Kadınlara ne oldu da böyle oldular?

Zuhruf sûresi 18. âyet-i kerîmede kadınların yaratılışları ile ilgili çok önemli ipuçları var. Rabbimizin kadın tarifi var. Ancak günümüz kadınları bu tarife pek uymuyor...

  • GİRİŞ26.09.2011 09:13
  • GÜNCELLEME26.09.2011 09:13

Zuhruf sûresi 17. ve 18. âyet-i kerîme: Onların biri "Kızlar Rahmân (olan Allah)' a aittir." dediği halde kendisi ise onun (doğumu) ile müjdelendiği zaman yüzü kapkara olur ve kederinden yutkunup durur.

"Onlar, kızlar süs içinde yetiştiği ve kavgaya (ve mücâdeleye) açık (müsait) olmadığı için mi? (istemiyorlar da Allah'a nisbet ediyorlar, O'nun olsun diyorlar.)

Zuhruf sûresi 18. âyet-i kerîmede kadınların yaratılışları ile ilgili çok önemli ipuçları var.

Rabbimizin kadın tarifi var: Kadınlar süsü sever ve kavgaya meyilli olmaz.

Öncelikle Allah (c.c) süsü seviyor: Gökyüzünü yıldızlarla süslemiş, yeryüzünü yemyeşil ağaçlar, rengarenk çiçeklerle süslemiş, kuşların, balıkların, kelebeklerin, sineklerin kanadını bile muhteşem bir incelikle yaratmış.

İnsan cinsinde de kadını süslü ve narin yaratmış. Ayrıca süslenmeleri için doğal malzemeler yaratmış. Kına yaratmış saçlar için, sürme yaratmış gözler için. Peygamberimiz sürme ve kına kullanımını teşvik etmiş.

Allah (c.c) yarattığı her süs malzemesini aynı zamanda faydalı olacak şekilde yaratmış. Takı olarak kullanılacak renk renk taşlar yaratmış, vücut enerjisini olumlu etkileyen.

Nahl suresi 14. âyet-i kerîme de şöyle buyruluyor:

“Kendisinden taze et yemeniz ve ondan (inci ve mercan gibi) giyineceğiniz bir ziynet çıkarmanız için denizi istifadenize sunan O dur. Gemilerinde deniz de yara yara akıp gittiğini görürsün. Bu da lutfundan arayasınız ve şükredesiniz diyedir.”

Denizden çıkan ziynetler de çok faydalı. İncinin kadınlar için çok önemli iki faydası var. Tiroit ve kadınlık hormonlarının düzgün çalışmasını sağlıyor. Mercan da çok faydalı.

Arap kadınları süslenme konusuna çok önem veriyorlar. Dinimiz tesettür ve süs konusunda dışarısı için belli ölçüler koymuş. Arap kadınları uygun ortamlarda, kadınlar arasında ve evlerinde çok bakımlı ve süslüler.

Sahabe hanımlarına baktığımız zaman da aynı şeyi görüyoruz. Peygamberimiz zamanında bir kadının gözünde sürme yoksa, süslenmemişse "Cenazen mi var" diye soruyor, hanımlar. Bir kadın sadece kocası öldüğünde dört ay boyunca sürme kullanamıyor, onun dışında bir akrabası öldüğünde üç gün sonra süslenmeye başlıyor. Bu da peygamberimizin tavsiyesi.

Hz. Aişe bu konuda kadınlara çok güzel bir örnektir. İlimde çok üstün bir kadın; fakat süsü de  seviyor. Bizim dindar kadınlarımız, özellikle dernek ve vakıf çalışmaları ile meşgul hanımların çoğu kendilerini çalışmalara öyle kaptırıyorlar ki kadın olduklarını unutuyorlar. Onlara sahabe hanımlarının hayatlarını okumalarını tavsiye ederim.

Hz. Âişe'nin ve Hz. Hatice'nin saçlarını yapmaya gelen kuaförleri var. Medine'ye hicretten sonra kuaför hanım gelip Peygamberimize "Ya Resulallah bildiğiniz gibi ben bu işi yapıyorum, bırakayım mı?" diye soruyor. Peygamberimiz "Ey Ümmül Ri'le, sen bu işini devam ettir, bırakma." buyuruyor.

Hz. Âişe bir gün kendisinin duymadığı bir hadis-i şerîfi rivayet eden Ebu Hureyre'ye "Ben duymadım bu sözleri" demesi üzerine "Ey anneciğim sen ayna ve sürme ile meşgulken, ben Resulullah'tan öğreniyordum." der.  

Süs kadın için önemli. Kadın süslendiği zaman kendini daha kadın hisseder. Tavır ve davranışları süsüne, giydiği giysiye göre şekil alır.

Elbise kadına farklı havalar verir. Dekolte bir elbise ile kadın seksi görünür. Sade bir elbise ile hanımefendi görünür. Süslü bir elbise ile canlı neşeli görünür. Elbisenin renkleri bile kadının ruh halini etkiler.

Türk kadınlarının çoğunun süslenme ile ilgili sorunları var. Süslenenler genellikle evden çıkarken süsleniyor; ev gelir gelmez eşofman tişört, kocayı öyle karşılıyorlar. Ya da hiç süslenmeyenler var: Ne evde ne dışarıda. Onlar da evde eşofman ve tişört içinde yaşıyorlar.

Yemek ve temizlik yaparken eşofman rahat oluyor. Fakat eşofman alışkanlık haline geliyor, kadınların üzerinden hiç çıkmıyor. Oysa kadın elbise ve eteğin içinde daha kadındır.   

Âyet-i kerîme de süs içinde yetişmekten bahsediliyor. Kız çocuklarını yetiştirirken onların erkek gibi değil, fıtratına uygun süslü kıyafetlerle kız gibi yetiştirilmesi konusunda bir hatırlatma var, aynı zamanda bizlere. 

Rabbimiz biz kadınları "Kavgaya meyilli olmayanlar." diye tarif ediyor. Kadınlar, anne olacakları için şefkat ve merhametle donatılmışlar. Erkekler ise aileyi vatanı koruyacakları için koruma ve kollama duygularından dolayı kavgaya meyilliler. Erkeklik hormonu olan testosteron aynı zamanda cesaret hormonu. Erkeklere kavga etmek, savaşmak konusunda cesaret veriyor.

Yaradan'ımız tarafından "kavgaya meyilli olmayanlar" diye tarif edilen günümüz kadınların çoğunluğu, maalesef ki yedi gün yirmi dört saat kavgaya hazırlar. Yeter ki bir dokunan olsun. Beden güçleri yeterli olmadığı için dilleri ile saldırıyorlar. Küfür, hakaret, alay, küçümseme psikolojik saldırı.

Fıtrata uygun yumuşak olmak, uzlaştırıcı olmak aptallık; kavga etmek akıllılık oldu. Kadınların bu kavgaya hazır halleri elbette evlilikleri çok olumsuz etkiliyor.

Peki kadınlarına ne oldu da bu hale geldiler?

Bunu sorgulamak gerekmiyor mu? Kadınlar üzerine oynanan kirli oyunları görmek ve bunlardan arınmanın yollarına bakmak gerekmiyor mu?

Bunları yapmak yerine en kolayı erkekleri suçlamak. "Erkekler yüzünden kadınlar kavgacı oldu. Erkekler kadınların her dediğini yapsalar kadınlar da elbette kavga etmezler." 

Doğrusu bu mu?

Erkekler kadınların her istediğini yapmalı mı? Yaparlarsa kadınlar mutlu olur mu? Aileler huzur bulur mu? Bu kavgalar biter mi?

Bu soruların cevapları ayrı bir yazı konusu. Kadın, süs ve kavga konusunda sizlerin düşüncelerinizi de öğrenmek isterim. Yorum ve maillerinizi bekliyorum. 

Sema Maraşlı - Haber 7
semamarasli@gmail.com

Yorumlar51

  • Selcan 5 yıl önce Şikayet Et
    Arap kadinları fazlaca süse önem veriyor. Guzelliginden baska bir seye güvenmiyor. Turk kadıni asildir
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Esra 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne asili Allah aşkına? Bırakın şu nutuklardan öğrendiğiniz süslü cümleleri.. Dışarda yürürken yanlışlıkla koluna çarpsan, saç başa kavga edecek "sözümona asil(!)" kadınlarla dolu ortalık. İşyerinde entrika, arkadan iş çevirmenin bini bir para. Evdekini sorsan dedikodudan, gündüz kuşağı programından, instagramdan kendini alamaz. Hani nerde o asil kadınlar, ben mi göremiyorum?
  • ali veli 12 yıl önce Şikayet Et
    --. (Mirac gecesi Cehennemi gösterdiler, çoğunun kadın olduğunu gördüm.) [Tirmizi]
    Cevapla
  • fethi korkmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    Ahmedi'ye Hm'a:). Hemen BAYAN mürşid'inin,tasnifinde ki emri benimseyip, erkek-adam çerçevesinde yorumlarında evrilme yaşanmış:) İçinize giren "BAYAN MÜRİD"inizin ruhunu kovun,titreyip kendinize gelin AZİZİM:) Yancısı olmadığınız cümlelerle,sesleneyim ki,belki etkisi olur:)Selam aydınlı bin yaşayın emi:)
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • müge yapıcı 12 yıl önce Şikayet Et
    Süslenmenin Sınırı Nedir?. Kadınlar tabi ki süslenmeli. Ama her şeyde olduğu gibi makul ölçülerde. Orta yolu tutturmak lazım. Süslenirken harcanan zaman kişinin kulluk için harcadığı zamandan daha fazla, süslenmek için harcanan para hayır için harcanandan daha fazla olursa dengeler bozulur diye düşünüyorum. Bir de kadınlar olarak süsü sadece kendi evimize has kılmak, sokaktaki kıyafet, hal ve hareketlere dikkat etmek lazım. Ayrıca süsü birbirimizi değerlendirme ölçütü yapmayalım. Güzel ve bakımlı olanların daha önemli olduğu gibi bir yanlışdan korunmak lazım. Çünkü Rabbimiz bizim dış güzelliğimize değil kalplerimize bakar.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • ARMADA2008 12 yıl önce Şikayet Et
    Kavgacı-Bakımsız. Merhaba Gerçekten çok önemli konuları sorguluyorsunuz,ben evinden bahsedeyim, Eşim çarşaf giyiyor,yani kendince çok mümine birisi. Ama evde rakibiz,kavgamız eksik olmaz,hatta öyleki hac da bile kavga ettik, Birde kabe ye bakarak beni umreyede getireceksin değilmi,diye soruyor. Gündüz işte dışarda bir süre şeyle mücadele ediyorsun evde 2.raun başlıyor, Çocuklar olmasa kesinlikle sonlandırırım, İkici bölüm bakım,çok önemli,erkeklerin gözü dışarda diyorlar,bembeyaz bakımsız saçlar, Evde bir güzellik görmüyorki ne yapasınlar. Hangi erkek evden çıkarken kapıda güzelyüzle uğurlayan,akşam güzellikler içinde kapıda karşılayan kadından kim memnn olmaz,kim özlemezki. Saçları bembeyaz,kuaföre git derim,seninkide beyaz beni seveceksen böyle sev,vsvs. Adına ne dersiniz bilmem ama karı koca ilişkileri sorunlu,pazarlıklı,inanın az bile yazdm. Müslüman erkekler böyle güzellikleri hak etmiyorlarmı.
    Cevapla Toplam 18 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat