazgeçtiğimiz gün islamı gercek anlamda yasamaya baslayacagiz.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Eyup 5 yıl önce Şikayet Et
    Yazıda hata mi var dikkat Mesela birine yüz lira ödünç verseniz, alt ay sonra enflasyon yüzde otuz olduğu için 130 lira alsanız bu otuz liralık rakkam fazlalığı faiz değildir
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Mümine 2 yıl önce Şikayet Et
    Borcu 100 tl olarak odemek borc aldigin kisinin hakkina 30 tl girmek degil midir?
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir konuya kafa yormak yerine kolayca haramdır deyip kestirip atanlara soruyorum. Bugün ekonomi bankalarsız nasıl yürür? Benim param bankada değer kazanmıyor ki, değerini kısmen koruyor. Hadi kaldırdık bankaları diyelim, evleneceğim, iş kuracağım, ev alacağım, araba alacağım, borcumu ödeyeceğim peki kimden para bulacağım?? Bu enflasyonda kimse faizsiz borç verir mi? Döviz alsam memleketin hayrına mı? Çözüm nedir?
    Cevapla Toplam 33 beğeni
  • Ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    “Gümüş karşılığında altını veresiye değiştirmek faizdir, peşin olursa o başka… buğdayı buğdayla veresiye değiştirmek faizdir, peşin olursa o başka… arpayı arpayla veresiye değiştirmek faizdir, peşin olursa o başka… hurmayı hurmayla veresiye değiştirmek faizdir, peşin olursa o başka…” Bu yoruma göre gümüş-altın-buğday-arpa-hurma bunlar para yerine geçen şeyler o zaman şu yorum çıkar: Parayı parayla veresiye değiştirmek faizdir, peşin olursa o başka. Peki parayı parayla veresiye değiştirmek nedir? 100 lira para verip 1 ay sonra 100 lira geri almak. O zaman faizsiz borç verip aynı şekilde geri almak da haramdır kapısına çıkıyor.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Mesut 3 yıl önce Şikayet Et
    para dediğin malzeme merkez bankası başkanının imzaladığı bir senettir , hadiste geçen mallardan biri değildir ayrıca devlet güvencesi olmadan kendi başına bir değeri yoktur.
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka?
  • KARA KEDi 12 yıl önce Şikayet Et
    haram haramdir. valla bu akpnin cakma prof.larindan korkulur. faizi bile bize caiz gostermeye calisiyorlar. herhalde bank asyanin mevduatlari dustu, millete gazi veriyorlar. umarim yayinlanir.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • halil yiğit 6 yıl önce Şikayet Et
    Her koyun kendi bacağından asılır.şunun bunun pröfesörü diye bişey olmaz.
    Toplam 2 beğeni
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Metin Yaman. Hocamın diğer yazılarının tamamı aslında çok önemli hakikatlara işaret eden ve bizi birebir ilgilendiren yazılardı.. Bunu sizin anlayamamış olmanız, öyle olmalarını gerektirmez.. Diyeceksiniz neden? Sizin ülkenizde yıllık gelir SGP bazında 1 Trilyon dolar.. Vatandaşın kullandığı kredi 500 milyar TL ve buna mukabil ödediği faiz yıllık 100 Milyar TL civarında.. Devletin bütçesi 320 Milyar TL.. Bunun 70 Milyar TL'si faize gider.. Neden? Nasıl? Merkez Bankası adlı özel şirket "FIAT Money" kapsamında kağıdı basar ve devlete verir.. Karşılığında da devlete borç yazar.. Neyin karşılığı bu borç? Maddi bedeli 10 kuruş olmayan kağıt.. İşte hocam aylardır bu konuyu anlatıyor.. Kapitalizmin büyük silahı Merkez Bankaları sistemi ile her yıl dünya gelirinin 1/5'i bankalara akıyor.. Yani 1.5 milyar insanın tüm geliri bankalara gidiyor.. 1.5 milyar insan köle! Bu durumu anlatan yazıları "manasız ve afaki ve bizi ilgilendirmeyen konular" olarak görmemeniz gerekirdi..
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Ejder Ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    Burada biraz sıkıntı var. Konu bahsettiğiniz gibi ise değerini yitiren bir şey PARA olarak nitelenemez. O zaman verdiğimiz borcu altın gibi bir şeye endeksleyerek alacağımızı öyle almalıyız. Yoksa 1000 lira borç ver, üzerinden 2 sene geçsin, paranın alım gücü yarıya insin, yine aynı parayı sahibine verirsen o toplumda kaos çıkar. Kimse kimseye borç vermek istemez. Bundan en fazla borç arayan zararlı çıkar. Zira borç veren parasını elinde tutarak bile kardadır.
    Cevapla Toplam 12 beğeni
  • ynapxo 12 yıl önce Şikayet Et
    katılım bankaları masalına inanmak.... katılım bankalarının faiz almadığına ve faiz vermediğine inanmak isteyenlerin psikolojik tedaviye ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. yaptıkları sadece göz boyamak, inanan insanların hassasiyetlerini sömürmek ve faiz yemek, yedirmektir. faiz dinen caiz değil. bunun enflasyon oranı falan olamaz. haram haramdır.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Dolunay 12 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa İslamoğlu yorumuma ilave olarak... Ayrıştırıcı ve ilginç olmayı hedefleyen kişiliğiniz dışında sizin de bir espiriniz kalmadı hoca'm. Herşey sizin olsun hep sizin kesik başlar.Artık Ümmetin hayrı ve selameti için kenara çekilin ve susun.Bilmediğiniz şeyleri niye bilmiyorsunuz diye yargılayan yok sizi. Sadece susun. Hele hele Faiz hakkında dilinizi yutun. Ona buna cevaz vermek sizi değerli kılmayacak. Ateşe atacak sadece.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Dolunay 12 yıl önce Şikayet Et
    bir katılım bankasının çok yetkilisine sordum... Olmaz ya yine de olur farzet.. Türkiye de faizler sifıra inince ne yapacaksınız. Yani diğer bankalar çok cüzi faizle para satarken siz işletme gideri diye yine bugünkü oranlara denk bir kar mı isteyeceksiniz kredi verdiğiniz şahıslardan.. Cevap.. Hassasiyeti olan insanlar zararı göze alarak yine faizsiz bankayı tercih edecektir. Soru. Şimdi hassasiyet sahibi olanlar size bile gelmiyorsa yarın hiç gelmeyeceklerdir.Hassas insanların alışverişinde aracılara hiç lüzum yoktur.Allah onlara muhtaç etmesin. (amin)
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Dolunay 12 yıl önce Şikayet Et
    M.İslamoğlu demiş ki.... artık çöcüreği yüzüne yüzüne serpeştiriyor.. Evi olmayan birisinin ilk evini katılım bankalarının verdiği kredi ile alması caizdir. Ama ikinci ev olursa olmaz.. Hoca efendi sen de süpersin walla. Ahir zaman zühuratındanmısınız..Elleeem öyle..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Dolunay 12 yıl önce Şikayet Et
    kuveyt türk. Bir arkadaşım kuveyt türkten kredi çekmiş. Dedikleri şu. Ev sahibine kapora verme. Neden? Çünkü sen kapora vermiş olursan evi biz sana satmış gibi olmayız. Kaporayıda biz vereceğiz.Anlıyorsunuzdur umarım. yüz bin tl evin fiyatı. Arkadaş faizsiz hastası. Diyorum ki bu faizdir. Diyor ki onlar bana evi 150.000 tl ye satıyor. Fiyat eklemiyor. Diyorum ki diğer bankalarda kapora hassasiyeti yok ama verdikleri kredinin toplam ödemesi ne hikmetse 150.000 tl tutuyor. Yani tam da cari olan faiz oranlarını bir şekilde tutturuyorlar..Bu çocuklar bir harika... Ummasam bile anladınız.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat