Bedelli askerlik ve son KHK

  • GİRİŞ24.06.2017 09:16
  • GÜNCELLEME24.06.2017 09:16

“Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar. Terörle mücadele sürerken bedelli askerliğin konuşulmasını dahi doğru olmadığını düşünüyorum.”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık dün NTV canlı yayınında aynen böyle konuştu.

***

Bedelli askerlik beklentisi içinde olanların Bakan Işık’ın bu yaklaşımına itirazı var.

Özellikle sosyal medya üzerinden kamuoyu yaratmakta adeta profesyonelleşen ‘bedelli lobisi’nin tezi şu:

“Terörle mücadelede artık profesyonel askerler görev yapıyor. Çıkması halinde bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak olanlar ise zaten zorunlu askerlik yükümlüleri. Üstelik de zaten belli bir yaşın üzerinde olanlar. Yani olası bir bedelli askerlik uygulamasının kapsamına girecek olanlar zaten terörle mücadele eden kadrolardan farklı bir kitle. Dolayısıyla bedelli askerlik konusunun askerin moralini bozması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.”

‘Bedelliciler’ böyle düşünüyor ve görünen o ki sosyal medyada yarattıkları zincirler üzerinden ısrarlı arayışlarını sürdürecekler.

***

Lâf aramızda, mesajlarıyla yıllardır sadece siyasetçileri değil biz gazetecileri de bıktırıp usandıran ‘sosyal medya bedelli askerlik tugayı’ (!) nın mensuplarına önceki gece Resmi Gazete’de yayınlanan son Kanun Hükmünde Kararname’yi (KHK) hatırlatmak isterim.

691 sayılı  o  KHK ile  1111 sayılı  Askerlik Kanunu’na şöyle bir madde eklendi: 

“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil bu kanunda yazılı geçerli mazereti olmayanlar, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınırlar.”

Kanuna böyle bir madde eklenmesindeki amaç elbette farklı. Bedelli askerlik mevzusuyla bunun doğrudan bir ilgisi tabii ki yok ama söylemeye çalıştığım şu:

Askere alımda gündem bu seviyelere ulaşmışken sizce bu ortamda bir bedelli askerlik kararı çıkar mı?

gazetevatan

Yorumlar43

  • özgür 6 yıl önce Şikayet Et
    1 yıl askerlik yapcaz diye 10 senelik kurulu düzenimizi bozmaya değermi izin verinde bizde bedelli olarak yapalım vatani görevimizi savaş çıktıda biz mi gitmedik bedelli yapınca her şey bitiyormu sanki vatan yine bizim vatanımız savaş olsa şahadet için en önden koşarız. aynı 15 temmuzda oldugu gibi vatan hainlerini püskürmek için günlerce nöbette durduk yine olsun yine karşılarına çıkarız yine nöbet tutarız. gerekirsse vatan için 1 yıl deyil ömür boyu nöbet tutarız.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • özgür 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah en kısa sürede çıkmasını ümit ediyorum.
    Cevapla
  • bedelli 6 yıl önce Şikayet Et
    bedelli lobisi !!bedelli tugayı !! gibi imalı ifadeler kullanacağınıza malum kitlenin neden böyle bir talebi olduğunu , neden bu talebin bir tugay !! haline geldiğini dile getirseydiniz Sayın Murat ÇELİK...verdiğiniz örneklemenin(KHK) de konuyla ne alakası vardı ki zaten...ilgi çekmek için,mesnetsizce yazınızdan dolayı sizi tebrik ederim..(bedelli askerlik google aramaları gayet iş yapıyor emeğiniz boşa gitmez umarız!)
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Bedelli bekleyen 6 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada ikamet edenler istedikleri zaman 1000 euro yatırıp bedelli askerlik görevini yapmış sayılıyor. Terör var bahanesiyle Türkiyedeki gençlerin bedelli talebinin gündeme alınmaması utanç verici. Üç sene önce terör yok muydu da bedelliyi geçirdiniz meclisten. Hep seçim dönemlerine mi denk gelecek yani. Madem öyle Avrupadakiler de yapsın askerliğini. Terör sadece Türkiyede yaşayanları mı ilgilendiriyor. Üstelik Türkiyede bedellinin çıkmasını isteyenler avrupadakiler gibi 1000 euro=3000-4000tl değil, 15000-20000tl vermeye bile razı burdakiler.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • işimiz var... 6 yıl önce Şikayet Et
    zaten gelmişim 30 yaşına ya kısa dönem yapacam yada 12 ay tsk da mıntıka temizliycem yaşamak için çalışmamız gerek bu yastan sonra askere gidip gelip nerde iş bulucam. derseniz zamanında gitseydin diye malum ülkemizde üniversteyi kazandım okudum iş buldum diyene kadar 10 senemiz geciyor. tam işimizi bulup yaşamaya başlıyoruz hop hadi askere diyolar. bırakında bizde vatanımızı sivil hayatta koruyalım hadi savaşa dedinizde işimiz mi var dedik.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat