ABD İran'a saldıracak mı? İran Ankara'nın tutumu hakkında ne düşünüyor?

  • GİRİŞ24.05.2019 10:35
  • GÜNCELLEME03.06.2019 08:36

“Askerlerimizi geri çekmek istediğimi söyledim. Burada insanlar çılgına döndüler. Burada, Washington’daki insanlar. Sonra dedim ki, tamam arkada birkaç yüz kadar asker bırakayım.”

 

 

“Onlar sürekli savaşmak istiyorlar, ayrılmak istemiyorlar ama hayır ben savaşmak istemiyorum. Silah endüstrisi ayrılacağımı duyunca çılgına döndü.”

Bu sözlerin sahibi ABD Başkanı Donald Trump.

 

 

Trump’ın Ortadoğu konusunda genel yaklaşımının ne olduğunu “Ortadoğu’ya boşu boşuna 7 trilyon para döktük” sözlerinden hatırlayabiliriz.

Yukarıdaki sözlere yansıyan serzenişinden anlıyoruz ki, kendisi Ortadoğu’dan çekilmek için hamle yaptıkça, “Çılgına döndüler” dediği adamlar paçasından tutup Amerika’yı buralarda tutmaya çalışıyor.

Mayıs ayının başından beri, İran üzerinden bir takım yeni tuhaflıklara tanık oluyoruz.

Bir istihbarat alındığı söylendi, o istihbarat üzerine yönetici pozisyonunda bulunan Amerikalılar seyahat programlarını iptal ettiler, alelacele Washington’a döndüler.

Mesela Dışişleri Bakanı Pompeo’nun önemli bir iş çıktı diyerek Berlin ziyaretini iptal etmesi gibi.

Mesela Genelkurmay Başkan’ı Dunford’un NATO toplantısını belenmedik bir şekilde iptal etmesi gibi.

Söz konusu istihbaratın daha sonra Irak başta olmak üzere bölgede konuşlu ABD birliklerine saldırı hazırlığıyla ilgili olduğu ortaya çıktı.

Bölgeye ağır bombardıman uçakları ile birlikte bir uçak gemisi gönderildi.

İran, en üst düzeyden sert şekilde tehdit edildi.

TRUMP’I ORTADOĞU’YA ÇEKME HAMLELERİ Mİ?

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, Pentagon'un bugün Beyaz Saray'a Ortadoğu'ya ilave 10 bin asker gönderme planını sunacağını söyledi.

Planın İran'dan kaynaklanan yeni bir tehdide karşılık olmadığını, bölgede güvenliği takviye etmeye yönelik olduğunu söyleyen ABD'li yetkililer, ilave birlik yollanırsa bunların savunma güçleri olacağını, ilave Patriot hava savunma sistemlerinin, savaş gemilerinin gönderilmesinin ve İran'ı 'gözlemleme' çabalarının artırılmasının da gündemde olduğunu aktardı.

Bütün bu hareketlilik sürerken, ABD hedeflerine çok ciddi bir saldırı olacak istihbaratının şu ana kadar bir karşılığının olmadığı görülüyor.

Bu denli büyük bir hareketliliği zorunlu kılacak nasıl bir saldırı planı olduğunu kimse bilmiyor.

-Gerçekten öyle bir hazırlık yapıldı mı?

-Yapıldı ise, önceden alınan istihbarat sayesinde durduruldu mu?

-Yoksa, birileri abartılı bir manipülasyonla Trump ABD’sini Ortadoğu’da tutmak için, bir takım hareketler mi çekiyor?

İlk iki şıkkı hepten yabana atma imkanı olmasa da, birilerinin Trump’ı Ortadoğu’ya karşı ‘soğuk tutumundan’ vaz geçirmek için bir takım senaryolarla hareket etme ihtimallerini yok saymamak lazım.

İRANLI ÜST DÜZEY YETKİLİ: ABD PSİKOLOJİK SAVAŞ UYGULUYOR

Son dönemdeki bu hareketliliğin merkezinde İran var.

İsrail ile birlikte Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri İran’a saldırması için ABD’yi kışkırtıyor.

Gelinen nokta itibarıyla Trump yönetimi ise, bir önceki pozisyona, yani Tahran’ı ambargo ile terbiye etme sürecine dönmüş görünüyor.

Tabi, bu durum fiili savaş dahil, tehlikenin hepten uzaklaştığı anlamına da gelmiyor.

Bütün bu gelişmeler olup biterken, Ankara’da üst düzey bir İranlı yetkili ile buluşup Tahran’ın bu konulardaki yaklaşımını konuştuk.

İranlı yetkili, olup bitenleri bir ‘Psikolojik savaş’ taktiği olarak değerlendiriyor.

Bir yönüyle de İran’ın son yıllarda elde ettiği gücünü zayıflatmak gibi bir niyetin olduğunu dile getiriyor.

Olup bitenlerden ABD ile birlikte İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ı sorumlu tutuyor.

“TÜRKİYE’NİN TUTUMUNDAN MEMNUNUZ”

İran makamları, bu son gelişmelerle ilgili olarak Ankara’nın aldığı tutumdan da memnun görünüyor.

Konuştuğumuz yetkili isim, “Türkiye çok dikkatli ve kardeşçe bir tutum sergiledi. Mevcut gelişmeler Türkiye ile İran’ı daha da yakın hale getirdi” cümleleriyle bu memnuniyeti dile getirdi.

Yorumlar15

  • İRAN DA BİLİYOR 4 yıl önce Şikayet Et
    Siyonist ABD’nin planlarını ve Suriye düşerse sıranın kendine geleceğini İran da biliyor. Suriye'ye destek vererek savaşı Suriye'de tutmaya çalışıyor, İdlib’i kaşıyor, ara sıra topu Türkiye'ye atarak zaman kazanıyor. Siyonist ABD, Erbil'i YPG koridoruyla Akdeniz'e açabilseydi, bu koridor üzerinden Akdeniz'deki savaş gemilerinden alacağı lojistik destekle İran'a çoktan saldırırdı, ama Türkiye YPG terör koridorunun önünü kesti. ABD diğer yollardan yaptığı yığınakla İran'ı işgal edemez ama hava saldırılarıyla yıpratıp PJAK'a destek vererek, yerel unsurları da kullanarak Erbil-Hazar-Afganistan koridorunu açmayı deneyecek. Bunun için hazırlanıyorlar. Bu koridor Siyonistler için yeterli olur.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • SONRASI ZOR OLACAK 4 yıl önce Şikayet Et
    SION devletinin kurulabilmesi için ve Erbil-Hazar-Afganistan koridorunun işe yaraması için bu koridorun mutlaka Akdeniz'e açılması şart. Bu durumda İran'dan önce veya sonra bizim de Siyonistlerle bir savaşa gireceğimiz anlamına geliyor. Şimdi her iki ülkeye de ekonomik, siyasi ve askeri olarak yükleniyorlar, tabiri caiz ise koşturuyorlar, birinin hata yapmasını bekliyorlar, hata yapan ilk saldırıya uğrar. Ama bu durum diğerine saldırmaktan vazgeçecekleri anlamına gelmez. En başından beri Türkiye, İran, Irak ve Suriye omuz omuza verip ABD'yi ve Rusya'yı bölgeye sokmamalıydı, bunun için gerekirse birlikte savaşmalıydı ama bu ülkeler, Siyonist kanser kök hücresi Barzani’yi bile ezemediler!
    Toplam 4 beğeni
  • Uluğbey 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran suriyede kan dökme
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • ilhan sarıkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    büyük şeytan ABD. Yazı açıklayıcı.Ama ABD saldırmak isterse bağane si mi yok.Bence hedef biziz.İran la senelerdir aynı senaryo oynuyorlar.dikkat edelim.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • AMAÇLARI BELLİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Siyonistlerin hayali biliniyor, bazı yerlerde tıkandıklarında (Hatay’ı aşıp Akdeniz’e açılamadılar), zamanı boşa harcamayıp aynı projenin diğer kısımları üzerinde çalışarak projelerini gerçekleştirme konusunda adım adım ilerliyorlar. Buradan çıkan sonuç şudur. Yönetimi ele geçiremezlerse, içeriden bölemezlerse, şimdi ya da daha sonra, ama mutlaka bir gün İran’a ve Türkiye’ye saldıracaklar. 15 Temmuz bunun kalkışmasıydı, başaramadılar ama vazgeçmediler. İran ve Türkiye’yi koşturmaya devam ediyorlar, hangisi hata yaparsa, dengesi bozulur veya düşerse onun üzerine çullanacaklar. S-400’lere çok güvenmeyin. Bataryasına sabotaj yapılırsa savunma sistemi çöker. İçimizde bizden görünen hain çok!
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye irana kardeşçe davranıyor lakin iran ermenilere kardeşçe davranıyor.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat