THY neden kıyafet değiştirir?

  • GİRİŞ11.02.2013 08:39
  • GÜNCELLEME11.02.2013 08:39

Hostesler o açık saçık ve sakil görüntüden kurtulsunlar diye!

Hostesler çapkın erkekleri kışkırtmasınlar diye!

Hostesler daha şık olsunlar diye!

Hostesler de müşteri de rahat etsinler diye! 

Yukarıdaki başlıklar bu olası kılık kıyafet değişikliğinin belli başlı muhtemel sebepleri sayılabilir. Tabii bilemediğimiz, tahmin edemediğimiz sebepler de ihtimaller arasında.

 “Ne gerek var ki kılık kıyafet değişikliğine, böyle iyiydi ne yapmaya çalışıyorsunuz” vs. kabilinden bir yığın eleştiri ve itiraz çoktan yüksek sesle dile getirildi bile.

Hazırdaki kıyafetler aslında itici ve çirkin kıyafetler değil gerçeği söylemek gerekirse. Sorun bu kıyafetlerin bizi anlatmıyor oluşu. Dünya ülkelerine bakıldığında her ülkenin genetik kodlarına,  tarihi ve geleneksel geçmişine, kültürüne, geleneğine ve hatta dini inançlarına göre tasarlanmış hostes kıyafetleri olduğunu söylemek mümkün.

Mesela İngiliz hava yollarına ait hostes kıyafetleri tamamen İngiliz çizgi ve desenlerinden oluşuyor. Adamların evine, bahçesine, arabasına, tavrına, üslubuna, yaşam biçimine bakıyorsunuz tamamen kendileri! O kadar gelenekçiler. Fransızlar keza öyle.

Japonlar yine kendi kültür ve medeniyetlerine uygun bir yol bulup öyle giydirmişler havacı kadınlarını. Arap hava yolları, Endonezya, Malezya, Pakistan, Hindistan aşağı yukarı kendi üslubunu ve tarzını yakalamış ülkeler.

Bize gelince her şeyde ve her durumda olduğu gibi “Araf” etrafında tur atmaya devam ediyoruz.  Bir parça İngiliz, bir parça Fransız, bir parça Amerikalı ve azıcık da kendimiz olmaya gayret edip umarsızca yaşayıp gidiyoruz işte.

Dünyanın en büyük medeniyetini ortaya koyan, düzinelerce devlet ve imparatorluklar kurmuş Müslüman bir ülkenin, kendi tarzını ve kimliğini ortaya koymaktan aciz olmadığını biliyoruz. Eleştirilere maruz kalmamak, mutlak duruş sergileyememek, gerçekçi çözümler ortaya koyamamak ve çalışmalarımızda tarihi ve kültürel geçmişi referans gösterememek gibi kaygılarımız, önümüzdeki en büyük engeller sayılabilir.

THY Genel Müdürü Temel Kotil'i bu cesaretli kararlı adımından dolayı tebrik ediyorum.

Açıkçası hiç birimizin aklına gelmeyen önemli bir çıkış bu. İnşallah niyeti hayr olan bu çalışmanın akıbeti de hayr olur.

Eleştiri alan kıyafetlere gelince…

Açık yüreklilikle belirtmeliyim ki bu tasarım aşamasındaki kıyafetler tek kelime ile özetlenecek olursa “olmamış!”

Estetik değil bir kere bu elbiseler. Kumaşları gerçekten de yoran, rahatsız eden ve koltuk kumaşlarını andıran bir görüntü arz ediyor. Bu eleştirilere kesinlikle katılıyorum. Hele başa takılan fesler hiç ama hiç olmamış! O resimleri ilk gördüğümde İsrail Hava Yollarının hostesleri sandım!

Ben hostes olsaydım giymezdim bu ucubeleri!

Geçmiş ancak bu kadar kötü ifade edilebilirdi!

Dilek Hanif, iyi bir modacı, bundan kuşkumuz yok lakin bu çizgilerin ilk bakışta Osmanlıyı ve Osmanlının çizgilerini, bu toprakların ruhunu yansıtması lazımdı. Her şeyden önce o upuzun pardösü veya kaftan ile bu kızlar nasıl servis yapacak nasıl müşteriye yardımcı olacaklar? Sağa sola takılmaktan, bardak çanak dökmekten servis yapamaz hale gelirler? Hele o kumaşların hışırtısı yok mu düşünmek bile istemiyorum!

Etekleri uzatıp, ceketleri Osmanlı desen ve motifleriyle öne çıkarabilirdi modacımız. Bir de koyu lacivert, gece mavisi,  yani saks mavisi gibi geleneksel ve asil bir rengimiz var o rengi kullanabilirlerdi! Bu bordo renk insanı yoruyor bir kere! Koltuk döşemesine benzetilmesi de büyük oranda bordo renginden kaynaklanıyor.

Gerçi medyaya sızan bu görüntülerin, bu elbiselerin nihai olmadığını biliyoruz. THY Genel Müdürü Temel Kotil, henüz verilmiş ve sona gelinmiş bir karar bulunmadığını söylüyor.  Değişik çevrelerden gelen yeni ve enteresan fikirlere açık olunduğu takdirde kim bilir belki bizler de hava yollarımızın kimliğimize vurgu yapan vitrin elbiselerini bulur ve meseleyi tatlıya bağlarız.

Kim bilir!

Muhabbetle kalınız.

 

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Yorumlar5

  • Yasin Umut 11 yıl önce Şikayet Et
    ezel! ezel! yazar numara yapıyor! . Kafasında onunda toplumu biçimlendirme niyeti bariz ortada! Özgürlük ve hürriyet düşmanı kafa sadece biçimi beğenmemiş, o değil bu demiş! okuduğunuzu anlayamıyor musnuz! Kadınlara nasıl giyilmesi gerektiğini kimse dayatamaz! erkeklere de kadınlara da forma biçenler sadece despotlardır. sizinki hem despot hemde rüküşlük ve ilkellikle bezenmiş...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ahmet Ar 11 yıl önce Şikayet Et
    DİMAĞIMIZA VURULAN ZİNCİRLER İÇİNDE BU KADAR OLUYOR. Meryem Hanım mühim bir mevzuya el atmış; güzel de yazmış; teşekkürler ederiz. Ama evet, biz, dimağımıza çizilmiş sınırlar içinde düşünebiliyoruz. O zaman da bu kadar oluyor işte. Mesela "Niçin kadın? Hava Yollarında ille de kadınlar hizmet vermek zorunda mı? Nass mı bu?" sorularını sorabilmeliyiz. Ve ille de belli bir standardın üzerinde güzellik, boy-bos olacak. Uçak, defile podyumu mu? Hostes deyince niçin aklımıza "güzel kadın" geliyor? Bir kadının güzelliğini anlatmak için "hostes gibi" benzetmesi nerden doğdu? Kıyafette "milletimizin çizgileri" aranıyor; güzel... Peki, dünyanın bütün insanlarına kadınlarını hizmetçi yapmak bu koca milletin çizgisine uyar mı? Zincirleri kırmalı ve en azından erkeğe erkek host; kadınlara kadın hostesle hizmet etmeyi de düşünebilmeliyiz. Kıyafetleri de yine tam inancımıza göre olmak şartıyla...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ezel 11 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet Erkici sizin yaptığınız boş lakırdı. Yazar Hanım sizin gibi hazımsız olsaydı bu yazıyı başka şekilde yazardı. Sizin gibi insanlar dine zarar veriyor. Haşa sen kimin adına konuşuyorsun kardeşim. Kendine Gel ve Yazardan özür dile.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Kâmil ÖZDEMİR 11 yıl önce Şikayet Et
    Tasarımcının zihnindeki THY imajı!. En iyi havayolu seçilen THY na , uzak doğu ve ortadoğu havayolları kıyafetleri karışımı taklit bir tasarımı sunan tasarımcı sınıfta kamış.. Bırakın uçaktaki hizmetteki zorlanmayı, ekipin, uçak ve havalimanı dışında geçirecekleri zamanda ( yolda, otelde v.s.) böyle bir kıyafetle kendilerini rahat hissetmeleri çok zor.Lüks otellerde yapılan "Ramazan geceleri" ndeki şerbetçilere eşlik edenler için ideal olabilecek bu kıyafetler,THY nin karizmasını çizmekten başka bir şeye hizmet etmez bu işgüzarlık THY ye yapılmış bir haksızlıktır ve tasarımcının vizyonunu yansıtması yönünden iyi değerlendirilmelidir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Mehmet Erikci 11 yıl önce Şikayet Et
    MİNİ ETEKLERİ GİYDİNİZ YA YILLARCA. Öyle bir giyersiniz ki, artık bişeyler değişmeli bu ülkede, kadına saygı olmalı heryede dekoltelerle kendinizi sergilemeyin ey bayanlar... kazaandığınız paralarda vücudunuzun payı olmasın sizde alışacaksınız meryem hanım yavaş yavaş hazımsızlık yaptıysa biraz su için
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat