Çiller dönemi cinayetleri...

  • GİRİŞ12.06.2012 08:49
  • GÜNCELLEME12.06.2012 08:49

Yüzleşmeler toplumlar için önemlidir. Yüzleşme arınmayı ifade eder. Bir dokuyu ya da kimliği şeffaf ve demokratik biçimde yeniden kurma işyevini yerine getirir.

Karanlık anların ve sayfaların hatırlanması, hatırlatılması, şeffaf hale getirilmesi, sorumlulukların belirlenmesi, ahlaki, siyasi, hukuk yaptırımlarının devreye sokulması, yüzleşmelerin aşamalarını oluşturur.

Karanlık anlar ve sayfalar açısından, hemen her düzeyde, kurumlar, siyasi hareketler, kimlik dalgaları düzeyinde, sabıka dosyası kabarık bir ülkeyiz.

Son dönemlerde yüzleşme istikametinde pek çok adım atılmış olmakla birlikte, bunların henüz olması gerekenin çok uzağında kalmaları bu nedenledir.

Örnek pek çok...

Sadece Susurluk dosyası bile hala tek başına dev bir karanlığa işaret eder.

1990'ların ilk yarısında işlenen suçlar, faili meçhul cinayetler, devlet çeteleri, devlet politikaları, yüzleşme ve hesap sorma mekanizmalarının hala uzağında duruyorlar.

Hapiste olan Mehmet Ağar, hapis yatmış olan bir kaç devlet memuru dışında ve yargının "devlet içinde, örgütlü suç odakları var ama tam tespit edemedik" türü gerekçelerindan gayrı, Susurluk dönemi yaptırımsız bir dönem olmayı sürdürüyor.

O dönemin Veli Küçük gibi sık anılan kimi isimlerinin başka davalarda benzeri suçlarlardan tutuklu bulunması, bu karanlığı ve yaptırım boşluğunu ortadan kaldırmıyor.

Yeni Şafak'ın bugünkü manşet haberi bu açıdan önemli.

Haber, Sapanca Cumhuriyet Savcılığı'nın, 'Ölüm üçgeni' olarak bilinen Sapanca, Hendek, Düzce bölgelerinde 1993-1996 yıllarında işlenen 12 faili meçhul cinayetin ve 100 ayrı suç dosyasının aydınlatılması için harekete geçtiğini' söylüyor.

Hatırlayalım...

Kürt meselesinde askerin oyuna tam hakim olduğu 1990'ların ilk yarısından, bizzat dönemin başbakanı tarafından PKK'nın finans bağlantılarına ilişkin "67 iş adamının listesi elimizde" dediği günleri...

O listede adı yer alan pek çok Kürt kökenli iş adamını...

Yazının devamını özgün kaynağından okumak için tıklayınız
Ali Bayramoğlu / Yeni Şafak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat