Humeyni'den Müslümanlar'a mesajlar

  • GİRİŞ30.04.2010 13:14
  • GÜNCELLEME30.04.2010 13:14

İran’a zirve için gittik ancak onların yaşam kültürü ve İslam Devrimi’yle ilgili yüklüce bilgi ve görselle döndük Türkiye’ye.

1979 Devrimi İranlılar'a göre sadece İran halkının değil dünya Müslümanlarının emperyalistlere karşı verdiği onurlu mücadelenin adı.

Devrimin mimarı İmam Humeyni ise onların en büyük lideri.

Zirve sonrası Tahran programımızda olmamasına rağmen (devrim öncesi ve sonrasını karşılaştırmak için ) Şah Rıza Pehlevi’nin yaşadığı saraylar ile Humeyni’nin evini de gezme fırsatı bulduk.

Pehlevi’nin dünya liderlerini kıskandıracak yazlık ve kışlık saraylarının yanında Humeyni’nin mütevazi evi benim gibi orta halli birini bile utandıracak sadelikteydi.

Pehlevi’nin debdebe, gösteriş ve sonradan görme zenginliğe boğulmuş saraylarının yanında, Humeyni’nin evi olanca sadeliğiyle dünya Müslümanlarına mesaj verir gibiydi.

Daha iyisi, daha güzeli, daha kalitelisi, en tanınmış markalısı anlayışıyla yaşam süren günümüz müslümanlarının Humeyni’nin evini görmesini isterdim.

İmam’ın 2 odalı kiralık evini süsleyen eşyalar neredeyse iki elin parmaklarını geçmiyordu.

Küçük bir sedir, sade bir yatak, küçük bir sehpa ve tabii ki büyükçe bir kitaplık, ve mutfakta ev için gerekli eşyalar..

Humeyni’nin devrim sonrası 10 yıllık hayatını bu kiralık evde geçirdiğini öğrenince inanın müslümanlığımdan utandım.

Malın mülkün her şey olmadığını istenirse temel ihtiyaçlarla mükemmel bir hayat sürdürülebileceğinin bir kanıtı gibiydi o mütevazi ev.

İstanbul’un sıradan bir mahallesinin sıradan bir evinin bile onun kiralık evinin yanında çok lüks kaldığına bizzat şahit oldum.

Sürekli yokluktan, yoksulluktan  şikayet edenlere, İmam’ın evi aslında çok şeyler anlatabilir.
Herkes böylesi yaşam sürsün derdinde değilim.

Tabi ki herkes gelir düzeyine göre belli limitlerde yaşamını idame ettirecek.

Ancak öylesine tüketime endekslenmiş bir hayat sürüyoruz ki, bu sadece bizi değil tüm ailemizi ve toplumumuzu  tehdit eden en büyük tehlikelerden biri haline dönüşüyor.

Marka merakı ve lükse düşkünlüğümüz öylesine zirve yapıyor ki ulaşamadığımız eşyalar, alamadığımız giysiler binemediğimiz arabaların kölesi haline geliyoruz.

Ve bu tüketim çılgınlığı insanlığımızla birlikte müslüman kimliğimizi de çok uzaklara savurup atıyor.
En iyisine ulaşmak için her şeyi mübah gören bir anlayışın gelişmesini ise felaketin ulaştığı nihai nokta.

Devrim sonrası İran’ın çokça tartışılacak yönü var.

Amenna…

Toplumsal hayat bazı yönleriyle ciddi baskı altında…

Amenna…

İslama bakış açımızda farklılıklar var

Amenna….

Ama İmam Humeyni’nin gösterişten uzak hayatı, emperyalizme karşı verdiği mücadele, ilim ve sürgünlerle  geçmiş bir ömür her türlü takdirin üzerinde.

Ve İmam Humeyni  tüm dünya müslümanlarına örnek bir kimlik, örnek bir şahsiyet olarak duruyor hemen yakınımızda.

Ahmet Gemici / Haber7
gemici@kanal7.com

Yorumlar25

  • kerem kereste 13 yıl önce Şikayet Et
    iyi yönleri örnek alalım.... müslüman liderler müslümanlara örnek insanlardır ve buda güzel bir örnektir bu güzel haslet inşallah bizde de olur ahmedi nejatın oğlunun düğün törenini göstermişlerdi sade bir ev ve misafirlere tabaklarda ikram edilen muzlar vardı ben asgari ücretle çalışırken benim düğün bile ondan daha şaşalı idi hz ali ve fatıma annemizin düğünü aklıma geldi de biz toplum olarak ne yapıyoruz diye düşündüm başka fikir ayrılıklarını boşverin de müslüman bir liderden güzel bir örnek gözüyle bakın bu olaya...derim...
    Cevapla
  • MUHAMMED SEYYİDOĞLU 13 yıl önce Şikayet Et
    çocuk mu kandırıyorsunuz siz?!. Asla Asla takıyye yapmasınlar gerek yok zaten..biz biliyoruz Siyonistleri de ..yorum yapanlardan birisi sahabeyi savunanlar için siyonizmin bu ülkedeki adamları demiş..ne kadar komik degil mi bu söz?! Bu sözden sanki sahebeyi Siyonistlerin de savundugu anlaşılıyor..gülüyorum bu sözü söyleyene..bizim için kuran ve sünnet yeterlidir..isteyen gitsin Rafızi olsun..bizler Muhammedi olmaktan memnunuz.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • MUHAMMED SEYYİDOĞLU 13 yıl önce Şikayet Et
    çocuk mu kandırıyorsunuz siz?!. ya siz şia sempatizanları,siz kimi kandırıyorsunuz söyler misiniz??ya benim şii arkadaşlarım var,kendileriyle defalarca konuştum görüştüm bu konuları hatta bana kitap bile hediye ettiler..adamlar resmen ilk üç halifeye lanet ediyorlar ve aişe r.a. yı karalama kampanyası başlatmışlar sanki..ya siz bize şia yı mı anlatıyosunuz ya!neymiş sahabeye laf etmezler miş miş!! ya karşınızda saf cahil insanlar yok tamam mı! ali,selman,ammar ve zubery r.a. dışındaki sahabeye hain kafir munafık ithamında bulunanlar Asla
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • darbeleredurde 13 yıl önce Şikayet Et
    sahabenin. mübarekliği konusunda herhangi bir ihtilafımız olduğunu düşünmüyorum.yazıda verilmeye çalışılan mesajı alalım,konuyu farklı mecralara çekmeyelim lütfen.
    Cevapla
  • macit pekseçer 13 yıl önce Şikayet Et
    maalesef anlaşılamıyoruz!. benim gözümde binlerce fakir onlarca zengin eshabı kiram mübarektir hepsi, istisnasız hepsi yıldızlar gibidir ictihadlarında farklılık olsa bile birbirlerini severler(Kuran-ı Kerim haber veriyor) olay bu. birine atılan iftira ya da karalama beni derinden yaralar( galiba herkesi yaralaması lazım) bunu yapan zenginde olsa fakirde olsa gözümde hiçtir. ha böyle bir şey yok diyorsanız binlerle kitap yazılmış onları ne yapalım
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat