Hakan Fidan hangi savaşın işaret fişeği

  • GİRİŞ08.02.2012 11:59
  • GÜNCELLEME08.02.2012 11:59

Silahsız Bir darbe Girişimi mi?

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yine tuhaf şeyler dönmeye başladı…

Şimon Peres’in, Batının, İran’ a karşı bıçaklarını bileylemeye başladığı bir anda, barış çubuğu uzatması çok tuhaf.

Ama ondan daha tuhafı, görevden alınması için İsrail’in çeşitli operasyonlar yürüttüğü MİT müsteşarı Hakan Fidanın, savcı tarafından ifadeye çağrılmasıdır.

Bir genelkurmay başkanı pekâlâ çağrılabilir ifadeye bizim gibi ülkelerde. Çünkü darbe girişimleri hep ordu mensuplarının gündemdedir. Dolayısıyla kuvvetli bir siyasî ekip, pekâlâ kendisine karşı darbe girişimine kalkışan bir askeri rütbesi ne olursa olsun ifadeye çağırabilir. Ama ifade vermeye çağrılan, bir MİT müsteşarı ise bu durum ‘tuhaf’ kaçar.

MİT müsteşarı, vazifeleri kanunla düzenlenmiş ve sorgulanmaya açık olmayan bir pozisyonda. Hele görevde iken! Eğer MİT müsteşarı alınıp sorgulanıyorsa gerekçe sadece açık bir ihanet olabilir. MİT müsteşarını bir savcı, hangi hakla ve hangi kanun verdiği yetki ile ifade vermeye çalışır bilmiyorum ama mutlaka savcının dayandığı bir istinat noktası vardır. Darbe yapan generallerin istinat noktası yok muydu?

1960’tan sonra yapılan tüm Anayasalarda askerlere, müdahale etme hakkı verilmiştir. Onlar da canlarının istediği zamanda, o hakkı kullanmışlardır. Dolayısıyla savcı da böyle bir gerekçe bulmuş olabilir. Ne olursa olsun bir MİT müsteşarının vazife başında iken devletçe yürütülen bir operasyon münasebetiyle ifadeye çağrılması en az darbe kadar önemlidir!

 *  *  *

MİT müsteşarının KCK soruşturması çerçevesinde ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrılması, açık bir ‘ihanet’ işmamıdır!  Düşünebiliyor musunuz, devlet içinde devlet olma faaliyetini icra eden KCK’yı soruşturan bir savcı, KCK ile mücadeleyi sürdüren ve devletin bütün sırlarına vâkıf bir kurumun başındaki insanı ‘şüpheli’ sıfatı ile ifadeye çağırıyor! Ne dehşet!

Devlet çökmüş de biz mi farkında değiliz! Değilse ne? Bu kimin ve neyin kavgası? O savcıya o yetkiyi ve cesareti veren ne?  Yoksa Türkiye dışarıda ve içerde bir hesaplaşmaya mı çekiliyor?

Acaba Amerika ve İsrail, Uludere olayında suçüstü yakalanmanın intikamını mı alıyorlar. Hatırlayın ABD Elçisi, hemen açıklama yaparak kendilerinin bir dahli olmadığını duyurmuşlardı.

Kimse onları böyle suçlamamışken bu açıklamanın yapılması tuhaf değil mi? Fakat herkes biliyor ki orada yanlış ve maksatlı bir istihbarat var.

Öte yandan, Türkiye’yi Suriye karşısında yalnız bırakıp tek başına bu problemle uğraşmaya mecbur etmek gibi bir plan da seziyorum. Böyle bir durum, özellikle Şii dünyanın Türkiye’ye karşı hınçlanmasına yol açar. İsrail’in tam da bu sırada İran’a parlamento üzerinden barış mesajları göndermesi ilginç değil mi?  Demek ki İsrail, Hakan Fidan’ın Türk MİT’inin başında bulunmasını, İran’ın, elinde nükleer silah bulundurmasından daha tehlikeli buluyor! Neden?

Zira Hakan Fidan MİT müsteşarı olduktan sonra MOSSAD, Türkiye içinde her istediği yere elini uzatamaz oldu. Oysa eskiden, istedikleri zaman TC’nin donunu bile kontrol etme yetkileri vardı!

Bu coğrafyada İsrail için en stratejik bilgi, Türkiye’nin niyetini bilmektir. Bu, İsrail için ölüm kalım meselesidir. Bu da ancak MİT’i kontrol edebilmekle mümkündür. Bu noktada artık sıkıntıları var!

O açıdan ben, Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılmasını uluslararası bir planın parçası görüyorum. ‘Olmaz böyle bir şey!’ diyemezsiniz. Bu ülke, sayısız ‘tasarlanmış’ lider, bindirilmiş iktidar görmedi mi? “( Demirel, tepeden inme bir demokrat(!)tı. Keza Özal! O da planlanmış bir proje idi. 28 Şubat’tan sonra kurulan hükümet tam bir dış güç operasyonu idi! (Elbette o insanların icraatı, milletin de faydasına olacak çok neticeler verdi. Ama neticede tamamen ve yalnızca millet iradesi değillerdi. Başka bir iradenin talebi, milletin arzusu olarak tezahür ettirildi.) Bu konuyu fazla açmayacağım. Sadece size şunu söyleyeyim, 60 darbesi dâhil tüm darbeler ve ondan sonra gelen hemen hemen tüm hükümetler, ‘tasarlanmış tesadüfilik’lerdir.  Sayın Erdoğan’ın şiir okudu diye mahkûm edilmesini siz anlayabildiniz mi? Sonra ‘muhtar bile olamaz’ denilen bir insanın gümbür gümbür gelip siyasetin göbeğine oturmasını anlayamadığımız gibi. Kimse sorgulamadı o yasak hangi irade tarafından kondu ve kaldırıldı!

 * * *

Şimdi, yine tuhaf bir olayla karşı karşıyayız. Milletin omuzları üzerinden uzanan bir el, sanki millet iradesi imiş gibi icraat yapıyor. Ne zaman ki bir lider gerçeği kavrar ve milletinden yana tavır koymaya başlar, hemen bir illizyonla o insan gözden düşürülür ve yerine başka birisi getirilmek istenir!

İşte bu açıdan Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması bir turnusol kâğıdıdır. Çünkü o, Başbakanın müsaadesi olmadan ifadeye çağrılamaz. Eğer Başbakanımızın müsaadesi varsa, başka türlü, yoksa başka türlü bakmak gerekecek olaya. Eğer müsaadesi olmuşsa, iç güçlerin yeni bir çatışması ile karşı karşıyayız demektir. Değilse, dış irade, iktidarı kendi taleplerini kabule zorlamak istiyor. Bunu da eskiden de olduğu gibi yargı üzerinden yapıyor!.

Savcı, Hakan Fidan’ı, terör örgütü liderleri ile konuştuğu için mi sorgulayacak,devlet içinde devlet uygulaması olan KCK’ya karşı operasyon yürüttüğü için mi? Bunu tam bilemiyoruz. 

Bir başka rivayete göre de Uludere olayında MİT’in de haberi olmasına rağmen inisiyatifsiz kalmaları sorulacakmış! Böyle bir durum varsa bu demektir ki Türkiye Devleti çürümüş! Henüz yıkılmıyorsa güçler, pay dağılımında analaşamadıkları içindir. Hatırlayın, Ayastefanos Anlaşması’nda Rusya’nın tek başına malı götürdüğünü fark eden İngiltere anlaşmaya karşı çıkmış ve Osmanlı’yı 1877’de yıkılmaktan kurtardı. Sonra, parsadan aslan payını, kendisinin alabileceği ortam oluşunca Birinci Cihan Savaşı’nı çıkardılar ve Osmanlı’yı yıktılar.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın “Efendim bu ülkede Genelkurmay Başkanları yargılanıyorsa….” söylemi, bir bilgisizlik ve habersizlik alametidir. Makul bir söylem de değildir. Neymiş efendim, genelkurmay başkanının sorgulandığı bir ülkede MİT müsteşarı sorgulanamaz mıymış? Emekli genelkurmay başkanı, darbeye teşebbüsten sorgulanıyor; MİT müsteşarını ne ile itham ediyorsunuz peki?  Darbe mi yapmış, ülkenin çıkarlarını birilerine mi satmış, ülkeyi yıkmaya çalışan KCK’lılarla işbirliği mi yapmış!

Bunlar açık edilmeli. Aksi takdirde, kısa bir süre sonra tüm mızraklar Başbakana döner!

 *   *   *

Bir diğer ihtimal daha var ki ben de o ihtimali olası görüyorum ama bu ihtimali şimdilik seslendirmek bile fitne vesilesilesi olabilir... 

Bilemiyorum, Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması bu savaşın işaret fişeği olabilir mi?

M. Ali Bulut - Haber 7
mabulut@gmail.com

Yorumlar19

  • MURAT 12 yıl önce Şikayet Et
    CEMAAT Mİ İKTİDAR MI?. cemaate ve ak partiye isnat edilen çelişme -çekişme herne sebeble olursa olsun ikiside biliyor ki bu çekişmede galip yoktur. şayet bir çekişme varsa bu çekişmede galip cemaat çıksa mevcut iktidarı desteklemese bile bir dahaki secimde bu kadar güçlü bir iktidarı kurulamayabilir ve irtica yaygarası koparacak zihniyet hala dimdik ayakta iken siyasi aranada cemaati kim arkalayacak?.benimde hayatımın düzene girmesinde emeği olan hizmet ehli insanlar topluluğunun böyle uç ve zorlama yorumlarla yıpratılması suimaksattan başka ne ile ifade edilebilir?(üstad faran müstesna)saygılar
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • aydın dilli 12 yıl önce Şikayet Et
    Rövanş.... Mit müsteşarının ifadeye çağrılması olayı, şemdinli iddianamesinin rövanşını alma girişimidir, işin ilginç yanı savcıların soyisimleri dahi aynıdır...asıl sorşturmayı yürüten savcı değil de diğeri tarafından icra edilmiştir...İsrailin irana gül uzatmasına gelince, israile yakışan bir tutum, hitlerin avrupa ülkelerini işgal öncesi yaptığının aynıdır. apolitize faaliyetleridir....
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • fahrettin bekiroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    SAVCI. Eğer israil SİLİVRİ SAVCILARINI yönetebiliyorsa Ergenekonda,Balyozda koca bir israil oyunu demektir.Sayın yazar ŞİMON PEREZ le Silivri savcısı arasında bağlantı kurmanın anlamı ne? Apo nun mektubunu Kandile götüren FİDANLARI hiç övmeyin açılım yüzüne ölen 120 tane FİDANI düşünün.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Feyzullah Özkan 12 yıl önce Şikayet Et
    Evet Başbakan'a kim karşı durursa onun karşısındayız. Adı ne olursa olsun, ister cemaat ister statüko, ister asker ister amerika. Bu memleket için kelle koltukta gece gündüz mücadelesini veren, bu uğurda saçlarını ağartan başbakanımızın karşında kim olursa bu millet onun karşısında duracaktır. Bu ülkenin evet kaliteli bir kadroya ihtiyacı vardır ancak daha da önemlisi karizmatik bir lidere de ihtiyacı vardır...
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Gültekin Gedikli 12 yıl önce Şikayet Et
    Amac yine ayni. Türkiyenin(müslüman) güclenmesini istemeyen dis ve ic gücler ellerinden geleni muhakkak yapacaklardir kimse davasindan vazgecmiyor, herkesin hakettigi yer belli olsun, cennet mi cehennem mi?
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat