Kılıçdaroğlu'nun 2023 ve ittifak hesabı

  • GİRİŞ20.09.2022 09:06
  • GÜNCELLEME21.09.2022 09:02

Geçtiğimiz günlerde aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın üçüncü ortağı olan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile sohbetimizde, herkesin ortak konusu olan 6’lı masadaki ihtilaflar ve ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkaramayacakları meselesini de konuştuk.

Muhalefet cephesindeki ‘curcuna’, doğal olarak Cumhur İttifakı tarafından da yakından izleniyor.

Destici, çeşitli senaryolar üzerinde görüşlerini dile getirirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu’nun ‘yol haritasına’ dair bana enteresan gelen bir fikri gündeme getirdi

CHP liderinin adaylıktan vazgeçmeye niyetinin olmadığını dile getirdikten sonra, “Kemal bey eğer aday olabilirse, bunun karşılığında Meclis seçimleriyle ilgili 6’lı masanın diğer ortaklarına karşı bir hayli bonkör davranacaktır”  dedi.

KILIÇDAROĞLU: 41 İLDE BAĞIMSIZ, 40 İLDE ORTAK LİSTE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Dün medyaya düşen bir haber, hem Destici’nin bu sözlerini doğrulaması bakımından, hem de CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 2023 hesaplarını göstermesi bakımından önem taşıyordu.

Habere göre Gerçek Gündem isimli internet sitesinin bazı yazar ve yöneticileriyle İstanbul’da bir araya gelen Kılıçdaroğlu, “6’ı masa içindeki partilerden bazıları diğerlerinin listesinden aday gösterilebilir mi” şeklindeki bir soruya, “41 ilde bağımsız, geri kalan 40 ilde ortak liste üzerinde çalışıyoruz” cevabını verdi.

“SİZ BENİM ADAYLIĞIMA DESTEK OLUN, BEN DE MECLİS SEÇİMLERİNDE FEDAKARLIK YAPARAK SİZİN DAHA FAZLA VEKİL ÇIKARMANIZI SAĞLAYAYIM”

Kılıçdaroğlu’nun sözlerine yansıyan,  40 ve 41 il, rakamsal olarak kendisinin de teyit ettiği gibi şöyle bir anlam ifade ediyor:

Seçim Kanuna göre her siyasi parti, en az 41 ilde kendi logosu ile seçimlere girmek zorunda.

Geri kalan 40 il ve 87 seçim çevresinde ise ortaklık söz konusu olabiliyor.

CHP liderinin dikkat çektiği bu husus, aynı zamanda 2023 planlarını da açığı vuruyor.

Tam de Destici’nin dediği gibi Kılıçdaroğlu, 6’lı masanın kendisinin adaylığıyla ilgili tereddütleri olan diğer ortaklarına, “Siz benim adaylığıma destek verin, ben de Meclis seçimleri için sizin taleplerinizi karşılayayım” demeye hazırlanıyor.

AKŞENER BU TEKLİFE NE DER? KABUL EDER Mİ? YOKSA “HAYIR, OLMAZ” MI DER?

Bu teklife, 6’ı masada bulunan partilerden SAADET, GELECEK, DEVA ve DEMOKRAT PARTİ’nin ‘evet’ demesi muhtemel.

Zira, bu partilerin cumhurbaşkanı adayı çıkarmaları, kolay görünmüyor.

Bu 4 partinin ittifak nimetlerinden yararlanma hesaplarında daha çok bakanlık ve vekillik elde etme arzuları ön plana çıkıyor.

Bu anlamda, bir pazarlık halinde, Kılıçdaroğlu’nun adaylğı karşılığında daha fazla vekil elde etme biçiminde bir orta yol bulunabilir.

Ancak, burada öne çıkan soru, İYİ Parti’nin ve Meral Akşener’in ne yapacağı sorusu.

Son iki hafta içinde yaşanan gelişmeler, Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakmadığına, bu ihtimale kolay kolay da ikna olmayacağına delalet ediyor.

CHP’de bunu böyle anlamış olmalı ki, Genel Başkan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Kılıçdaroğlu aday olmazsa masa dağılır” resti çekecek kadar işi ileri götürdü.

Belli ki, CHP ile İYİ Parti arasındaki bilek güreşi önümüzdeki süreçte, muhtemel yeni gerilimlere de kapı aralayacak şekilde devam edecek.

Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun bu oyun planına karşı İYİ Parti lideri Akşener’in karşı hamlede bulunması da ihtimal dahilinde.

Bir hatırlatmada bulunayım.

2019 yılında yapılan yerel seçimlere CHP ve İYİ Parti ittifak halinde girmişlerdi.

Sonuçlara bakıldığında ise, ‘parsayı’ CHP’nin götürdüğü anlaşıldı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana gibi büyükşehirler CHP’ye geçti.

İYİ Parti ise, 81 ilden bir tanesini bile kazanamadı.

Yani 2019 ittifakının kaybedeni İYİ Parti oldu.

2023’te nasıl bir ittifak modeli oluşacak?

Sonucunda kim kazançlı, kim kayıplı çıkacak, henüz bilmiyoruz.

Ancak, Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusundaki kararlılığı her geçen gün kendisini daha fazla belli ediyor.

Yakın kurmayına, “Aday olmazsam masa dağılır” dedirttiğine göre, kendisi bu yoldan kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor.

Yorumlar32

  • Adanalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ittifak Türkiye'yi çökertmek amerlka ve batıya köle yapmak
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • alibey 1 yıl önce Şikayet Et
    kılıcdaroğlu ve avanesi .milliyetçi kesimden oy tırtıklayabilmek için.sagcı söylemler yanında kendine payanda yapmaya çalıştığı iyi parti ve diğer ufaklıkları kullanmakta..Aynı şekilde bölücüler hdp ve devsol ve takımıyla beraberlik gösterdiği gibi.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Ayhan Kacar 1 yıl önce Şikayet Et
    İpin ucu dışarda olunca, bonkerlik. dolar ve euro üzerinden TL ye çevriliyor. Misal, tv ve sitelerdeki gibi... Anladın sen onu...
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Önce Vatan. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde chp iktidarının eskiden 20 yıl öncesini çok gördük bu ülkeye bir çivi çakmayanlar hala heykel peşindeler kimin parası ile ne heykelleri yapmaktasınız yatırım yapma bulunduğu il, ilçenin yararını halkın yararını düşünmeyen zihniyet iktidar oluncamı düşünecek, o kada rparanız çok ise suyu ucuzlatınız, vatandaşın imar işlerindeki proje onaylarını ucuzlatınız siz ne zaman vatandaşı düşüneceksiniz? şuan muhalefetteyken vatandaşı düşünürmüş muamelesi yapıyorsunuz iktidara gelince hepsini unutup vatandaşa tepeden bakarak soymanın planlarını çok güzel yaparsınız.
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Nurgül kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen aynı kanidayim
  • Önce Vatan. 1 yıl önce Şikayet Et
    6 ganyanın kazanması demek TÜRKİYENİN kaybetmesi demektir, dünya şuanda üzerimize çöreklenmiş bölmenin planlarını kuruyorlar, zayıf vede zaafı olab hükümeti isteyerek, bölecekler en az 3 parçayız, dogu, orta, batı olarak sonrasını sen düşün and etrafımızı sardı, bir kvılcım bekliyor küçük ülkeler güney kıbrıs, yunanistan, ermenistan kışkırtıcılığı yapmaktadır ki bizi zayıflatsın tıpkı rusya, onun için önümüzdeki seçim bekamızdır, yine reco demeliyiz, ülkemizdeki enflasyon elbette nasıl başlamış ise öylede bitecek ÖNCE TÜRKİYE başkası yalan .
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat