Merhamet

  • GİRİŞ13.09.2013 08:37
  • GÜNCELLEME13.09.2013 08:37

İnsanoğlu hızla akıbetine koşuyor. Eğer yeniden bir Rahmani dokunuş olmazsa, beşeri hiç de iyi günler beklemiyor.

Oysa Allah insanı ve âlemi ne güzel bir niyetle yaratmıştı… Onun adına iblis ve meleklere karşı kefil olmuştu. “Onun hakkında sizin bilmediklerinizi de bilirim” diyerek, insana yöneltilen ithamları bertaraf etmişti… Çünkü Yeryüzünde Rabbin sıfatlarıyla donatılmış tek yaratık insandı.

Nitekim bir hadisinde Peygamber efendimiz, “Allah insanı suret-i Rahmanda yarattı” buyurmuştu. Yani Rahman adının temsil ettiği, şefkat, merhamet, meveddet ve kerem onun mahiyetinde de mevcuttur…

Mamafih insan, bütün fesad ve şerlerine rağmen bağışlayıcılıkta diğer tüm mahlûklardan farklıdır. Hiçbir mahlûk, hasmını ele geçirmişken, onu yemek veya öldürmek fırsatını yakalamışken onu bırakmaz, affetmez, merhamet edip salmaz. Ama insan bunu yapar. Yüzde yüz haklı olduğu ve hasmını da yok edebilecek durumda bulunduğu halde affedebilir, bağışlayabilir.

Bunun tek nedeni, Cenab-ı Hakk'ın onan mahiyetine yerleştirdiği merhamet ve şefkattir. O da acıyan ve bağışlayan bir yapıdadır…

Elbette insanın tabiatında hayvaniyet ve vahşet baskındır. Ama onun yaratılmasından murad merhameti açığa çıkarabilmesidir. O yüzden de Yaratıcı sık sık ona, yüreğindeki merhameti hatırlatacak ve halife olması sıfatıyla hem kendi türüne hem hayvanlara hem de çevreye karşı şefkatli olmasını telkin edecek nebiler peygamberler ve onlar eliyle sayısız kitaplar göndermiştir.

Bu kutsal metinlerin en bariz özelliği de güzel ahlak ile birlikte merhameti ve şefkati telkin etmeleridir. Peygamber efendimiz bir hadisinde “Yeryüzündekilere şefkat ve merhamet gösteriniz ki, gökyüzündekiler de size merhamet etsin.” buyurmuş…

 Merhamet ve şefkat tüm kutsal metinlerin en kalın motifidir.  Ama yazık ki şu kadar telkine rağmen, insanlık merhametten ve şefkat mahrum yaşıyor şu sıralarda.

Acaba onlara kinde kutsal metinlerinden merhameti hatırlatsam bir faydası olur mu? Bilemiyorum ama ben yine de hatırlatmak isterim ki, rabbin kulunda sevdiği en bariz sıfat merhamettir, şefkattir. Din nasihattir. Nasihat de tekrar gerektirir. Belki biliyorsunuz ama ben kutsal metinlerde geçen bazı merhamet ayetlerini bir kere daha gözünüzün önüne koyacağım… Gök fanus içine ekelim tohumları… Hangi yürekte döl tutacağına Rabbim karar versin!

Tevrat'tan([1])

Tevrat, tahrif edildiği halde birçok yerde Kuran ayetleri ile örtüşen merhamet ifadelerine rastlanır. Kur'an ve İncil gibi açık bir şekilde merhametli olmayı telkin etmese de Tevrat, bir çok ayetinde Rabbin merhametine atıf yapılır:  

“Sana karşı geldiğimiz halde, Sen acıyan, bağışlayan Allah'ımız Rab'sın.” (Daniel, 9:9).

“Rab sevgisi engindir, suçu ve isyanı bağışlar. (Çölde Sayım, 14:18). Rab da kendisinden korkanlara öylece merhametli davranır. “(Mezmurlar, 103:13)

“Rab merhamet ve lütfedendir. Sevgisi engindir. Gökler yeryüzünden ne kadar yüksekse, kendisinden korkanlara karşı sevgisi ve merhameti de o kadar büyüktür.” (Mezmurlar, 103:8-11),

“Rabin merhameti her şeyi kuşatmıştır. “ (Mezmurlar, 145:9)

“Ya Rab, yarattıklarını gerçekten seversin. “(Yasa'nın Tekrarı, 33:3)

“Çünkü Rab kimseyi sonsuza dek geri çevirmez. Dert verse de, büyük sevgisinden ötürü yine merhamet eder. “(Ağıtlar, 3:31-32)

“Rabbin sevgisi hiç tükenmez, merhameti asla son bulmaz. “(Ağıtlar, 3:22)

“Rabbin sevgisi yeryüzünü doldurur.” (Mezmurlar, 33:5)

İncil'den

Merhamet, İncil'in de en temel konularından biridir. Büyük bir tahrifat geçirmiş olmasına rağmen yine de merhamete vurgu yapan sayısız cümlelere ulaşırız. İncil'de sadece Rabbin merhametli olduğu hatırlatılmakla kalınmaz. İnsanlara tıpkı Kur'anda olrduğu gibi merhametli olmaları telkin edilir:

“İsa konuşmaya başlayıp onlara şunları öğretti: “Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır. Ne mutlu yaslı olanlara! Çünkü onlar teselli edilecekler. Ne mutlu yumuşak huylu olanlara! Çünkü onlar yeryüzünü miras alacaklar. Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! Çünkü onlar doyurulacaklar. Ne mutlu merhametli olanlara! Çünkü onlar merhamet bulacaklar.”Matta, 5-7)

 “Vay halinize ey din bilginleri ve Ferisiler, ikiyüzlüler! Siz nanenin, dereotunun ve kimyonun ondalığını verirsiniz de, Kutsal Yasa'nın daha önemli konularını -adaleti, merhameti, sadakati- ihmal edersiniz.( Matta 23:23)

“Çünkü yargı merhamet göstermeyene karşı merhametsizdir. Merhamet yargıya galip gelir. Kardeşlerim, bir kimse iyi eylemleri yokken imanı olduğunu söylerse, bu neye yarar? Böylesi bir iman onu kurtarabilir mi? Bir erkek ya da kız kardeş çıplak ve günlük yiyecekten yoksunken, içinizden biri ona, “Esenlikle git, ısınmanı, doymanı dilerim” der, ama bedenin gereksindiklerini vermezse, bu neye yarar?”(Yakub, 2;  13-16)

 “Ama siz düşmanlarınızı sevin, iyilik yapın, hiçbir karşılık beklemeden ödünç verin. Alacağınız ödül büyük olacak, Yüceler Yücesi'nin oğulları olacaksınız. Çünkü O, nankör ve kötü kişilere karşı iyi yüreklidir. Babanız merhametli olduğu gibi, siz de merhametli olun.”( Luka 6:35 )

Ve Kur'an-ı Azimuşşan'dan

Kur'an'a gelince… O serapa rahmet ve merhametle doludur.

Bir kere Rabbimiz, kendisini “Merhamet edenlerin en merhametlisi” olarak vasfeder. Ve peygamberimiz dahi ‘âlemlere rahmet'olarak gönderilmiştir.  Kuran dahi müminler için rahmettir.

En sevimli ve değerli insan elinden ve dilinden zarar görülmeyen, insanlara en çok faydası dokunan olan insandır. Kur'an Hz. Peygamber'i, insanlara karşı ‘raûf' (aşırı derece şefkatli) ve ‘rahim' (aşırı derece merhametli) olarak nitelendirir.

Kur'an Müminleri de sürekli merhametli olmaya çağırır ve teşvik eder. İşte bazı ayetler:

“Siz, insanlar için çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz;  maruf (iyi ve

“İslam'a uygun) olanı emreder, münker olandan sakındırır ve Allah'a iman edersiniz...” (Al-i İmran Suresi, 110)

“Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileridirler. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler ve Allah'a ve Resulüne itaat ederler. İşte Allah'ın kendilerine rahmet edeceği bunlardır... “(Tevbe Suresi, 71)

“… Yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın. Çünkü Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez.” (Nisa Suresi, 36)

"Onların (Müminlerin) mallarında dilenip-isteyen yoksullar için de bir hak vardı." (Zariyat Suresi, 19)

"Sizi şu cehenneme sürükleyip-iten nedir?" Onlar: "Biz namaz kılanlardan değildik" dediler. "Yoksula yedirmezdik." (Müddessir Suresi, 42-44)

"… anne-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın…" (Nisa Suresi, 36)

“Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. “ (Nur Suresi, 22)

“Dini yalanlayanı gördün mü? İşte yetimi itip-kakan; Yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur. İşte (şu) namaz kılanların vay haline, ki onlar, namazlarında yanılgıdadırlar, onlar gösteriş yapmaktadırlar ve 'ufacık bir yardımı (veya zekatı) da engellemektedirler . “ (Ma'un Suresi, 1-7)

Ve Mümin Adildir, Adil Olmalıdır Aynı Zamanda:

“Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor! Doğrusu Allah, işitendir, görendir. “ (Nisa Suresi, 58)

“And olsun, Biz elçilerimizi apaçık belgelerle gönderdik ve insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye, onlarla birlikte kitabı ve mizanı indirdik... “ (Hadid Suresi, 25)

“Kötülüğün karşılığı, onun misli (benzeri) olan kötülüktür. Ama kim affeder ve ıslah ederse (dirliği kurup-sağlarsa) artık onun ecri Allah'a aittir...” (Şura Suresi, 40)

"Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoş görsünler. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir" (Nur Suresi, 22)

“Onlar, bollukta da, darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların)dan bağışlama ile (vaz) geçenlerdir. Allah, iyilik yapanları sever. “(Al-i İmran Suresi, 134)

“.. İyilik ve takva konusunda yardımlaşın, günah ve haddi aşmada yardımlaşmayın ve Allah'tan korkup-sakının. Gerçekten Allah (ceza ile) sonuçlandırması pek şiddetli olandır.”  (Maide Suresi, 2)

“Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve müttaki olanlar da bunlardır. “ (Bakara Suresi, 177)

…..

Allahummec'al lî lisâne sıdkın vec'alnî  radiyyâ. Vec'alni mübareken eynemâ hukntu. Vec'alnî evvâhen münîbâ. Amin!


[1]) Ne zaman Tevrat'tan bir alıntı yapsam bir kesim var -ki ben o bindirilmiş kıtayı biliyorum- dinimiz elden gidiyor muamelesi yapıyorlar. Allah bilir beni gizi bir Yahudi falan sayıyorlar. Ama bu kere kafaları karışacak çünkü bu kere İncil'den de alıntı yaptım. Kur'an-ı Azimuşşandan da aldım ama onu görmezler. Görseler, Kuran zaten gözlerinin önünde duruyor görürlerdi…

Mehmet Ali Bulut - Haber 7
mabulut@gmail.com

Yorumlar20

  • Abdürrahim Çokgüngör 10 yıl önce Şikayet Et
    Tomas’a: Suçlu, Rahmet kesen deccaliyettir (1). İnsanoğlu mail-i tekamül üzerine yarıtılmıştır. Hz.Adem’den bu yana gelişiyor. Köle idi, esir oldu, ücretli oldu ve şimdi ise malikiyet devrinde. Yani sahip olma devrinde. 6 bin yıllık tarihte iniş çıkışlar oldu. Bu dünyanın dar-ül hikmet olmasının bir gereğidir. Şimdiki devrin başlangıcı 17. yüzyıl sonu. Aynı zamanda ahir zamanın şafağıdır. İnsanlık teknolojik çağa girerken, dindarlıkta gerilemeye, dünyevileşmede zenginleşmeye başlamıştır. Dini gözle: Eski ahidin kızıl canavar, yeni ahidin eli kanlı zalim, İslamiyet’in ek olarak dediği aldatan dinsiz deccaliyetin doğumudur. Anası da da sermaye ile emeği çarpıştırarak zenginleşen Beni İsrail’dir. Yüzyıl sonra Marx, Freud ve Darwin’le sembolleşen ve zirveye tırmanan deccaliyet, maşası batılı zalimlerin eliyle İslam İmparatorluğunu yıktı. Aynı tarihte finansal sömürgeni kapitalizm parlarken emek sömürgeni kızıl imparatroluk doğdu.
    Cevapla
  • Abdürrahim Çokgüngör 10 yıl önce Şikayet Et
    Tomas’a: Fakirlik ve sömürünün ilacı demokrasidir (2). Bu dünya hakimi deccaliyetin karakteridir. Yahudi zenginse kapitalist, fakirse komünisttir. Her iki tarafı sömüren büyük deccal Yahudidir. Bizdeki iz düşümü ise yine deccaliyetin bir başka şubesi devlet faşizmidir. Sömüreni ise Selanikli sabık Yahudidir. Kader insanoğlunu başı boş bırakmaz Deccaliyetle birlikte Mehdiyet ve İseviyetin doğum sancıları başladı. 1900-1950 Türkiyesi ile bugünü kıyaslarsanız, her şeyi kavrarsınız. Türkiye kalkınma ve hürriyet çağını yakalama miladi 1950’dir. Ancak çocuğun rüştünü ispat etmesi zaman alır. 1960-70’lerin ağzıyla emek-sermaye edebiyatı yapmak demokrat bir aydına yakışmaz. İslam zekat, fitre ve sadakayla emek sömürüsünü önlerken, ferdi teşebbüsle hür ve liberal ekonomiyi zenginleşme aracı görmüştür. Bunun da olmaz şartı demokrasi ve hürriyettir. Türkiye’de bütün inanışlar şikayetçi. Kimden, gizli diktatoryadan, vesayetten. İlacı: Demokrasi.
    Cevapla
  • Abdürrahim Çokgüngör 10 yıl önce Şikayet Et
    Tomas’a: Rahmet-i İlahi’nin iki eli imdada geliyor (3). Türkiye demokratik haklar geliştiği nisbette gelişmiş, ilk 20’nin içinde ve ilk 10’u zorluyor. 1923 ve sonraki fert başına milli gelir 45-100 dolardı. Bugün kayıt dışı hariç 10-12 bin, kayıt dışıyla 20 bin dolar. Devletçi sektörün işbirlikçisi batılı kapitalist şirketlerin yerli acentalarının payı hızlı düşüş halinde, 10 yıl sonra sıfırı bulacak. İnsan hür olmadıkça Allah’ın kulu da olamaz. Önce hürriyet. Bunun yolu da demokrasi. Siz despotizm denizi travmasıyla gerçekleri köpek balığından korkan balık gözüyle izah edemezsiniz. Demokrasilerde baş kıç yoktur. Millet, halk vardır. Yani manevi şahsiyeti vardır. Onu borusu ötecektir. Hürriyetle birlikte semavi yani Rahmet-i ilahi, Mehdiyet ve hakiki İsevilike bizi destekleyecek. Göreceksiniz. Öyle ki insanılk tarihinde olmadığı kadar zenginleşecek. Siz tarih çöplüğüne atılan kavramlarla değil rahmet-i ilahinin gıdasıyla düşünün.
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Hakkedene verilsin..... Merhameti yok eden aç gözlü, saldırgan Kapitalist sistem. Gençler merhametsizlerin kazançlı çıktığı görüntüsü ile beyinleri yıkanıp, maddileşiyor. İyiliğin aptallık olduğu işlenerek, gençler ailelerinden, örf-adet-inançlarından uzaklaştırılıyor...Merhametsize, merhamet cemiyet için zararlı......
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • tomas diskayolis 10 yıl önce Şikayet Et
    Balık baştan kokarmış...4. Bu merhametsiz dünya düzeni nasıl değişir. Osmanlı gibi genleri sağlam dirayetli ve merhametli bir tomurcuğun açmasını , büyüyüp gelişmesini beklemekten başka bir yolu Allah bilir. Ama şuan böyle bir yönetici grubu maalesef yok. Ülkemizdede dejenere olmuş çürümüş örnekleri var. Dolayısıyla böyle bir grubun ortaya çıkışını bekleyeceğiz, eninde sonunda bu merhametsiz firavunlara karunlara diz çöktürecek bir yapı ortaya çıkar. Ben Türkiyeden böyle bir grubun çıkacağını zannetmiyorum. Çünkü biz bize verilen şansı iyi kullanamadık maalesef. Temiz kalan, iyi eğitim almış, merhametli ve dirayetli bir topluluk , aynı zamanda iyi eğitim almış, dünya bilgisi olan, haksız düzene aynı onun gibi akıllıca direnebilecek bir topluluk ya avrupadan bence çıkabilir. Bugün en batıdaki islam grubu bosnadır.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat