Millî ve yerli atılım

  • GİRİŞ16.01.2021 12:30
  • GÜNCELLEME16.01.2021 12:30

Vatanım Sensin dizisini hatırlarsınız… Peki ya Leon karakterinin Hilal’e yönelttiği şu sözleri?

Şöyle diyordu: “…Bir düşmanın varlığı hatırlatıyor size kim olduğunuzu”

Her şey güllük gülistanken kim olduğumuzu, birlikte güçlü olduğumuzu pek düşünmeyiz... Sadece biz değil, herkes için böyledir…

Ancak tehdit, kriz ya da bunalım karşısında bir araya gelme, ortak refleks gösterme kabiliyeti çok gelişmiş bir toplum olduğumuzu kabul etmek lazım…

Whatsapp’ın “Ya sev ya terk et” diyerek yeni koşullarını dayatmak istemesinden, üstelik tam bir ‘çifte standart’la AB ülkelerindeki kullanıcılarını bundan muaf tutmasından sonra olanlara bakalım…

‘Dijital göç’ başladı… Diğer mesajlaşma servislerine geçen ülkemizdeki kullanıcıların sayıları milyonlarla ifade ediliyor…

Telekom operatörleri de buna kayıtsız kalmadılar elbette… Whatsapp’ın başına ördüğü çorap, diğer bir deyişle kendi eliyle çıkardığı kriz, Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutmak için bir fırsata dönüştü…

Çok da iyi oldu…

‘Krizi fırsata çevirmek’ tabirinden çoğunlukla uzak dururuz. Çünkü olasılığı son derece düşük bir durumdur. Ayrıca kimse kendi yaşadığı krizden fırsat çıkaramaz… Olsa olsa başkasının krizi böyle bir kapı açabilir…

Eh Whatsapp da bunu hak etmişti…

Peki ne oldu?

Ülkemizdeki telekom operatörleri, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone bir araya geldiler… Yerli mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları için iş birliğine imza attılar…

Ya dost ya da düşman olunan günler geride kaldı… Günümüzde rekabet ve iş birliği birlikte yürüyebiliyor. ‘Rekabetçi iş birliği’ denen bu yaklaşıma en iyi örneklerden biri Mercedes-Benz ve BMW’nin uygulamaları…

Firmalar pandemi etkisiyle yaşanan zorlukları hafifletmek için Aralık ayında iş birliği yaptılar… Mercedes-Benz’in elektrikli EQC modeli BMW’nin Welt merkezinde, BMW’nin elektrikli iX3 modeli ise Mercedes-Benz’in Münih galerisinde sergilenmeye başlandı…

‘Rekabetçi iş birliği’ kapsamında da değerlendirilebilecek Telekom operatörlerinin iş birliği ile Türk Telekom kullanıcıları BiP’i, Turkcell müşterileri ise Türk Telekom’un yeni nesil sosyal medya platformu Yaay’ı internet kotalarından harcama yapmadan kullanabilecekler. Her iki uygulama aynı zamanda diğer uygulamalarla birlikte Vodafone’un İletişim Pass paketinde ücretsiz sunulacak.

Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve kullanıcı verilerinin Türkiye dışına çıkmasının önünü kesen yerli uygulamalara ilgiyi artıracak bu anlaşma, özel sektörün ‘millî duruş’ sergilemesinin çok güzel örneklerinden biri oldu… Vodafonu’nun da Türk Telekom ve Turkcell’in yanında yer almasını takdirle karşılamak lazım…

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın ifadesiyle “Türkiye’nin üç büyük şirketi, güzel bir dayanışma örneği sergiledi.”

Hem bu dayanışmanın hem de yerli atılımların değerini ve önemini kavramak gerek… Sundukları altyapı ve de farklılaştırıcı özellikleriyle yabancıları aratmayan bu uygulamaların tek eksiği, insanların henüz onları benimsemesiydi…

Kullanıcı verilerinin toplanmasıyla oluşan ‘Big Data’nın (büyük veri) ne denli ciddi bir mesele olmasıyla anlaşılmasıyla bir bilinç gelişmeye başlamıştı. Whatsapp’ın ‘zorlayıcı’ tutumu sayesinde yaşanan hareketlenmeye, telekom operatörlerinin desteği de eklenince bu sorun da aşılacaktır…

Ali Saydam / Yeni Şafak Gazetesi

Yorumlar7

  • Trabzonlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli denilenler kötünün iyisi olarak ara çözüm....Yüzde yüz yerli milli Aselsan Havelsan Tübitak gibi kökenli olmalı. .....
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ayse 3 yıl önce Şikayet Et
    Whataapp aldigi kararla digital dünyada neler yaptiklarini ve yapacaklarini ele verdiler. Ülkelerin üzerinde kendilerini görmeye basladilar. Türkiye buradan hareket ederek kesinlikle önümüzdeki 2023 secimlarine kadar kendini bunlardan arindirip yerli digital calismalarla tedbirlerini almalidir. Yani Milli yazilim ve mesajlasm aimkanlarini ve platformlarini alk acele hayata gecirmelidir.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Whatsapp daha güvenli emin olun.
    Cevapla
  • kızıl elma 3 yıl önce Şikayet Et
    adına vatandaş yazmışsın..hangi düşman ülkenin vatandaşısın sen ...?
    Toplam 7 beğeni
  • türkiye sevdalısı 3 yıl önce Şikayet Et
    whatsap veya benzeri uygulamaların yerlisi artık üretilmeli. birde adamları söz sahibi ediyoruz. birde işin maddi boyutu var. REKLAM GELİRLERİ. bu iyi incelenmeli. türkiyede büro açmayla bu iş olmuyor. bakalım aldığı gelirin vergisini tam ödüyorlarmı her türlü durumda yerli türk malını almalıyız. NEREDE ESKİDENYELİYİ ÖZENDİRMEK İÇİN YAPILAN YERLİ MALLAR HAFTASI
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • turco 3 yıl önce Şikayet Et
    var kardeşim işte BİP gayet başarılı eksiklikler kısa sürede giderilir.Avrupa'nın en iyi yazılımcıları Türkiye'dedir.Yazılım kısmında bir şirketin yapabildiği bir şeyi bizimkilerin yapamaması mümkün değil.Sadece ilk olmak bu sektörde maddi açıdan çok önemli.Yemeksepeti ve sahibinden.com bunların en büyük örneği.
    Toplam 3 beğeni
  • Tuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz. İnşaallah bu toplumsal bilinç diğer alanlarda da kendini hızla gösterir diye ümit ediyorum.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat