Putin'in gaz merkezi teklifine Türkiye'den ilk yanıt

Putin'in Avrupa'ya gaz sevkiyatı için, Türkiye'de büyük bir dağıtım merkezi kurabiliriz teklifine Enerji Bakanı Dönmez'den cevap geldi. Dönmez, ''Türkiye'de doğalgaz transit merkezi kurmak tam teşekküllü çalışma gerektiriyor, ancak teknik olarak mümkün'' açıklamasında bulundu.

Putin'in gaz merkezi teklifine Türkiye'den ilk yanıt
Putin'in gaz merkezi teklifine Türkiye'den ilk yanıt
GİRİŞ 12.10.2022 16:19 GÜNCELLEME 12.10.2022 17:28
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Avrupa'daki enerjini krizini çözmek için Rusya Devlet Başkanı Putin'den Türkiye önerisi geldi.

Putin'in "Rusya, kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Avrupa'ya gaz sevkiyatı için, Türkiye'de büyük bir dağıtım merkezi kurabiliriz" açıklamasına Türkiye'den ilk yanıt geldi.

Putin: Türkiye'ye büyük bir gaz merkezi kurabilirizPutin: Türkiye'ye büyük bir gaz merkezi kurabiliriz

 

"TÜRKİYE'DE GAZ MERKEZİ MÜMKÜN"

Dönmez "Türkiye, bu ve buna benzer birçok uluslararası projeyi zamanında tamamlamıştır. Teknik olarak mümkün. Bu tarz uluslararası projelerde teknik, ticari ve hukuki açıdan değerlendirme ve fizibilite çalışması yapılması lazım." dedi.

Putin'in, Rusya'nın Avrupa'ya yönelik enerji kaynakları için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayabileceğine yönelik teklifini değerlendirmek için erken olduğunu dile getiren Dönmez, "Türkiye, bu ve buna benzer birçok uluslararası projeyi zamanında tamamlamıştır. Teknik olarak mümkün. Bu tarz uluslararası projelerde teknik, ticari ve hukuki açıdan değerlendirme ve fizibilite çalışması yapılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, TürkAkım boru hattının da bu projelerden biri olduğuna işaret ederek, "Şu anda Akkuyu'da devam eden önemli bir nükleer güç santrali projemiz var. Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji değil, çok farklı alanlarda devam ediyor. Bunlar oturup konuşup değerlendirilmesi gereken hususlardır." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP"

SETA Dış Politika Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, Putin'in doğal gaz açıklamalarını değerlendirdi.

Bilgehan Öztürk, "Türkiye hayati bir öneme sahip. Tıpkı tahıl anlaşmasında, barış görüşmelerinde olduğu gibi. Rusya, Türkiye'den yardım alma ve Türkiye'ye rol verme eğilimi içerisinde. Türkiye gibi denge sağlayan ülkelere ihtiyacı bulunuyor. Türkiye üzerinden açılım yapmaya çalışıyor Putin. Türkiye üzerinden gaz sevkiyatının kapasitesinde sorun yok." dedi.

AVRUPA'DAN TÜRKİYE MESAJI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Avrupa Parlamentosunda Komisyonun 2022 Genişleme Raporu'nu sundu.

Varhelyi, Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji güvenliği için önemli ve güvenilir bir transit ülke olduğunu söyledi.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 49
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyeye is as getirecekse neden olmasin ustelik karadenizdeki kendi gazimizida avrupaya satabiliriz rusyadan metrkup basinada kazanabiliriz sonucta ticaret yapabiliriz ulkemize kazandirir tabi abd bunu istemiyecektir ama biz reisle herseyi basaracagiz biz uretecegiz avrupa bizden alacak
    Cevapla
  • Tosun 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’ya tasma takma zamanına az kaldı bu ara rölümüzü iyi oynamamız lazım bazı sorunlar var onu savaşsız atlatmamız lazım bu çok önemli değilse hepsi sıraya dizildiler kapımızdalar sizi gidi cönüler
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslan payımızı alalım inşAllah
    Cevapla
  • birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    ne ilginçtir ki hava yollarından sonra enerji merkezi de Türkiye oluyor. bak sen şu işe.
    Cevapla
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav arkadaslar biz güvenilir olduğumuz için geliyorlar ama siz yok intikam filan işi karıştırıyorsunuz. Bi kez olayın ne olduğunu anlayıp öyle yorum yapın. Türkiyede kebap yemeye gelen turistlere de böyle dayılancaz mi yani?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle