Bu kadınlar nereye koşuyor?

  • GİRİŞ02.03.2015 07:49
  • GÜNCELLEME02.03.2015 07:50

Kadınlar yalnızlaşıyor! Yalnızlığı tercih ediyor.

Yaşı otuzları, kırkları çoktan geçmiş kadınlar, yalnız yaşıyorlar artık. Zamanında evlenmiyor, çocuk sahibi olmuyor ve her sene ülkemizde yaşı geçkin bekâr sayısı hızla katlanıyor! Kadınlar ciddi bir değişim içinde. Bu kadın modelinin tavır ve bakış açıları artık hem geleneksel değil, hem de başına buyruk bir özellik taşıyor.

Ve kadındaki bu başına buyruk yaşama, özgür takılma eğilimi, henüz erkeklerin çoğunluğu tarafından kabul görmüyor, onaylanmıyor, tasvip edilmiyor.

Sağlam olduğuyla övündüğümüz aile yapımız çatırdıyor!

Oysa evlerimiz bir huzur limanı değil miydi? Bu huzur limanları hangi fırtınalarla alabora oluyor acaba? Kadınlar neden böylesine mutsuz! Neden böyle yalnız? Kırk küsur yaşını geçmiş bir kadın neden diğer yarısını hala bulamamış? Erkeklerin ruh ve gönül dünyası niye böyle kararsız, yararsız ve sorumsuz! Kadınlar neden küstürüldü?

Dedelerimizden ve ninelerimizden hiç mi bir şey öğrenmedik? Boşanma, aldatma, öldürme, yaralama, şiddet ne oldu da bu toplumun kadınlarına ve erkeklerine musallat oldu? Sorular sorular…

Bunu nereden mi çıkardım?

Önceki gün CNR Kitap Fuarındaki imza Programımdan sonra değişik yayınevlerinin stantlarını ziyaret ederken arka arkaya medyadan ve yayın dünyasından bazı arkadaşlarla karşılaştım ve sohbet ettim. Neredeyse karşılaştığım bütün kadın arkadaşlar değişik projelerden söz ediyor,  gelecekle ilgili hayalleri için koşturuyorlardı.

Hayal kurmak güzeldir. Üretmek, sanat yapmak, fikirsel anlamda çalışma yapmak çok güzeldir. Lakin bu bahsettiğim yeni model hem az eğitimli, hem de müktesebatlarına bakmaksızın önemli pozisyonlar peşindeydiler!

Bu arada hepsinin bekâr olduğunu da belirteyim. Kuvvetle ihtimal bu yazıyı okuyacaklardır ama ne yapalım doğru bildiğim hususlarda dilimin kemiği yoktur, yazmak durumundayım.

Sohbet sırasında bu arkadaşların tümüne de aynı soruyu yönelttim:

-Peki, medeni halinizde bir değişiklik yok mu?

Hiç birinin böyle bir arzusu da, beklentisi de, yaklaşımı da yoktu.  Bu hususun özellikle altını çizmek isterim. Kariyer yapacaklarmış!

Çok cüz’i paralar karşılığında sağda solda sırf medyadayım görüntüsü vermek adına, bir iki televizyon ve radyoda program yapmak adına geleceklerini sorumsuzca harcadıklarını söyledim kendilerine.

Bir de düzenli işi olmadığı halde ailesinin yanından kopup İstanbul’a gelen ve tek başına çatı katlarında yalnız yaşamaya çalışan arkadaşa, tam da esaslı bir yığın fırça atmaya çalışıyorken araya başka konuşmalar girdi de kurtuldu.

Yol boyu eşimle bu hususu irdeledik.

Bu kadınlar gerçekten nereye koşuyor? Diye sorduk birbirimize!

Açıkçası gündelik siyasete kilitlendiğimiz için tartışmaya açmadığımız, belki de çok farkında olmadığımız bu hususun günün birinde toplumda ciddi sorun teşkil edeceğini belirtmek isterim.

Seküler dünyanın nimetleri modern kadını da dindar kadını da cezbesiyle tesiri altına almıştır. Anormal ve sun’i bir yaşamı fazla ciddiye alan bir kitle ortaya çıkmış ve büyük şehirlerimizin kucağında böyle kadınların sayıları hızla artmaktadır.

Eskiden artist olmak için evden kaçan kızlar vardı. Şimdilerde ise medya dünyasına kapak atmak için bir başına baba ocağından ayrılıp İstanbullara gelen, iş arayan, arkadaş ortamlarında,  çatı katlarında yaşamaya çalışan yeni tip bir kadın modeli hayatımıza girmek üzeredir, hepimizin haberi olsun!

Kendilerinden daha eğitimli oldukları halde birçok erkek böyle kadınlardan dolayı medya sektöründe daha az yer bulmaktadır. Maalesef uyduruk ve kabarık CV dönemi de böyle tiplerle başlamıştır!

Sosyolojik meseleler öyle girift ve çok boyutludur ki tek bir cevabımız yoktur. Ancak meseleleri tespit etmekte yarar görüyorum. Kadını sadece gördüğü şiddet üzerinden ele alırsak hiçbir zaman sorunu çözemeyiz. Kadın meselesine Sosyo- kültürel, ekonomik, psikolojik,  pedagojik olmak üzere pek çok alanda bakmak durumundayız. Bu kadınlar nereye koşuyor? Ya da bu kadınlar neden derin bir suskunun içindeler? Ya da bu kadınlar neden evlenmiyor, evlenemiyor, evlenmedi? Sorularının cevabını da bulmak zorundayız…

Bu ülkede kadın olmak… Gerçekten de çok zor.

İşte bu nedenle sormak istiyorum:

Sahi bu kadınlar nereye koşuyor?

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Twetter: @aybikesinan

Yorumlar6

  • taner yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    öyle doğru öyle güzel bir tespit yapmışsınız ki alkışlıyorum sizi....
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • RECEP ŞAHİN 9 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir tespit; Türkiyemizin en önemli köşe taşlarından olan aile yapısını çökertecek bir durum,gerçi kadın erkek farkı pek yok aynı durum erkekler içinde geçerli,fıtrata aykırı yaşam sürenlerin sonu hüsrandır.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • tahir 9 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Ali keşke bir kadın adıyla yazsaydın haklı mısın acaba diye düşünürdüm bahse konu edilen kadınlar adına yaptığın eleştirileri kraldan çok kralcılk diye düşünüyorum
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • ALİ TAŞÇI 9 yıl önce Şikayet Et
    Yazınızı okudum. Sığ ve basit bir diliniz var. Yaşam koşullarından habersiz olduğunuz arkadaş olarak yaklaştığınız insanları malzeme yapmanız hiç hoş bir hareket değil. Bu basit üslup ve gereksiz yer işgal etme ile siz de eşinizle kendinizi evinize adasanız ve hak eden beylere bu yerleri bıraksanız derim. Sahi, siz nereye koşuyordunuz???
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Veli 9 yıl önce Şikayet Et
    Aliciğim. amma da saçmalamışsın diyeceğim lakin o katagoriye bile alınmazsın sen. Yazar kardeşime katılıyorum. Biraz dikkat etsen sen de göreceksin. Evde kalmış kızların evli erkeklere musallat oluşunu mu yoksa rezilce yaşayışlarını mı anlatsak... Bence çok kifayetsiz bir tarzınız var. Haddinizi bilin!
    Toplam 3 beğeni
  • yabuz 9 yıl önce Şikayet Et
    ali kardeşim seni tebrik ediyorum.saçmalama yarışmasına girsen derece yapabilecek kabiliyetin var.siyasi görüşünü bilemem ama eskiden beri çağdaş-sol-eğitimli tiplerin bazı özellikleri vardır:ukalaca ve küçümseyerek konuşurlar.sözlerinde bazı iddialar vardır.o iddiaların hiç bir tutar tarafı yoktur ama öyle bilgiç ve emin-eda birde süslü cümle-kelimelerle söylerlerki saf insanlar adamı alim, söylediklerinide doğru sanırlar.tam senin yorumundaki gibi.
    Toplam 8 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat