Kadınlar Cuma namazı kılmalı mı?

  • GİRİŞ26.04.2012 09:47
  • GÜNCELLEME26.04.2012 09:47

Kesmem gereken adak kurbanımın zamanı geçti, ne yapmalıyım?

Zamanı geçti diye bir şey yok, boş vermesi doğru değil. Ne zaman durumu müsait olursa, o zaman o sözünü yerine getirecek.

Çocuklarımıza hangi isimleri tavsiye edersiniz? Medine ve Esma isimlerinin anlamları nelerdir?

Dini, milli kaynaklı isimler olacak.  Medine; medeniyetten geliyor, Medine’nin eski adı Yesrip idi. Esma; isimler demektir, güzel isimlerdir bunlar.

Şehit olan askerlerimiz elbiseleri ile mi gömülür?

Şehit olan askerlerimizi şimdi elbiseleri ile defnetmiyoruz. Ama o milli mücadele yıllarında, Çanakkale yıllarında elbisesiyle defnettiğimiz de olmuştur.

Trafik kazasında vefat eden şehit olut mu?

Her türlü tedbiri almış olmamıza rağmen, trafik kazası ile dünyadan ayrılan da elbette şehit olur. Biz yeter ki her türlü tedbirde kusur etmeyelim. Mesela ben arabamla hız limiti 90 olan bir yerde kurallar dâhilinde hız ile kaza yaparsam şehitliği umarız ama ben tuttum 150 ile gidiyorum hız sınırını aştım o zaman müntehir olmuş olurum, intihar etmiş olurum. Ya da katil olurum, ya başkasının ölümüne sebep ya kendi ölümüme sebebiyet vermiş olurum. Peygamberimizin bu konudaki sünneti “Ne hızlı, ne yavaş”tır.

Güneş enerjisi ile ısınan suyla abdest alınır mı?

Güneş enerjisi ile ısınan suyla abdest de alınır, gusül de yapılır, yemek de pişirilir, çamaşır da yıkanır. Ama aklınıza böyle bir şey girdiyse o güneşte ısınan ayrı, bu güneş enerjisi ile ısınan ayrıdır. Açık kaplarda güneşte ısınan için; o tenzihen mekruhtur (helale yakın mekruh). Ama güneş enerjisi ile olan ısınma işi öyle değildir. Zihinlerimizi karıştırmayalım hiçbir tereddüt yoktur.

Ben ilkokula giden bir çocuğum, Cuma günü okula mı gitmeliyim yoksa Cuma namazına mı gitmeliyim?

Ne güzel, bu milletin evladının mayasında hayır var. İlkokul çocuğu şu soruyu soruyor ne güzel. Eğer oğlumuz mükellef oldu ise ki mükellef olma yaşı 13-14 olması lazım, o ilkokula gittiği için ona Cuma namazı farz değildir. Okula gidecek o. Mükellef olduğunda da okuluyla görüşecek izin isteyecek ve Cumaya gidecek.

Çalışan işinden dolayı ya da öğrenci dersinden dolayı ya da herhangi bir sebeple Cuma namazına gidemeyen bundan sorumlu olur mu?

Cuma namazını illa kılma gayretinde olmalıyız. Ama kılamadıysa onun yerine öğlen namazını kılacak.

Kadınlar Cuma günü öğle namazını nasıl kılarlar? Kadınlar Cuma namazı kılabilir mi?

Cuma namazına giderlerse sevap alırlar, öğlen namazını kılmalarına gerek kalmaz. Ama Cumaya gitmemiş iseler; Cuma namazı kılındıktan sonra öğlen namazını kılarlar. Müsait bir cami varsa kadınlar Cuma namazına gidebilir. Efendimiz zamanında kadınlar vakit namazlarında da Cuma namazlarında da hatta bayram namazlarında da camiye gidiyordu.

Peygamberimiz bayram namazını açık havada kıldırırdı. Hatta buyuruyor ki “Mazeretli hanımlar da gelsin” Ya Resulallah mazeretli hanımlar bayram namazı kılacak mı? “Hayır” Peki niye gelsin? “Onlar o havayı koklasınlar, duaya iştirak etsinler” diye buyurdu.

Kadınlara bayram namazı, Cuma namazı mecburi değildir. Yuvayı dişi kuş yapar diye bir söz var bilirsiniz. Yani Allah kadınları 2. Sınıf gördüğünden falan değil, onlara merhamet ettiği için mecburi kılmamıştır. Ama gidip de yaparsan sevap kazanırsın.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

Sorularınız için: necmettin.nursacan@haber7.com

Not: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılmaya çalışılacaktır.

Yorumlar9

  • Aaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Hocan kadınlara Cuma nazazı farz mıdır?
    Cevapla
  • Behiye 8 yıl önce Şikayet Et
    Kuranı Kerimde ey erkekler demiyor ey müslümanlar diyor.Cuma hepimize farzdır.Neye dayanarak bunları söylüyorsunuz hocam.Bana cumanın bize farz olmadığına dair bi ayet gösterin.Peygamberimize bile anlatacağın şey kuranda yoksa anlatma deniliyordu.Siz nasıl yorum getirirsiniz kesim bir hükme.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • deip 8 yıl önce Şikayet Et
    Ayette cuma namazı herkese farz diyor, kadınlar da kılmalı o zaman.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • mehmet boyraz 11 yıl önce Şikayet Et
    adak nedir? adak kurbanı nedir?. adak ile adak kurbanı ayrı ayrı ifadelerdir. bir kişi "adak kurbanı" diye nezr ederse kurban olacak hayvanlardan birisini ilk kurbanda kesmelidir. sadece "adak" derse bunun zamanı yoktur. bu işlerde söz önemlidir. mesela adak olarak horoz kesebilir. ancak "adak kurbanı" olarak sadece kurbanlık olacak hayvanlardan birisini adak olarak kesebilir. "kurban" ifadesi nezr için kullanılırsa bu kurban zamanı kesileceği anlamındadır. bu durumda zaman ve hayvan ve sair şartlar açısından kurbana uygun olmalıdır.
    Cevapla
  • HASAN KARABASAN 12 yıl önce Şikayet Et
    sayın hocam aman hocam. size saygım sonsuzdur.ama haddim olmayarak uyarmadanda geçemeyecem.yazı yazdığınız sitenin kadın yazarlarını,özellikle esra elönü denen biri var onun birkaç yazısını okuyunda. kadın cuma namazı kılarmı yazınız nelerde kalıyor bir görün. kadın neden ezan okumuyor diyor neredeyse kadınlardan imam olsun diyecekler siz hala tutmuş kadın cuma kılarmı diyorsunuz. aman hocam birilerinin hıçmına uğrarsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat