Araç camına film taktırmak yasak mıdır?

Araçların alındıkları şekli ile kullanılması, yani orijinalliklerinin bozulmaması önemlidir. Ancak araç sahibi, kanunla öngörülen bir yasak olmadıkça aracının içine veya dışına aksesuar koyabilir.

  • GİRİŞ30.07.2015 11:01
  • GÜNCELLEME31.07.2015 11:20

Bilindiği üzere, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza düzenlenmesi yalnızca kanunla olur. Buna, “suçta ve cezada kanunilik” prensibi denir. Bu husus, “Araçların teknik şartlara uygunluğu” başlıklı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30. maddesinde düzenlenmiştir.

Karayolları Trafik Kanunu m.30/1-b’ye göre; görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike oluşturacak şekilde veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler idari para cezası ile cezalandırılır.

Uygulamada trafik polislerince bu hüküm yanlış yorumlanmakta, araçlara takılan renkli camların sürücünün görüş mesafesini engelleyip engelleyememesine ve araç içindekiler bakımından bir kaza halinde tehlikeli olup olmayacağına bakılmaksızın, aracın dış görünümüne bakılmak suretiyle idari para cezası tatbik edilmektedir.

Basında yer alan haberlere göre; 2012 yılında aracının camına taktırdığı film nedeniyle 154-TL para cezası ile cezalandırılan şahıs, bu karara itiraz etmiştir. Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi; araç camlarına film takılmasının yasal olarak suç teşkil etmediği görüşü ile cezayı iptal etmiştir. Mahkeme gerekçesinde; dosya kapsamında ve keşif sonrası düzenlenen rapordan itirazcı hakkında Karayolları Trafik Kanunu m. 30/1-3’ü ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında idari para cezası tayin edilmiş ise de; anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda, itiraz edene ait araçta bu kapsamda bir süs aksesuar eşya veya çıkıntının bulunmadığı tespit edildiğinden, Kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptali ile trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.

Denizli’de benzer bir konuda trafik cezasına yapılan itiraz sonucunda Mahkeme, itiraz edeni haklı bulmuş ve trafik cezasını iptal etmiştir. Kararda, "para cezası uygulayan tanığın, araç içerisine girerek filmli camların sürücünün görüşünü engelleyip engellemediğini kontrol etmediği, itiraz edenin aracının camına takılı filmlerin sürücünün görüşünü engellediği yönünde bir tespitin yapılmadığı" gerekçesine yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar ışığında; aracının camına film taktıran araç sahibi hakkında aşağıdaki hallerde idari para cezası uygulanamayacağı, aksi halde para cezasının iptaline karar verileceği anlaşılmaktadır.

  • Araca takılan aksesuar, süs veya renkli camların araç sürücüsünün görüş mesafesini engellemeyecek nitelikte olması (burada dikkate alınması gereken husus, dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir),
  • Araca takılan aksesuar, süs veya renkli camların bir kaza anında aracın içindekiler için tehlike yaratacak nitelikte olmaması,
  • Para cezası uygulayan memurun araç içerisine girerek filmli camların sürücünün görüşünü engelleyip engellemediğini kontrol etmesi veya buna yönelik bir tespitinin bulunması,
  • Bilirkişi raporunda, itiraz eden kimsenin aracında bu kapsamda süs eşyasına rastlanmadığının tespiti halinde düzenlenen idari para cezasının iptalinin gerektiği sonucuna varılmıştır.

Birey, aracının camına neden film taktırır? Bu soruya; süs aksesuar, güvenlik ve sağlık olarak gösterilebilir. Elbette bunlar saik, yani kişiyi araç camına film taktırmaya iten sebeplerdir. Biz hukukçular saiklerle pek ilgilenmeyiz. Bizim açımızdan önemli olan, bir fiilin kanunla yasaklanıp yasaklanmadığıdır. Yasak yoksa, bireyin hak ve hürriyetlerinin kullanmasına sınır getirilemez. Sınır ise, sadece Anayasa m.13’de gösterilen çerçeveye uygun olarak koyulabilir.

Trafik polisi 2918 sayılı Kanunu ve ilgili alt mevzuatı uygularken, asla 2918 sayılı Kanunun çizdiği yetki sınırının dışına çıkamaz, bir yasağı Kanunun lafzına ve ruhuna aykırı uygulayamaz. Kanun koyucu cama film taktırma konusunda, “sürücünün görüşünü engelleyip engellememe” kıstasına yer vermiştir. Bir başka ifadeyle, aracın üretiminde ve ruhsatında olmadığından bahisle her camına film taktırılan araç için ceza düzenlemesi ve aracın trafikten men edilmesi kabul edilemez.

Trafik polisi, 2918 sayılı Kanunun 30. maddesini dilediği şekilde uygulayamaz. Kamu otoritesi, dayanağını Anayasa ve kanundan almadığı yetkiyi kullanamaz. Uygulamada, 2918 sayılı Kanunun 30. maddesinin lafzına ve ruhuna aykırı tatbik edildiği, bu şekilde bireylerin mağdur edilip mahkeme kapılarına gönderildiği, mahkemeye gitmek, uğraşmak ve masraf etmek istemeyen bireyin ise mağduriyet yaşadığı bilinmektedir. “Hukuk devleti” ilkesi açısından bu yöntem yanlıştır.  

Netice itibariyle; aracın camına takılan film kaplamanın, sürücünün görüşünü etkilememesi halinde, sadece aracının camına sonradan film kaplaması yaptırmasından dolayı başkaca inceleme ve tespit yapılmaksızın araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki, bu durum “suçta ve cezada kanunilik" ilkesine açıkça aykırılık oluşturacaktır.

Prof. Dr. Ersan Şen - Haber7

ersansen@hotmail.com

Yorumlar25

  • Murat K 7 yıl önce Şikayet Et
    30 madde kalkmadığı veya düzenlemediği sürece bu sıkıntılar devam edecektir.Mahkemelerden farklı kararlar çıkınca iyice karmaşık hale geldi,bir an önce düzenlenirse iyi olacak,ayrıca aracın içerisinin gözükmemesi güvenlik açısından sıkıntı olabilir,uygun bir çözüm bulunursa hem sürücüler hem güvenlik rahatlar
    Cevapla
  • Özer aydin 7 yıl önce Şikayet Et
    On camlarim 1 arka camlarim 2 tirafik polisi cevirip direk ceza yazdi 1 hafta icinde sokmessen tirafikten men ederim dedi bu nedir arkadaslar hukuken yasak olmayani kendi kafalarinca uyguluyolar kanunen aracin icine binip teapit etmesi gerekirken ama mahkemeye vericam itiraz dilekcemi herkezin itaraz etmesini arz ederim.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Göksel Arı 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar madem cama film cektirmek yasak araclarimizi fabrika çıkışlı kullanmamiz gerekiyor ve biz film yüzünden ceza yiyorsak ozaman neden bayanlara ceza yok onlarda kendi üzerlerinde aksesuar kullaniyor dudak boyasi ruj ve buna benzer orjinalinde olmayan yabancı cisimler hadi yazin onlarada cezayida görelim gücünüz yetermi acaba yoksa onlara o şekilde bakmakmi hoşunuza gider sizin sadece bize gücünüz yeter
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • KEMAL 7 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Adana üzerinden Hatay a geliodum Dörtyol da trafik polisi durdurdu dedi ehliyet verdim sonra filmleri sok yoksa ceza yazıcam neden dedim sen beni gördün karşıdan bu 1 dedim 2 numara yasak deil bu iki 3 ncü şu ben uzmanim hadi sok dedim polis devam et dedi ..
    Cevapla
  • Yansiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Tarafli oldugun asikar ortada, ama film sadece gorusu engellemiyor kaza anında camın tam dağılmadan parçalandığı ve kesimlere sebep verdiği içinde yasak
    Cevapla
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    kırılıp parcalanmayan cam insana zarar vermez
    Toplam 1 beğeni
  • Bahadir 7 yıl önce Şikayet Et
    kaliteli ve darbe dayanıklı filmler de aksine dağılan camın parçalarını bir arada tutarak kesikleri engelliyor diye biliyordum!
    Toplam 7 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat