Liberaller Türkiye'yi nereye götürüyor?

  • GİRİŞ01.04.2013 09:21
  • GÜNCELLEME01.04.2013 09:21

Bu hızlı değişim, kamuoyunu da etkiliyor. Burada aslında ciddi bir manipülasyon ile karşı karşıyayız.

Liberaliler veya liberal görünenler Türkiye'de bu algı yönetimi konusunda daha avantajlı bir konumda. Çünkü daha keskin ideolojik sınırlarda bulunanlara göre, düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında daha raht konuştukları için iki tarafa da seslenebilen bir konuma sahiptirler. Bunun için de Türkiye'de ulus-devletin tabu haline getirdiği konularda, özelikle de etnisite üzerine daha özgürce yorum yapabilmektedirler. Bu grup, çoğu kez tabuları yıktıkları için hem dışarıdan hem de içeriden ciddi bir iltifat da görüyorlar, medyada hatırı sayılır derecede bir reyting alıyorlar.

Liberallerin bu etki gücünü keşfeden bir kısım suret-i haktan gözüken etki grupları, kamuoyunu yönlendirmeyi ve kurguladıkları yarınlara Türkiye'yi hazır hale getirmeyi liberaller üzerinden yapıyorlar. Onları daha fazla iltifata tabi tutarak etkilemek için “samimi” dostluklarla başlayan ilişkiler ortak bir çalışmaya kadar gidebiliyor. Daha çok muhafazakâr ve milliyetçi kanattan birçok yazarın eski duruşu ve düşünceleriyle taban tabana zıt bir söylem içine girmeleri tesadüf değildir.

Bunun en belirgin örneğini, Güneydoğu sorunu ve Aleviler konusunda bu kesimin medyada kullandığı söylem ve öne sürdükleri tezleri savunurken kullandıkları gerekçelendirme biçiminde görüyoruz.  Çünkü Türkiye'de hangi alanda bir ayrıştırma olasılığı söz konusu ise, (Alevi-Sünni, Türk-Kürt gibi), liberaller o alanda insan hakları, düşünce özgürlüğü, adalet, vicdan kavramlarına dayanarak toplumu ayrıştırmaya götüren bir dil kullanıyorlar.  Çoğu zaman konu, yalnızca liberal felsefenin özgürlükçü bakış açısıyla değerlendirilip, doğuracağı sosyolojik sonuçlar üzerinde büyük bir ihtimalle düşünülmüyor.

Yalnız Doğu ve Güneydoğu'da değil, ülkenin tüm bölgelerinde birçok ortak kimliği yanında etnik kimliği “Kürt” olan veya melez olan veya mezhepsel kimliği “Alevi” olan milyonlarca insan yaşıyor. Bunların, bir dönem mağdur edildikleri, kimliklerinin inkâr edildiği, dillerinin yasaklandığı doğrudur. Ancak haksızlığa uğrayan bu kişileri savunmak adına,  batıdaki örneklerden yola çıkarak bunları keskin sınırlarla çizilmiş etnik grup gibi görmek, etnik aidiyetlere gereğinden fazla vurgu yapmak, iyi niyetle hak ve adalet adına bile olsa, bu ülkenin gerçeklerini bilmemektir. 

Türkiye'de özellikle liberal formasyona sahip belirli bir kısım aydınların ısrarla ıskaladığı bir gerçek,  aynı coğrafyada yaşamak dışında hiçbir ortak kimliği bulunmayan Arap ve İsrail veya birbirleriyle tamamen kopuk yaşayan Katalanlar ile İspanyollar örneğinden yola çıkarak, ülkemizdeki bu grupları birbirinden tamamen farklı görmektir. Bu durum aynı zamanda, Türkiye gerçeğine karşı gözünü kapatmaktır veya ciddi bir cehalettir. Çünkü Anadolu insanı birkaç yıl değil, yüzyıllardır iç içe yaşadığı ve aynı dine mensup olmaktan gelen kalıcı bir üst kimliğe sahip olduğu için ortak bir kültür oluşturmuştur. Yoksa onların zannettiği gibi birbirinden kopuk ve kültür bakımından diğerlerinden farklı öğelere ve uygulamalara sahip gruplar değildir. Her ne kadar kendini farklı görmekte ısrar eden marjinal bir grup olsa bile.

Bu yanlış kanaatten dolayıdır ki, ağırlıklı olarak masa başında çalışan veya sınırlı sayıda etki gruplarıyla görüşen bu yazarlar, “Kürt” dedikleri, “Alevi” olarak gördükleri insanların kimlik algısını sınırlı tek bir kimliğe indirgemekte ısrar ediyorlar.  Kimlik bir bütünlük ve farklılık algısıdır. Yemek kültüründen, düğün kültürüne, cenaze kültüründen eğlence kültürüne kadar neredeyse tüm kültürel öğeleri iç içe geçmiş ve bir bütünlük oluşturmuş bir büyük topluluk var karşımızda. Ayrıca yukarıda saydığım etnik ve mezhepsel gruplar arsında milyonlarca evlilik gerçekleştiği için, etle kemik gibi bir olmuşlardır.

Dolayısıyla bu topraklarda hiç kimsenin din ve kültür temelinde kendine özgü ve seçeneksiz bir kimliği olduğu söylenemez.   Türklüğü etnik anlamda kullanmazsanız, aslında Anadolu'da saf bir etnik grup da yoktur. Bu durumda Diyarbakır'daki Nevruz törenlerinde giyilen elbiseler ile Türklerin Orta Asya'dan getirdikleri folklorik farklılıkları karşılaştırmak ve  bunları giyenlerin özgün kültürel davranışlar sergilediklerini söylemek onları etnisitenin kucağına atmaktır.  Aslında Anadolu'da insanlar arasında bunların karşılığı da o kadar çok fazla değildir. Çünkü kimin hangi alt kimliğe sahip olduğu, insanları sanıldığı kadar da ilgilendirmez, anlaşılmaz da.  Bazen dilden dökülen bir şive, bazen telefonda veya iki hemşerinin karşılaştığında konuştukları Kürtçe, bazen kullanılan bir sözcükten anlaşılır, kimin hangi bölgeden geldiği.  Bölge dışında hemşerilik bağları, etnik bağlılıktan çoğu kez daha önemlidir. 

Hal böyleyken toplumu ısrarla, Türk, Kürt, Alevi, Sünni vb gibi kendine özgü, bir diğerinden çok farklı kategorilere ayırmak, tekil kimlik vurgusu yapmak veya şunlar böyle bunlar böyle şeklinde bilimsel araştırmalar yapmak, olmayan ayrıştırmayı zihinlere yerleştirmekten başka neye yarar?

Bir zamanlar varlıkları inkâr edilen veya hakları çiğnenen, ancak gerçekte toplumun öz parçası olan etnik ve dini grupları, şimdi Adam Smithin, “duygudaşlık” ilkesinden ilham alınarak “Türkiye'nin en büyük toplumsal azınlığı” şeklinde isimlendirmek de onlara sempati sağlamaz,  aslında toplum dışına atar. Çünkü onlar “azınlık” değil, bir bütünün asli bir parçasdır.

Çözüm sürecine katkı sunmak istiyorsanız, onların varlığını, kültürel haklarını inkar etmeden, öncelikle var olan yüzlerce ortak değerlerine, örneğin Çanakkale Ruhuna, kolektif kimliklerine vurgu yapın, yeter.

Gerçekten liberaller Türkiye'yi nereye götürüyor?

Prof. Dr. Sabri Eyigün - Haber 7

sabri.eyigun@hotmail.com

Twitter: @sabrieyigun

Yorumlar11

  • adam turk 11 yıl önce Şikayet Et
    insanlık vurgulanmalı. entik ,mezhepsel, ekonomik farklılıklar kalkınma maçlı kullanılmalı, dünya ne türklerin ne müslümanın hindünun, veya hıristiyanın malı değil, türkiye kürtlere veya alevilere kalsa ne farkeder şu anda türklerin elinde olunca ne farkediyori gene eziliyoz gene eziliyoz, hayat şartları kendi başına tehdit unsuruyken birde kalkıp insan insana zulmediyor, aslında içimizdeki etnik unsurları tahrik etmek bir türk ve müslümanlık işi değil, aklımızı başımıza alıp eğitimimizi geliştirmeliyiz, aklımız yerinde olunca sorunun ırktan mezhepten kaynaklanmadını anlarız, huzur içinde cem yapan aevi, huzur içinde nevruz yapan kürt hırıstıyan veya yahudiden zarar gelmez hata fayda gelir..
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • adam turk 11 yıl önce Şikayet Et
    ENDİŞELERİN ARKA PLANI,. etnik farklılıkları kaşıyarak kanatmak dünyaya nizam verenlerin kullandığı bir enstruman olmaktan çıkmalı, bu düşünceyi kullanan herkes, insanlığa zulmetmekte, güçlü devletler bunu özellikle yapıyor, yanlış bilmiyorsa osamanlı da denemiştir, çin de hindistanda, abd de, avrupada,rusyada hindistanda her yerde bu kaos sürüyor, ama her şeye rağmen ezilen siyahilerin abd başına geçmesi engel olnamadı, mesela türkiye safkan türk ırkının elinde olsa bukezde beyaz türkler esmer türkler ayrıştırması başlayacak , olmadı muhafazakar müslüman demokrat müslüman liberal falan diye, yani bir şekilde ayrımcılık, işin ilginç tarafı güçlü kendini bir şekilde hasa çekiyor, demekki ayrım hastalığı liberallerede bulaşmış durumda, insanoğlunun yanlış formülleri yanlış sonuç doğuruyor
    Cevapla
  • Abdullah 11 yıl önce Şikayet Et
    Öyle lafla Mutlı olunmuyor . Seksen yıldır aynı sözü zorla milletin kafasına sokmaya çalıştılar. Zorla mutlu olunmuyor işte. Gerçek mutluluk kardeşlikte, barışta,sevgi, saygı ve hürmette. Ne mutlu Türküm, Kürdüm, lazım sadece boş bir laftan ibaret.
    Cevapla
  • Abdullah 11 yıl önce Şikayet Et
    Niyet Okuyuculara ve palavracılara ekmek yok artık.. Türkiye şanlı Tarihine uygun bir çizgide hareket ediyor. Bölen parçalayan, atan satan , dağıtan yok, toplayan, birlik ve beraberlik yapan vahjdete koşan bir Türkiye var. Türk Türk, Türkçülük diye diye koıskoca Osmanlı dağıtıldı, parçalandı , bölünde ve yıkıldı.ç Şimdi o puzleler toplanmaya çalışılıyor. Ne yazakı ki İttihat ve terekkicilerin son kalıntıları meseleleri yalan lalnış çarpıtarak millete aktarmaya çalışıyor. Bağırığ çağırıyorlar. Ama yemezler artık. İttihatçılar sağcı da solcu da olsa akıntıya kürek çekiyorlar.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • ali eren 11 yıl önce Şikayet Et
    özgürlük,demokrasi,insan hakları....... gibi laflarla adeta toplumu fareli köyün kavalcısı misali uçuruma sürükleyen bu liberaller milletimiz için tam bir felakettir. özgürlük, insan hakları gibi kelimeler insanları ayrıştırıcı,bölücü ve bireyselleştirici özelliğe sahiptir.toplumu bu kelimelerle hipnoz ederek karşısındakine düşman etmektedirler.kürdü,türke aleviyi,sünniye kadını, erkeğe karşı özellikle son 10 yılda kendilerine sağlanan rahat ortamdan faydalanarak düşman etmişlerdir.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat